
Het klaslokaal van de toekomst met de Rolf groep
De Rolf groep is al decennialang een toonaangevende totaalleverancier voor kinderopvang en onderwijs in Nederland. Het bedrijf streeft ernaar om innovatieve oplossingen te bieden die zowel leerkrachten als leerlingen ondersteunen. In 2016 lanceerde de Rolf groep ZuluConnect, een digitale leer- en werkomgeving.
Na jaren van groei wilde De Rolf groep ZuluConnect moderniseren en toekomstbestendig maken. Met een omgeving bestaande uit vijf afzonderlijke applicaties en veel legacy-code zochten zij een partner die hen kon helpen deze uitdaging aan te pakken, en vonden die in PAQT.

Alles-in-één onderwijsportaal
ZuluConnect is ontworpen als een alles-in-één onderwijsportaal dat de complexiteit van digitale leermiddelen vereenvoudigt. Duizenden scholen maken dagelijks gebruik van het platform, waarbij honderdduizenden leerlingen en leerkrachten inloggen om toegang te krijgen tot essentiële educatieve resources. Het portaal fungeert als een centraal knooppunt, waardoor gebruikers met een enkele inlog (Single Sign-On) toegang hebben tot een scala aan toepassingen zoals Basispoort, Office365 en Google Workspace. Daarnaast biedt ZuluConnect functies zoals het toewijzen van taken en opdrachten door leerkrachten, en handige meekijkfuncties om de voortgang van leerlingen te monitoren.

In een tijd waarin digitalisering het onderwijs transformeert, is ZuluConnect een pionier op het gebied van onderwijsportalen. Het platform stroomlijnt administratieve processen en vermindert de werklast voor scholen aanzienlijk. Handelingen die voorheen uren aan handmatig administratief werk vereisten—zoals het aanmaken van profielen, het toekennen van licenties en het vrijgeven van lesmaterialen—zijn geautomatiseerd. Dit stelt leerkrachten in staat zich te concentreren op wat echt belangrijk is: kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden.

De uitdaging
Na jaren van groei stond de Rolf groep voor de uitdaging om ZuluConnect te onderhouden én te vernieuwen. Het bestaande systeem, opgebouwd uit vijf afzonderlijke applicaties (API, CRM, Accounts, Portal & HRM), bevatte veel legacy-code. De Rolf groep vroeg PAQT om het platform toekomstbestendig te maken door het te moderniseren en klaar te stomen voor verdere groei en ontwikkeling.

De oplossing
Na een grondig code assessment met plan van aanpak, besloot PAQT om het huidige ZuluConnect volledig opnieuw te bouwen in een nieuw framework. Een extra uitdaging daarbij was dat PAQT ook de bestaande applicatie in beheer nam.
“Ons team verzorgde zowel het onderhoud van de bestaande applicatie als de volledige herbouw in een modern framework. Daarbij vereenvoudigden we een complex proces met veel automatiseringen en maakten het schaalbaar. Deze herbouw stelde ons in staat om een basis te creëren die voldoet aan de huidige marktstandaarden. Want ook op de lange termijn blijven we betrokken en gaan we aan de slag met de doorontwikkeling”, aldus Alex Esser, product owner van Team Falcon.
PAQT heeft niet alleen de herbouw van de applicatie gerealiseerd, maar ook de hosting op zich genomen.
“Door deze integrale aanpak konden we directe lijnen leggen met de database, wat resulteerde in snellere ontwikkeling, lagere kosten en minder overhead. Onze intensieve samenwerking met de Rolf groep via het PAQT Platform zorgde voor transparantie en efficiënte communicatie. Alle betrokkenen hadden realtime toegang tot dezelfde, begrijpelijke informatie, waardoor zowel het projectteam als de developers volledig op de hoogte waren van de context en doelen van de software.”

Het resultaat
Met de volledig herbouwde en gemoderniseerde versie van ZuluConnect is de Rolf groep klaar voor de toekomst. Er is een enorme winst behaald in de responsiviteit van de applicatie. Voor de toekomst kan er gefocust worden op innovatie en het bouwen van nieuwe features. Het platform is nu robuuster, betrouwbaarder en schaalbaar, waardoor het de groeiende behoeften van scholen en leerlingen kan blijven ondersteunen.
De uitrol van de nieuwe versie naar duizenden scholen is in fases afgerond. Een gevoelige operatie, omdat dagelijks honderdduizenden leerlingen inloggen en hun lessen volgen via het systeem. De toekomst van kinderen staat namelijk letterlijk op het spel wanneer de applicatie niet goed draait.

“Uiteindelijk zijn wij namens PAQT en Team Falcon enorm trots op het behaalde resultaat. Het project was een grootschalige samenwerking tussen twee organisaties die elkaar eerst moesten leren kennen. Samen hebben we uitdagingen professioneel aangepakt en met creativiteit oplossingen gevonden om tegenslagen te overwinnen”, aldus Alex Esser.

Overtuigd?
Vertel ons je ambitie. We denken graag met je mee.