Common Ground

De voordelen van Common Ground voor jouw organisatie

Leestijd 3 min

Door Robert Horsmans

Common Ground is in opmars. Nederland maakt zich klaar voor de nieuwe standaard op het gebied van software voor overheid, semi-overheid en gelieerde organisaties. Organisaties vragen zich continu af: (wanneer) haak ik aan? Daarom zet PAQT de belangrijkste voordelen van Common Ground voor jouw organisatie op een rijtje.

1. Meegaan met de tijd

We noemden het al: Common Ground is de nieuwe standaard. Begonnen als een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om beter samen te werken, wordt Common Ground inmiddels veel breder gedragen binnen de publieke sector. We zien vanuit het Groeipact Common Ground, waar ook PAQT bij is aangesloten, dat steeds meer organisaties het nut en de noodzaak van deze nieuwe vorm van ICT-samenwerking zien en daarom overstappen.

Organisaties die nu instappen, zijn vroeg genoeg om comfortabel aan te sluiten bij de snelle ontwikkelingen en mee te gaan in de nieuwe standaard. Daarnaast helpen zij het proces te versnellen. Wanneer steeds meer organisaties Common Ground omarmen, durven marktpartijen sneller te investeren, profiteren meer organisaties van elkaar en gaat de innovatie almaar sneller.

 

2. Profiteren van kennis van anderen

Common Ground is in de basis open source software. Hoe dat zit, leggen we onder andere uit in de Common Ground FAQ. Omdat de broncode van door collega’s ontwikkelde modules en applicaties openbaar toegankelijk is, profiteer je van elkaars kennis en inspanningen, waardoor je zelf sneller kan (door)ontwikkelen. Voor overheden is dat dubbel voordelig, omdat je hiermee dubbele ontwikkelkosten bespaart en het bespaarde publieke geld nu anders kan besteden. Twee voordelen in één klap. Bovendien voorkom je met deze aanpak dat je hoge bedragen betaalt voor standaardoplossingen.

3. Flexibeler ontwikkelen

Gisteren ontwikkelde maatwerk software, is vandaag toe aan vernieuwing. Bij traditionele applicaties die alles-in-1 bevatten, is het lastig om verbeteringen snel door te voeren. Omdat het systeem allesomvattend is, is het bovendien moeilijk om uit te blinken in een onderdeel ervan.

Common Ground maakt echter gebruik van het 5-lagen model . Omdat de lagen onafhankelijk van elkaar opereren, zijn verbeteringen eenvoudiger door te voeren. Ook is onderhoud veel beter beheersbaar. Je richt je namelijk op één van de lagen, zonder daarmee de andere lagen op de schop te hoeven nemen. Dat geeft focus en maakt organisaties wendbaarder dan met software die traditioneel is opgebouwd.

4. Common Ground is veilig(er)

Informatieveiligheid speelt een grote rol, zéker binnen overheidssoftware. Een belangrijk veiligheidsvoordeel bij Common Ground, is het scheiden van data in de aparte datalaag. Dankzij het 5-lagenmodel, worden gegevens enkel nog bij de bron opgeslagen en door andere organisaties slechts opgeroepen. Hierdoor staan ze maar op één plek en zijn ze beter te beveiligen. In het geval van een datalek, worden alleen de gegevens uit de eigen applicatie toegankelijk en blijven gegevens die bij andere partijen staan opgeslagen veilig. Dit in tegenstelling tot de traditionele manier van werken, waar data vaak oneindig vaak wordt gekopieerd en opnieuw wordt  .

Daar staat tegenover dat systemen binnen Common Ground in verbinding staan met elkaar. API-koppelingen  in de integratie laag van de software, zorgen voor het uitwisselen van data. Om de risico’s van deze koppelingen te beperken, voldoen ze aan de strengste en modernste normen. Door de gelaagde structuur van Common Ground is de integratie laag met koppelingen bovendien goed te onderhouden. Het feit dat gegevens per definitie gekoppeld zijn, zorgt daarnaast voor een breed bewustzijn en goede werkafspraken binnen de samenwerkende partijen.

De broncode van Common Ground software is in principe open, wat je kán opvatten als onveilig. In de praktijk betekent het echter dat eventuele bugs sneller gevonden worden door de collega’s die gebruikmaken van de code. Daarmee wordt de software juist minder kwetsbaar.

 

5. Betere gebruikerservaring

We bewaren misschien wel het belangrijkste punt voor het laatst. Een groot voordeel van Common Ground is namelijk: een betere gebruikerservaring. Door (semi-)overheden en publieke organisaties beter te laten samenwerken en software & data te verbinden, gaat het uitwisselen van gegevens sneller en loopt het proces voor de gebruiker makkelijker.

Verder zorgt de basis waarop Common Ground is gebouwd voor betere waarborging van privacy, en voorkomt het dubbelingen en fouten in de systemen. Wijzigingen worden door burgers slechts eenmaal (bij de broninstantie) doorgegeven en alle aangesloten applicaties zijn altijd up to date.

Tot slot wordt Common Ground ontwikkeld door een community, bestaande uit een groep (kleinere) marktpartijen en specialistische nichespelers, die goed maatwerk willen presenteren, in plaats van een standaard oplossing. Hierdoor krijg je meer waar voor je (publieke) geld.

PAQT Robert Horsmans

Enthousiast over Common Ground software?

Ben je enthousiast over Common Ground software en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bekijk de speciaal voor Common Ground ingerichte desk voor meer informatie of neem direct contact op met Common Ground specialist Robert.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar

06 – 55 89 67 36

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Robert Horsmans

Meer over Informatie over Common Ground

Alle artikelen

PAQT Start today

Groeien?

Met een techpartner kom je verder

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf