Met de nieuwe Internet of Things app Plekkie vinden studenten snel en zonder te reserveren, een geschikte vrije ruimte voor 2-12 personen in een gebouw of op een campus. Om te overleggen, te workshoppen, te studeren of gewoon even te chillen bijvoorbeeld.

De app maakt gebruik van data die bewegingssensoren in lokalen en kamers doorgeven. Daarmee is Plekkie een goed voorbeeld van de manier waarop sensortechnologie en het Internet of Things gebruikt kunnen worden. En dat deze toepassing niet meer dan het begin is van tal van innovaties.

Veilige oplossingen om efficiënter te werken aan meer kwaliteit – PAQT ontwikkelt digitale oplossingen voor de non-profit branche.

PAQT plekkie florian draisma
We hebben veel vertrouwen in de technische expertise en bijdrage van PAQT. Maar we waren vooral aangenaam verrast door het enthousiaste meedenken, de goede ideeën en de collegiale samenwerking met het scrumteam.
Florian Draisma Product manager security
PAQT Internet of Things Plekkie

Over SURF

Meer dan 100 onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland werken in de coöperatie SURF samen om de kansen van digitalisering ten volle te benutten. Met als doel: beter en flexibeler onderwijs en onderzoek.

De ontwikkeling van Plekkie komt voort uit de vraag van een aantal hogescholen naar de mogelijkheden van sensortechnologie en het Internet of Things. De Hanzehogeschool Groningen en hun innovatiewerkplaats Digital Society Hub hebben hiervoor hun pand ter beschikking gesteld.

Sensortechnologie en IoT

Voor onderwijsinstellingen met meerdere gebouwen en veel verschillende ruimtes is het vaak een enorme klus om het gebruik daarvan aan het begin van het studiejaar in te roosteren. En vrijwel altijd blijkt in de praktijk dan toch weer net anders te zijn. Door ruimtes realtime te monitoren blijkt of ze daadwerkelijk bezet of beschikbaar zijn.

In het pand van innovatiewerkplaats Digital Society Hub zijn de ruimtes voorzien van sensoren die temperatuur, CO2, beweging en geluidsniveau meten. Dit om uiteindelijk inzicht te verkrijgen in het gebruik, verkeersstromen en bezettingsgraad van locaties. Voor Plekkie wordt alleen beweging gemeten.

Waar vind ik een ruimte?

Studenten die op zoek zijn naar een beschikbare ruimte geven aan wat het doel is en om hoeveel personen het gaat. De app laat realtime zien waar iets vrij is. Een geclaimde ruimte verdwijnt automatisch gedurende 5 minuten uit het aanbod. Het gaat dus niet om reserveren maar om het ad hoc matchen van vraag en aanbod.

Wanneer er beweging in de ruimte wordt gedetecteerd verschijnt er een pop-up om je aanwezigheid te bevestigen. Het kan ook zijn dat iemand anders de kamer al gebruikt, waarna een nieuwe ruimte gezocht kan worden.

Na gebruik wordt er om kwalitatieve feedback gevraagd. Hoe geschikt was de ruimte? En waren de juiste voorzieningen aanwezig?

Group PAQT Plekkie internet of things

Ruimte zoeken

De ruimte die gezocht wordt moet matchen met het doel en het aantal personen.

Group

Een ruimte claimen

Wanneer er beweging in de ruimte wordt gedetecteerd verschijnt er een pop-up om je aanwezigheid te bevestigen.

PAQT internet of Things Plekkie gezocht

Vroege betrokkenheid

Op het moment dat PAQT bij het project betrokken werd was de UX/UI-designer nog niet bezig met de designs. Het team kon daardoor meteen intensief mee sparren en in soms twee meetings per week, feedback en input geven over hoe de app daadwerkelijk precies zou gaan werken.

Plekkie is een zogenaamde Progressive Web App (PWA) waarmee je op je smartphone een internetbrowser opent die aanvoelt als een native app. Updates op je telefoon zijn daardoor nooit nodig. De front-end zelf is ontwikkeld met het gratis en open source Nuxt.js framework. De back-end is gebouwd met Laravel.

Snelle koppelingen, anoniem gebruik

Plekkie werkt razendsnel. Wanneer een sensor beweging waarneemt in een ruimte wordt dit via LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) op de campus doorgestuurd naar het dataplatform van SURF. De informatie wordt daar in een oogwenk verwerkt en doorgestuurd naar het systeem van Plekkie. De ruimte verdwijnt uit het aanbod.

Het gebruik van Plekkie is uiteraard goed beveiligd. De studenten loggen via SURFconext, dat toegang geeft tot verschillende clouddiensten met 1 set credentials. Via een identifier krijgt de student toegang tot de app. De gebruiker is daarmee volkomen anoniem.

Op naar de toekomst

Plekkie is ontwikkeld als proof of concept maar is een goed werkende demoversie geworden. Wensen voor de toekomst zijn: locatiebepaling van een gebruiker en een dashboard met alle informatie voor de facilitair beheerders.

In een vervolgfase is het de bedoeling dat Plekkie gebruikt gaat worden op meer locaties van de Hanzehogeschool door heel Groningen heen – en idealiter zelfs bij andere onderwijsinstellingen in de stad of zelfs Nederland zodat iedereen elkaars faciliteiten kan delen.

Sensortechnologie en het Internet of Things bieden eindeloos veel mogelijkheden om slimmer, efficiënter en goedkoper gebouwen te beheren. De verzamelde data kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld gebouwinrichting, beheer van bezoekersstromen, verwarming en verlichting en bijvoorbeeld beveiliging en toegangsbeheer.

Terug naar overzicht

PAQT ambitie

Overtuigd?

Vertel ons je ambitie. We denken graag met je mee.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf