Artikel

Containerized server voor de Plekkie app

Leestijd 3 min

Door Arlon
  • Blog

Een applicatie draait in de meeste gevallen op een VPS, een Virtual Private Server bij een hostingbedrijf. In principe is dat een (deel van een) fysiek apparaat met ‘vaste’ eigenschappen zoals onder andere geheugen, snelheid en aansluitingen. Een slim alternatief is containerization.

Wat is containerization?

Wanneer je werkt met een containerized server krijgen de verschillende functies of aspecten van een applicatie allemaal hun eigen resources zoals processor, geheugen en opslagruimte.

Containers zijn dus eigenlijk afgebakende, kleine computers met één functie of verantwoordelijkheid. Er is een container voor dataopslag, een container voor achtergrondprocessen en een container voor frontend bijvoorbeeld. Een extra softwarelaag daarboven zorgt ervoor dat de containers met elkaar kunnen communiceren.

Welke voordelen heeft containerization?

Containerization heeft een aantal belangrijke voordelen. Om te beginnen kunnen de developers de containers al inrichten terwijl ze nog bezig zijn met het schrijven van de code. Daardoor weet je in een vroeg stadium of het allemaal goed werkt. Er kan sneller opgeleverd of uitgebreid worden.

Een tweede voordeel is dat je veel efficiënter gebruikmaakt van de hardware die je hebt zoals geheugenruimte en processoren. Dat gebruik is bovendien perfect schaalbaar. Als er bijvoorbeeld veel verkeer is, plaats je er gewoon 2, 5 of 10 standaard containers bij. Zo lever je dus ook op hostingniveau een oplossing op maat.

Containerization in de praktijk

Samen met onze opdrachtgever SURF hebben we de Internet of Things app Plekkie ontwikkeld om studenten snel een beschikbare ruimte in een gebouw, op een campus of zelfs in een stad te laten vinden. Door gebruik te maken van onder andere bewegingssensoren weet de app of een ruimte in gebruik is.

Op dit moment zitten we in de proof-of-concept fase in één gebouw van de Hanzehogeschool Groningen. Als blijkt dat de sensordata de juiste informatie geven over het al dan niet beschikbaar zijn van een ruimte, wordt er uitgerold naar alle locaties van de hogeschool en kan het zelfs landelijk worden gebruikt om gebouwen beter te benutten.

Snel flink opschalen is daarbij geen enkel probleem. Onlangs zijn de containers van deze app live gezet op een server van SURF zelf. Goed werk weer van onze specialisten Arlon Antonius en Steef de Winter!

Alle artikelen

PAQT Start today

Vragen?

We staan voor je klaar om ze te beantwoorden.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf