Code review
Handmatige code checks door een mede-teamlid voor extra zekerheid.

Duurzame applicaties
Het programmeren van webapplicaties is een teamsport. Goede interne afspraken, vastgelegd in codestandaarden vormen daar de basis voor. Alleen op deze manier is een platform of applicatie door het hele team te onderhouden, ook is het eenvoudiger om uitbreidingen te (blijven) maken.
Het checken van opgeleverd werk op codestandaarden gebeurt automatisch via de build server, maar ook in een code review door een teamlid – het verwerken van eventuele feedback gebeurt natuurlijk door de programmeur zelf.
Wat zijn code reviews?
Codereviews zijn handmatige checks door een mede-teamlid op opgeleverde code. Het is dus een peerreview van een collega die checkt of hij snapt wat er gebeurt in de nieuwe of aangepaste code. En of de code in lijn is met de afspraken die we als team hebben gemaakt. Het aanvragen van zo’n code review gebeurt altijd vóórdat de code daadwerkelijk is toegevoegd aan de webapplicatie, zo weten we namelijk zeker dat er minder fouten ontstaan.
Nieuwe code wordt altijd toegevoegd via versiebeheer – software die ervoor zorgt dat de versies van een webapplicatie inzichtelijk zijn. Elke toevoeging of wijziging van code door een programmeur zorgt voor een nieuwe versie in versiebeheer, zo wordt dus ook automatisch een teamlid gevraagd om deze nieuwe versie van de code te reviewen. Wel zo efficiënt!
Our standards
Het nut van code reviews
- De kwaliteit van het eindresultaat is vele malen hoger
- Een frisse blik zorgt soms voor betere ideeën of een efficiëntere oplossing
- Learning-on-the-job: ook minder ervaren teamleden kunnen meewerken en in korte tijd veel leren van anderen
- De initiële tijdsinvestering leidt bij uitbreidingen in de toekomst tot behoorlijke tijdsbesparingen
Waar checken we op bij code reviews?
De belangrijkste zaken zijn:
- Zitten er overduidelijke fouten in de code?
- Gelet op de oorspronkelijke requirements, wordt aan alle eisen van de opdracht voldaan?
- Klopt de opgeleverde code met de afgesproken codestandaarden?
- Moet de set met automatische tests worden aangepast of toegevoegd?

Wat betekent PSR?
PSR staat voor PHP Standard Recommendation en is één van de codestandaarden die we gebruiken bij PAQT. Door te voldoen aan deze PHP-standaard is de opgeleverde code uniform aan de webstandaarden en beter onderhoudbaar. De code is logischer ingedeeld en makkelijker te interpreteren voor programmeurs die niet bij de oorspronkelijke realisatie betrokken waren. Naast PSR hanteren we ook codestandaarden onder andere voor SASS, CSS en JavaScript. Zo houden we onze codebase duurzaam en toekomstbestendig.

Advies nodig? We helpen je graag.
Maak direct een afspraak voor een adviesgesprek