SaaS Desk

SaaS software door strategische IT samenwerking

Software as a Service (SaaS) is al jaren aan een opmars bezig. Ondernemers met innovatieve ideeën voor ingewikkelde én dagelijkse problemen maken met SaaS hun ideeën voor iedereen toegankelijk. PAQT helpt ondernemers die hun ambitie waar willen maken. Of het nu gaat om gloednieuwe software, of het naar de ‘next level’ brengen van bestaande SaaS.

Download whitepaper

Mask

Download whitepaper: Maak een succes van je software start-up

Vul hier je e-mailadres in en ontvang direct het whitepaper Maak een succes van je software start-up. Heb je na het lezen nog vragen? Dan beantwoord ik die graag.
E-mailadres

Ons SaaS aanbod

 • Voor ondernemers die nieuwe kansen zien

  Je bent specialist in jouw vakgebied en ziet een kans voor een SaaS-softwareoplossing in jouw markt. Je schat deze kans zo groot in, dat je er je bedrijf van wil maken. PAQT.com is specialist in het ontwikkelen van SaaS-software. Naast ontwikkelen, denken we vanaf het eerste idee mee over het vertalen van je kans. Met onze bewezen projectmethodiek Rise begeleiden onze SaaS specialisten je vanaf het uitwerken van je idee tot de oplevering van een werkende oplossing.

 • Voor ondernemers die hun software willen laten groeien

  Je hebt een bestaande (SaaS)-oplossing en een groep betalende klanten. Het gaat goed, je merkt dat er nog veel meer kansen zijn, maar je wordt belemmerd in de groei. Je mist schaalbaarheid, kwaliteit, continuïteit of simpelweg slagkracht om verder te komen. Je komt niet toe aan de marketing en sales voor je software, omdat je teveel tijd kwijt bent aan de IT. PAQT neemt de complete verantwoordelijkheid voor de techniek graag van je over, zodat jij je kunt focussen op wat écht belangrijk is.

Succesvolle SaaS voorbeelden

Wij ontwikkelden onder andere Software as a Service voor:
Bekijk cases

Eenvoudig starten met SaaS

 • Starten met SaaS is heel eenvoudig. In onze beproefde werkwijze Rise  zijn alle factoren om succesvol te starten verwerkt. In vier fases werken we naar het doel: een functionerende oplossing, op basis van een duidelijke visie! Met je eigen gekozen en vaste ontwikkelteam als verlengstuk van je eigen organisatie, bouwen we samen aan jouw SaaS oplossing.

 • 5 redenen om SaaS te ontwikkelen met PAQT:
  1. Intellectueel eigendom is van jou. Wij bieden zekerheid over licenties.
  2. Altijd voldoende capaciteit vanuit een flexibel en vast team dat jouw business kent
  3. Profiteer van standaardmodules en brede kennis, vanuit de tientallen SaaS die we eerder ontwikkelden
  4. Aantoonbare kwaliteit: garantie op een 8 wanneer de code extern wordt gereviewd
  5. PAQT vervult de rol van Chief Technology Officer & Chief Information Security Officer

Certificering

Veelgestelde vragen over Software as a Service

 • icon/arrowdown
  Wie bezit het intellectueel eigendom van mijn SaaS als ik de ontwikkeling uitbesteed?

  Bij een SaaS applicatie ligt het kapitaal van het bedrijf voor een groot deel in de applicatie zelf. Het is daarom belangrijk om goede afspraken over intellectueel eigendom te maken. Om goed te begrijpen hoe dit werkt bespreken we hoe intellectueel eigendom wordt gegenereerd en hoe dit in applicaties goed afgesproken kan worden.

  Wie genereert er intellectueel eigendomsrecht (IP-recht)?

  • Medewerkers: Zij hebben in principe het IP-recht over hetgeen ze ontwikkelen. In de meeste arbeidsovereenkomsten is echter afgesproken dat zij dit overdragen aan het bedrijf waar ze werken.
  • Consultants en externen: Tenzij anders contractueel afgesproken hebben zij het IP-recht van hetgeen ze ontwikkelen.
  • Bedrijf dat de software ontwikkelt: Ondanks dat opdrachtgevers betalen voor de diensten die ze leveren, heeft het bedrijf dat de software ontwikkelt, en dus niet de opdrachtgever, het IP-recht op wat zij oplevert. Tenzij anders afgesproken.

  Hoe zit dit bij PAQT.com?

