SaaS

Hoe weet je of jouw SaaS-idee top of flop is?

Leestijd 5 min

Door Maurits Dijkgraaf

Je hebt een goed idee voor SaaS en ziet een gat in de markt. Jij hebt dé oplossing waar iedereen op zit te wachten. Of toch niet? Hoe weet je dat zo zeker? Natuurlijk: als SaaS-ondernemer zie je een probleem in de samenleving en vind je de oplossing in software. Maar je bent niet de enige die problemen signaleert en hier creatief over nadenkt. Hoe weet je dan zo zeker dat jouw idee dat gat in de markt vult? Gedegen marktonderzoek is het antwoord. Door te onderzoeken hoe de markt écht in elkaar zit, weet je of jouw vermoeden dat je goud in handen hebt, ook écht waar is.

Maurits in gesprek achter laptop

Het start met onderzoek

Iedere SaaS-oplossing die wij ontwikkelen, start met de eerste fase van onze werkwijze Rise: Understand. In deze fase praten we nog niet over techniek. We willen namelijk eerst begrijpen wat jouw ambities zijn. Tegelijk verdiepen we ons in je markt: herkent jouw doelgroep zich in het probleem dat je signaleert? Welke oplossingen zijn er al? Doen deze concurrenten hetzelfde? Wat maakt jouw idee onderscheidend?

Sommige SaaS-ondernemers weten direct het antwoord op al deze vragen. Zij hebben zelf al onderzoek gedaan en kunnen ons volledig bijpraten met cijfers en feiten. Vaak merken we echter dat ondernemers vooral focussen op hun eigen idee en de markt vergeten. Voor hen is de Understand-fase een moment van inzicht en besef. Samen kijken we dan naar de concurrentie, de behoeftes in de markt, het onderscheidend vermogen van het idee én de levensvatbaarheid. Is het inderdaad de oplossing waar iedereen op zit te wachten? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Succes in SaaS - Maurits Dijkgraaf PAQT

Alles over SaaS

Heb je vragen? Als expert op het gebied van SaaS deel ik graag mijn kennis en help ik je verder op weg! Bel me of plan online een afspraak in. Liever zelf opzoek naar antwoorden? Bekijk de SaaS pagina voor meer informatie.

Afspraak inplannen

Een oplossing voor welk probleem?

Een van de belangrijke vragen die naar voren komt tijdens een goed onderzoek, is: welk probleem los je op? Een SaaS-oplossing begint bij het zoeken naar de pijnpunten in de samenleving. Er zijn verschillende situaties waar je als ondernemer een oplossing voor kunnen ontwikkelen.

  • Een oplossing uit noodzaak. -> Je kan hier niet zonder.
  • Een oplossing die luxe of gemak biedt.-> Je kan zonder, maar het leven wordt aangenamer mét.
  • Een oplossing die een latente pijn verzacht. -> Je wist niet dat je dit nodig had, maar nu je het hebt, wil je nooit meer zonder.

Oplossingen bestaan voor elk van deze problemen. Ieder heeft zo zijn voor- en nadelen.

Noodzakelijke oplossingen bieden een grote zekerheid op afname van het product. Gebruikers hebben het immers nodig. Tegelijk zal er ook veel concurrentie zijn, omdat meerdere bedrijven deze mogelijkheden zien. Nieuwe wetgeving biedt veel kansen voor SaaS-ondernemers. Wanneer nieuwe wetten ontstaan, ontstaat tegelijk ook behoefte aan software. Bijvoorbeeld vanuit overheid om controles uit te voeren, of vanuit ondernemingen om aan de wet te kunnen voldoen.

Luxeoplossingen zijn oplossingen die goed gaan in economische welvaart. Het zijn echter ook de oplossingen die als eerste verdwijnen zodra het economisch tegenzit. De gebruiker moet de meerwaarde van de software goed helder hebben, wil hij het gebruiken. Onderscheidend vermogen en een duidelijke meerwaarde zijn daarom essentieel voor deze oplossingen.

Meer over Informatie over SaaS

Alle artikelen

Scale-up software workshop cta

Snel leveren en duurzaam groeien?

Wil jij steeds harder, maar gaat je techniek steeds trager? Vraag gratis en vrijblijvend de Scale-up software workshop aan.