Opinie

Een nieuwe tijd van samenwerken tussen IT-bedrijf en opdrachtgever

Leestijd 3 min

Door Maurits Dijkgraaf
  • Blog

Samenwerken met een IT-partner kan je als organisatie prachtige resultaten opleveren. Toch zie ik nog te vaak dat de manier van samenwerken niet passend is. In een maatschappij waarin applicaties en IT-oplossingen steeds complexer worden, neemt het kennisgat tussen opdrachtgever en leverancier steeds meer toe. Ik heb hierdoor vaak gezien dat er een vervelende afhankelijkheid is ontstaan tussen partijen waarbij er oplossingen zijn die in mijn ogen anders gerealiseerd hadden moeten worden.

Samenwerken IT bedrijf

Het traditionele samenwerkingsmodel

De afgelopen jaren heeft de IT-markt een enorme groei doorgemaakt. Er zijn ontzettend veel oplossingen op de markt gekomen en ook het vinden van bedrijven die kunnen helpen met techniek is daardoor echt geen uitdaging meer.

Wat er wel verandert is de complexiteit van veel problemen en oplossingen. Verkoop je een SaaS-applicatie dan is het vaak wel duidelijk wat je als opdrachtgever koopt. Gaat het om een complexe maatwerk oplossing, dan wordt het al een stuk lastiger.

Een veelgebruikt model is het detacheren van mensen: de opdrachtgever is daarmee verantwoordelijk voor het resultaat en betaalt alle uren die er gemaakt worden. Dit model is eerlijk en kan goed werken, echter alleen als de opdrachtgever zelf een grote controle heeft op de werkwijze.

Heeft hij dat niet, dan kan een project flink uit de hand lopen. De leverancier is namelijk niet verantwoordelijk voor het eindresultaat, maar alleen voor het feit dat er kundige mensen op locatie zitten.

Voor zeer complexe projecten waarbij je op een gezonde manier een afhankelijkheid van elkaar wil hebben, is er dus een andere manier van samenwerken nodig. Waar kun je zoal aan denken?

Maurits wijst naar scherm bij developers

Een nieuwe manier van samenwerken 

Ik zie 4 vormen, waarmee ik vind dat zowel de opdrachtgever als het IT-bedrijf een veel gezondere samenwerking aangaan.

1. Ga als opdrachtgever voor de lange termijnvisie

“It takes two to tango”. Als je als opdrachtgever je vertrouwen uitspreekt en dat ook in daden omzet, creëer je wederkerigheid. Beperk je opdracht niet tot een eenmalige klus waarbij je daarna weer rond gaat kijken. Committeer je aan een langetermijnvisie en deel die, dan kun je ook een hoger commitment van je IT-partner verwachten. Werkprocessen zijn daarbij ook belangrijk. Als je je vasthoudt aan de lange termijn, kun je die goed inrichten.

2. Vraag commitment en risico van je IT-partner

Spreek in het begin van het project de verwachtingen helder aan elkaar uit. Je moet de tijd nemen om een goede begroting samen te maken en bij tegenvallers of veranderingen in het plan, vooral goed in gesprek blijven. Een opdrachtgever heeft vaak een budget wat gereserveerd is met een bepaald resultaat in gedachten. Terwijl de IT-partner zijn mensen ook wil betalen en rendement moet maken.

Omarm dat schattingen maken altijd lastig is en ga daar met respect mee om, in redelijkheid. Concessies doen naar elkaar hoort er gewoon bij, vanuit beide kanten. Dat is normaal en bevordert juist een gezondere lange termijnrelatie.

Developer achter scherm

3. Neem aandelen in het resultaat

Gaat het om een lange termijn SaaS-applicatie, overweeg dan als opdrachtgever om aandelen aan te bieden aan de IT-partner. Laat hen investeren met een klein belang. Zo creëer je commitment in het begin, maar ook als het later goed blijft gaan. Dan hebben jullie beide profijt van een goed resultaat.

4. Bedenk een bonusregeling

Als aandelen geen mogelijkheid zijn, denk dan eens aan een bonusregeling. Bespreek een percentage van de inkomsten die behaald worden met het te ontwikkelen product. Je kunt zelfs nadenken over een lager uurtarief tijdens de ontwikkeling, dat je weer goedmaakt met het resultaat. Dan hebben jullie beide plezier aan een goed product. Je kunt ook een bonus afspreken op milestones. Denk aan een voor het eerder opleveren, of juist in minder tijd opleveren dan begroot. Dat motiveert niet alleen het bedrijf, maar ook de teams.

 

Contact met SaaS specialist Maurits

Het zijn ook mensen

Denk als opdrachtgever ook aan het team dat je inhuurt. De grootste driver van succes is het team zo motiveren en meenemen dat die het voor je gaan regelen. Want elk IT-bedrijf bestaat ook gewoon uit mensen.

Andersom ook. Het is in deze tijd lastig mensen te vinden, maar weet wel dat ook medewerkers liever bij een IT-bedrijf werken met tevreden opdrachtgevers. Developers zijn niet primair gedreven door rendement. Zij halen ook weinig plezier uit applicaties die gedoemd zijn te mislukken, weer worden weggenomen en door een ander bedrijf herbouwd. Zij werken veel liever aan gave projecten die lang doorlopen.

Een duurzame samenwerking is waar we met z’n allen naar toe moeten. Het traditionele model kan prima werken voor veel projecten, maar er is zo veel meer mogelijk. Wil je echt lange termijn met elkaar aan de slag, denk dan aan de bovengenoemde vier mogelijkheden.

Vanuit PAQT doe ik dit zelf ook en het is ontzettend leuk om zo met opdrachtgevers samen te werken.

Benieuwd hoe wij samen kunnen werken?

Neem contact op met Maurits

Alle artikelen

PAQT ambitie

Wat is jouw ambitie?

Vertel ons je doelen en we gaan samen van start.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf