Inspiratie

Digitale transformaties starten met een goed recept

Leestijd 5 min

Met de juiste IT-strategie betaalt een succesvol IT-project zich altijd terug waardoor het eigenlijk gewoon gratis is. Maar hoe zorg je daarvoor? Het geheim zit hem in een goed recept. Want zonder goed recept weet je echter vrijwel zeker dat je een mislukking maakt. Daarom zeggen wij bij PAQT: een goede voorbereiding geeft geen zekerheid op succes, maar zonder goed recept zakt je project gegarandeerd in elkaar.

Matthijs, digitale transformatie specialist

Regelmatig halen grote gefaalde projecten het nieuws, waarbij miljoenen, zo niet miljarden euro’s aan geïnvesteerde ontwikkeltijd verloren gaan en bedrijven noodgedwongen trajecten opnieuw moeten starten, of terugvallen op oude systemen. De gevolgen voor deze bedrijven zijn enorm. Enerzijds financieel, maar ook de groei en efficiëntie van de organisatie hebben eronder te lijden, waardoor schade dubbelop telt.

De trajecten die het nieuws halen gaan vaak over overheidsinstellingen of enorme multinationals. Echter ook op kleine schaal slaagt lang niet elk IT project. In veel gevallen blijkt de gevonden oplossing (net) niet aan te sluiten bij de bedrijfsprocessen, of lost het systeem slechts een deel van het oorspronkelijke probleem op. Dit alles valt terug te brengen tot één oorzaak: een gebrek aan gedegen voorbereiding.

Van ambitie naar concrete IT strategie

De intenties vanuit management of bestuur zijn vaak goed en veelbelovend, maar het doorvertalen van deze ambities naar een goed onderbouwde IT strategie is een stap die maar al te vaak wordt overgeslagen. Zonder dit ‘recept’, is de kans dat het juiste product wordt ontwikkeld bijzonder klein. De reden voor het overslaan van deze essentiële stap verschilt, maar wat we veel zien is dat vanuit een gebrek aan tijd, geld of kennis, te snel wordt gestart met ontwikkelen.

Hoe voorkom je mislukking?

Uiteraard willen we in dit artikel niet alleen praten over mislukte projecten, maar juist vertellen hoe het ánders kan. In de afgelopen jaren hebben we hier als PAQT uitvoerig over nagedacht en geanalyseerd waarom projecten al dan niet slagen. Als softwarebedrijf  hielpen we al tal van bedrijven digitaal te transformeren. Keer op keer bleek een gedegen voorbereiding – een goed recept dus – dé doorslaggevende factor voor succes. Daarom ontwikkelen wij nóóit zonder voortraject. Zonder recept, geen pudding bij PAQT!

Duidelijke stappen naar succes

Alle succesfactoren voor een geslaagde transformatie komen bij PAQT samen in de eerste drie fases van onze vaste werkwijze Rise . Hiermee borgen we een gedegen voorbereiding, waarmee we geen enkel aspect vergeten.

Understand

Allereerst verdiepen we ons in je ambities. Wat is het doel dat je wilt bereiken? We kijken daarbij verder dan de oorspronkelijke vraag en nemen ook andere bedrijfsprocessen mee in de ontwikkelingen. Kortom: we willen niet alleen je vraag begrijpen, maar je complete bedrijfsvoering. We schuwen het niet om lastige vragen te stellen. Want door nú kritisch te zijn, voorkomen we dat we knelpunten missen, of kansen over het hoofd zien. Over software gaat het in deze fase nog niet.

Solution design

Zodra je ambities ons volledig duidelijk zijn en we een strategie hebben bepaald, maken we een vertaling van die ambities. Hoe ziet jouw oplossing er straks uit? Niet alleen qua design, maar ook op gebied van techniek. We testen of bedachte oplossingen werken met diverse proofs of concept. Door deze fase toetsen we onze ideeën en aannames. Vanuit eigen tests en door prototypes aan gebruikers te tonen, krijgen we inzichten die de ambities en plannen verder aanscherpen. We gaan pas verder, zodra het concept perfect aansluit bij jouw ambities.

Plan van aanpak

Het plan van aanpak maakt onze ideeën verder concreet. We weten hoe je organisatie werkt, wat de doelen zijn en hebben getest of de plannen reëel zijn. Tijd om de route naar succes verder uit te stippelen. We werken een transparante business case uit, waarin we de begroting voor de ontwikkeling van jouw oplossing, naast de verwachte winst zetten. Zo zie je direct hoe lang het duurt voor je je oplossing terugverdient. Naast de business case, maken we samen een planning voor realisatie van de oplossing. Daarbij houden we rekening met stakeholders, fasering, scope en risico inventarisatie. Waar je hier als opdrachtgever inhoudelijke kennis inbrengt, kijken wij vanuit de invalshoeken van business, proces én techniek.  Alle invalshoeken vormen samen een perfect geheel om antwoord te geven op de vraag: ‘Hoe’ en in welke termijn de oplossing gerealiseerd kan worden.

Voortraject als kostenpost of investering?

Een gedegen voorbereiding als dit kost aan de voorkant tijd en geld. Maar zo’n goede voorbereiding levert altijd tijd en geld óp tijdens het verdere ontwikkeltraject. In de talloze projecten die we hebben mogen begeleiden, werd dit keer op keer bewezen. Door de duidelijke scope, de gezamenlijke planning en laagdrempelige tests in het voortraject, ontwikkelen we efficiënter en meer gericht op het einddoel. Dat einddoel is een betere, efficiëntere manier van werken die uiteindelijk geld oplevert. Dat rekenen we je graag voor in de business case die uit onze sessies ontstaat. Die winst maakt een voortraject als dit tot een investering die zichzelf altijd direct terugverdient.

PAQT Maurits Dijkgraaf

Hoe weet je waar voor jou de kansen liggen?

Ben je benieuwd wat een procesverbetering voor jou specifieke situatie kan opleveren? Kom erachter in een workshop waar je met twee softwarespecialisten gaat kijken naar je businesscase. Zo krijg je inzicht in de investering en het rendement van een IT-traject en weet je waar voor jou de kansen liggen.

Lees meer over de gratis workshop

Meer over Informatie over Digitale Transformatie

Alle artikelen