Behind the scenes

De creativiteitsgeest waart sinds kort door Team Growth

Leestijd 2 min

Door Louis Gossieau

Team Growth heeft er sinds kort een nieuwe kracht bij: Digital Transformation Consultant Matthijs Breeuwsma. Een nuchtere Fries met een flinke dosis humor en creativiteit. We maken kennis en spreken over reizen, antropologie, transformeren, geschaald agile en podcasting.

RISE uittekenen op het whiteboard

Van cultuur snuiven in Australië tot bedrijfsculturen bij corporates

Na Bedrijfskunde en 16 maanden reizen door Australië, volgde Matthijs de masterstudie Culture, Organization & Management. Een studie die hij zelf omschrijft als bedrijfsantropologie: “Boven op bedrijfskunde, over processen, structuren en bedrijfseconomie, was dit een mooie aanvulling met de zachtere kant van organisaties. Je leert met een antropologische bril te kijken naar bedrijfsculturen. Wat betekent een cultuur binnen een bedrijf nou echt?”

Consultant en Product Owner achter laptop - PAQT

Met de combinatie van die twee studies rolde Matthijs de consultancy in. “Ik startte als Transformatie Consultant, een rol tussen de business en IT bij grote corporates. Ik hielp meerdere ontwikkelteams beter samenwerken binnen één organisatie. Ze werkten allemaal agile, maar om dat goed te doen in die complexiteit, spreek je over ‘geschaald agile’. Met meerdere teams samen agile werken wordt namelijk best complex. Zeker omdat er ook nog allerlei stakeholders en managers betrokken zijn.”

“Ik merkte dat softwareontwikkeling bij dit soort bedrijven vaak heel erg feature gedreven was, in plaats van: “Hey, wat wil je de klant nou eigenlijk?”. Dat leidde ertoe dat ik me ging interesseren voor product management: hoe bouw je een goed product. En zo ben ik uiteindelijk bij PAQT uitgekomen. En waar ik voorheen bijna alleen maar bij grote corporates terecht kwam, zie ik nu bij PAQT ook kleinere partijen die hele unieke proposities hebben waar ik nooit eerder bij stilstond. De variatie is groter en projecten lopen ook sneller door. Daar had ik ook wel zin in.”

Consultant en Product Owner achter laptop - PAQT

Een stap terug, twee vooruit

Ondanks de variatie in type opdrachtgevers, ziet Matthijs toch overeenkomsten. “De klantvraag goed begrijpen, wat is de vraag achter de vraag, die blijft ontzettend belangrijk. Men wil iets, weet de oplossing en wil knallen. Als consultant moet je een stap terugnemen. Begrijpen we het echt goed? In mijn vorige baan hadden we ook een heel voortraject om dat goed te begrijpen.”

Ook toe aan een nieuwe stap in je carrière?

Bekijk onze vacatures

“Bij PAQT zie ik dat ook met RISE. De opdrachtgever daarin meenemen is essentieel: vanwege de ervaring die we hebben, denken we als experts twee stappen vooruit. Maar als je dat niet goed met de opdrachtgever communiceert, en zelfs aanneemt dat zij dat ook wel snappen, dan loop je een achterstand op. Het PAQT-platform vind ik daarom ook schitterend, het helpt echt goed om samen aan één waarheid te werken. De opdrachtgever ziet letterlijk de voortgang, hoeveel budget er nog is. Dat past perfect binnen de visie van PAQT: softwarebouwen transparant maken.”

Op ontdekkingsreis naar de bron van creativiteit

Matthijs heeft in zijn vrije tijd ook nog een podcast: de Creativiteitsgeest Podcast. “Ik vind creativiteit heel tof, maar wat is dat nou eigenlijk? Is het iets in het brein, is het iets dat je kunt aanleren? Met allemaal nieuwe technologieën en innovaties als AI, gaat soms wel wat verloren. Maar we moeten creatief blijven om de wereld mooier te maken. Een kunstenaar doet dat letterlijk, en dankzij creativiteit kom je ook tot bepaalde innovaties. Zo kwam ik op het idee van een podcast, samen met een vriend van me die ook in de innovatie zit. We willen kunstenaars spreken, tips en tricks leren, misschien eens Erik Scherder uitnodigen om over het brein te praten.”

“Het conceptuele binnen RISE vraagt ook creativiteit. Ik krijg heel veel energie van ideeën spuien. Dat helpt in zo’n voortraject. Een product owner gaat dan kijken wat we écht kunnen realiseren. Daarom past de rol goed bij me. Bij PAQT kan ik dus iets uit mijn vorige rol meenemen, nieuwe dingen leren over technologische ontwikkelen en ik kan mijn ei kwijt qua creativiteit en innovatie. En dat zocht ik.”

Welkom Matthijs!

Luister de Creativiteitsgeest Podcast op Spotify.

Alle artikelen

PAQT Red Dagmar Ricardo CTA

Sluit je aan bij PAQT

Kijk snel of we bij elkaar passen.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar +31 6 39 67 51 65.

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Kelvin Verbeek
Kelvin
Toestemming(Vereist)