  PAQT heeft binnen haar ISO 27001 certificering  contractueel geborgd dat haar medewerkers en externen altijd het intellectueel eigendomsrecht overdragen van materialen die in opdracht voor klanten ontwikkeld worden.

  IP-recht binnen een project:

  Alle code die wordt geschreven door bedrijven in opdracht kunnen ongeveer verdeeld worden in de volgende categorieën:

  • Eigendom van op maat geschreven cod

  Het gaat hier om code die in opdracht wordt geschreven van een opdrachtgever, dus niet om open source code of een module van een derde partij. Via een notarisakte kan het IP-recht over deze code worden overgedragen aan de opdrachtgever. Deze is dan de volledige én enige eigenaar van de code. PAQT werkt hier als een van de weinige grotere IT bedrijven volledig aan mee. Wij geloven er namelijk in dat opdrachtgevers zelf de beschikking moeten hebben over hun kapitaal, oftewel hun software applicatie.

  • Gebruiksrechten van bestaande modules

  Het gaat hier om modules die door een IT bedrijf zelf zijn ontwikkeld en ingezet kunnen worden binnen de applicatie. Het voordeel van het gebruik van bestaande modules is bijvoorbeeld tijdswinst en minder onderhoud. PAQT geeft voor haar eigen modules aan haar opdrachtgevers een onbeperkte en levenslange licentie. Voor externe modules zorgen wij ervoor dat de juiste licenties worden afgesloten, in overleg met opdrachtgever.

  • Gebruiksrechten van open source code

  Onder bepaalde voorwaarden is open source software volledig vrij en commercieel te gebruiken, zonder beperkingen. PAQT zorgt ervoor dat enkel code wordt gebruikt die aan deze voorwaarden voldoet. Het Laravel of Symphony framework is hier een goed voorbeeld van. Ook modules die binnen deze frameworks worden gebruikt, zijn door PAQT gecontroleerd op de juridische voorwaarden.

 • icon/arrowdown
  Kan ik mijn applicatie weer meenemen om deze zelf door te ontwikkelen of bij een andere partij te beleggen als ik dat wil?

  Het antwoord op deze vraag is tweeledig, namelijk:

  • Heb ik de beschikking over de broncode, heb ik hier de rechten op en kan ik deze meekrijgen?
  • Is mijn broncode geschikt om op verder te werken?

  Bij de FAQ “Wie bezit het intellectueel eigendom van mijn SaaS als ik de ontwikkeling uitbesteed?”  kun je lezen hoe het zit rondom de rechten op je broncode. Belangrijk is dat je deze rechten bezit. Ook is het belangrijk om af te spreken met het softwarebedrijf of je de broncode mag opvragen en of hier kosten aan verbonden zijn. Bij PAQT kunnen opdrachtgevers op elk moment hun broncode kosteloos opvragen.

  Het antwoord op de tweede deelvraag is moeilijker te beantwoorden. De vraag is namelijk ook: wanneer kun je verder aan andermans broncode? We proberen de vraag toch zo volledig mogelijk te beantwoorden.

  Twee zaken zijn daarbij belangrijk:

  • Hoeveel gebruikers heeft het platform waarop gewerkt wordt?

  Er zijn meerdere platformen waarop je een applicatie kan ontwikkelen. Binnen PAQT maken we veel gebruik van Laravel, Symphony en VueJS . Hoe meer ontwikkelaars gebruik maken van een platform, hoe meer programmeurs en bedrijven het kunnen overnemen.

  • Wat is de kwaliteit van de broncode?

  Een applicatie kan er aan de buitenkant heel mooi uitzien, maar dat hoeft niet te betekenen dat het onder de motorkap goed georganiseerd is. Net zoals je op het fundament van een woonhuis geen toren moet bouwen is dat bij een applicatie net zo.

  Hoe kom je er dan achter hoe goed een applicatie ontwikkeld is? Dit kun je doen door een applicatie assessment  te laten uitvoeren. Bij PAQT doen we dit regelmatig voor opdrachtgevers die een applicatie bij ons in beheer willen laten nemen. We staan er altijd voor open als wij zelf gereviewed worden op kwaliteit. We garanderen dat elke applicatie die wij opleveren een acht krijgt bij een review door een gerenommeerde externe auditor.

 • icon/arrowdown
  Hoe weet ik wat ik ga betalen voor een SaaS applicatie?

  Een applicatie is een innovatief product. Dat houdt in dat het niet een standaard product is zoals een auto, wat in massaproductie wordt gemaakt. Bij een standaard product als een auto is het mogelijk om een vaste prijslijst te maken, maar bij een applicatie werkt dat net iets anders.

  Dan blijft de vraag, wat ga ik dan betalen voor een applicatie? De kosten hangen af van twee componenten: het uurtarief van het ontwikkelteam en de hoeveelheid uren die ze maken. Het uurtarief is makkelijk vast te stellen. De hoeveelheid uren hangt af van wat er gemaakt moet worden. Achteraf is het makkelijk te zeggen hoeveel iets gekost heeft, maar je wil juist van tevoren weten waar je rekening mee moet houden.

  Binnen PAQT hanteren we hiervoor de RISE methode . In de fases Understand, Design en Plan van aanpak, werken we samen naar een tastbaar product. Dit product wordt zowel op processen, design als techniek uitgewerkt. De schatting die hieruit komt geeft een indicatie van de kosten van het product.

  Ook tijdens het ontwikkelproces blijf je via het PAQT platform altijd op de hoogte van de stand van zaken. We gaan voor voorspelbaarheid, controle en voor de lange termijn. Daarom heb je met het PAQT platform altijd inzicht in wat er gebeurt, wat er gemaakt gaat worden en wat de indicatie is van budget en oplevertermijn.

 • icon/arrowdown
  Hoe weet ik zeker dat ik met de juiste partner ga samenwerken?

  Wij van PAQT adviseren… Eh nee.

  Bij PAQT weten we hoe belangrijk de keuze is voor een IT-partner. Want, laten we er niet omheen draaien: het gaat vaak om grote bedragen en er ontstaat altijd een bepaalde afhankelijkheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Binnen PAQT geloven we erin dat een echt succesvolle samenwerking – naast de juiste aantoonbare kwalificaties – gaat om vertrouwen in elkaar.

  Vertrouwen ontstaat niet in één korte meeting, of via teams, of via een accountmanager met een mooie PowerPoint. Vertrouwen ontstaat door elkaar te zien en door succes met elkaar te hebben; Door de mensen die het werk ook gaan doen bij elkaar te brengen.

  Om nieuwe opdrachtgevers vertrouwen te geven hebben wij RISE: een bewezen werkmethode, die gestoeld is op 29 succesfactoren. Tijdens het voorbereidingstraject werken we in meerdere sessies een applicatie uit via de fases Understand, Design en Plan van aanpak. Het ontwikkelteam dat de implementatie zal doen, is ook betrokken bij deze voorbereiding. Zowel opdrachtgever als het team kunnen hierbij aan elkaar wennen en hun meerwaarde aan elkaar tonen. Deze samenwerking wordt volledig ondersteund door ons unieke samenwerkingsplatform, de PAQT app.

  Het laten uitvoeren van een RISE voorbereidingstraject staat los van de implementatie. Als opdrachtgever bepaal je dus pas ná het succesvol verlopen van dit traject of je het vertrouwen hebt om samen in zee te gaan met het team van PAQT voor de realisatie van jouw SaaS applicatie.

   

   

 • icon/arrowdown
  Hoe werkt het met onderhoud en support als er klanten op mijn SaaS applicatie zitten?

  Soms wordt gedacht dat je alleen hoeft te ontwikkelen, de applicatie op een server hoeft te zetten en dan gaat draaien. Dat is een misvatting. Een SaaS applicatie is een levend geheel. Veel verschillende gebruikers loggen in. Vanuit de hele wereld, met verschillende devices. Gebruikers voeren verschillende handelingen uit en de applicatie kan hier verschillend op reageren. Modules in een SaaS applicatie worden steeds vernieuwd, servers worden vernieuwd, technieken veranderen, veiligheidsstandaarden veranderen en ga zo maar door. Dit zijn allemaal complexiteiten die vooral technisch van aard zijn.

   

  Als opdrachtgever heb je er vooral belang bij dat de applicatie altijd werkt voor je eindklanten en dat problemen, als die er zijn, snel opgelost worden. Ook wil je dat de applicatie in de toekomst blijft functioneren en uiteraard veilig is, zodat de business door blijft draaien.

  Om dit te borgen levert PAQT de volgende diensten:

  • Mission critical hosting
  • Applicatemanagement
  • Support SLA

  Mission critical hosting

  Een server is een computer waar een programma op draait. Bij PAQT maken we gebruik van volledig gevirtualiseerde cloud servers die altijd online te benaderen zijn. Er is een groot verschil in kwaliteit van hosting . Zo zijn er huis-tuin-en-keuken- of de meest geavanceerde servers, waarbij gebruikt wordt gemaakt van containerization. Uiteraard is prijs en behoefte hier de belangrijkste factor om te bepalen wat de beste keuze is.

  PAQT neemt de verantwoordelijkheid om de juiste server containers in te richten met de juiste SLA. Afhankelijk van de hoeveelheid gebruikers en het gebruik, raden wij cloud servers in Nederland, bij Microsoft (Microsoft Azure) of Amazon (AWS) aan. Als opdrachtgever heb je hier geen omkijken naar, want PAQT zorgt dat de applicatie bereikbaar is binnen de servicelevels die zijn afgesproken.

  Applicatiemanagement

  Een applicatie heeft onderhoud nodig, maar moet ook gemonitord worden op de juiste werking en veiligheid. Een gemiddelde SaaS applicatie heeft meer dan twaalf externe applicaties nodig om veilig en beheersbaar in de lucht te blijven.

  Binnen de dienst applicatiemanagement neemt PAQT de verantwoordelijkheid voor

  • Het up-to-date houden van de applicatie en de modules die herin zitten.
  • Het monitoren en het updaten van de veiligheid volgens ISO 27001 en NEN 7510 standaarden
  • Het detecteren van gebruikersfouten en het hierop direct handelen, zodat de gebruikers van de applicatie zo min mogelijk last ondervinden.

  Kort samengevat vervult PAQT de rol van CTO (Chief Technology Officer) en CISO (Chief Information Security Officer).

  Support SLA

  Er zullen altijd momenten zijn dat iets in een applicatie niet goed werkt, dat gebruikers vragen hebben of dat het gewenst is om met spoed iets (kleins) aan te passen. Afhankelijk van de wens biedt PAQT meerdere Service Licence Agreements, oftewel SLA’s.

  Samen spreken we af hoe snel wij zullen reageren op een bepaalde wens. Je hebt hierin als opdrachtgever de lead. Via het PAQT.com platform geef je zelf aan hoe snel je wensen opgepakt wil hebben. Het issue komt altijd direct bij jouw eigen team terecht. Zij hebben kennis van zaken en kunnen de vragen of wensen vaak snel en gemakkelijk oplossen of beantwoorden. Is het issue buiten werktijd en heeft het spoed? Dan staat ons DevOps team klaar om het issue op te pakken.

 • icon/arrowdown
  Doen jullie ook support voor eindklanten?

  Binnen PAQT zijn we ons ervan bewust dat wij grip hebben op de applicatie zelf. Wij hebben echter geen klantcontact met eindklanten. Als opdrachtgever heb je zelf de meeste kennis van je eigen klanten. Uit ervaring zien wij dat de meeste vragen van eindklanten door onze opdrachtgevers snel beantwoord kunnen worden. Is er toch een vraag waar je zelf geen antwoord op weet? Dan kun je als opdrachtgever uiteraard altijd de vraag aan het ontwikkelteam stellen. Je hebt immers persoonlijk contact, dus een belletje naar onze 06 is zo gedaan.

Onze Software as a Service diensten

 • SaaS applicatie laten ontwikkelen
  Voorbereiding en realisatie met jouw eigen PAQT-team
 • Applicatie vernieuwing
  Innoveren van je product, samen met onze SaaS specialisten
 • API-koppelingen en PAQT integratieplatform
  Alles geregeld, rondom implementatie van ruim 300 API’s
 • Volledig Nederlands scrum team
  Snel schakelen, hoge kwaliteit en per sprintweek in te huren.
 • Applicatie assessment
  In drie weken je bestaande applicatie gereviewed, met bevindingen en aanbevelingen.

Geïnteresseerd in het ontwikkelen van Software as a Service?

SaaS specialist Maurits heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen van SaaS en weet als geen ander hoe je een succes maakt van je software. Of het nu gaat om het uitwerken van een compleet nieuw idee of om de doorontwikkeling van een bestaand product. Maurits kan je daarbij helpen. Dat weten we zeker!

SaaS consultant
PAQT Maurits
Maurits Dijkgraaf

Maurits heeft ervaring met

 • Software as a Service (SaaS)
 • Business model-analyse
 • Software roadmap
 • Funding

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar

06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van softwareontwikkeling en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
E-mail
Naam(Vereist)