Data & Business Intelligence

Data migratie: belangrijke stap richting nieuwe software

Leestijd 3 min

Datamigratie is een belangrijke stap richting nieuwe software. Organisaties die bijvoorbeeld overstappen op een nieuw ERP of CRM pakket, doen er goed aan deze migratie de juiste aandacht te geven. Het kan het verschil maken tussen een geslaagde, vertraagde, of zelfs mislukte overgang. In dit artikel nemen we je mee in de do’s en don’ts rondom datamigratie.

PAQT vastgoedapplicatie REDEPT Cresa

Datamigratie bij bedrijfskritische systemen

De reden dat datamigratie zo belangrijk is, heeft te maken met de systemen waar het om draait. In het geval van ERP systemen gaat het om bedrijfskritische software. De overgang van systeem A naar systeem B moet daarom uiterst soepel verlopen. Tegelijk zitten er zoveel verschillende data en variabelen in het systeem, dat het proces van datamigratie meestal driekwart van de tijd van het hele overstapproces naar een nieuw ERP systeem in beslag neemt.

 

Waar de meeste organisaties tegenaan lopen

  • Datamigratie is een technisch vraagstuk, dat specialistische kennis en skills vraagt
  • Zijn er intern medewerkers met deze kennis, dan zijn ze maandenlang bezet door het traject
  • Naast datamigratie lopen operationele taken door, waardoor er geen focus op het proces is.
  • Er is geen capaciteit voor tussentijdse analyses, aanpassingen en verbeteringen

 

 

Consultant en PO in bespreking - PAQT

Hoe PAQT datamigratie aanpakt

Om een datamigratie goed te laten verlopen, vertaalt PAQT de beschikbare data naar templates. Het is een illusie om te denken dat een complete migratie in één keer in te regelen is. Net als bij goede maatwerk software, is het een proces van testen en verbeteren. Het template dat wij maken voor het specifieke migratievraagstuk, stellen we bij iedere test daarom continu bij. Door te werken met templates, hoeven we iedere handeling slechts eenmalig in te stellen. De structuur zorgt dat we de hoofdlijnen goed hebben staan, waardoor we kunnen focussen op de details.

Verbeteren en toevoegen

Een testproces binnen datamigratie geeft bijzonder veel inzicht. Gaandeweg wordt het nieuwe systeem steeds kloppender, waardoor ook duidelijk wordt welke elementen in het nieuwe systeem beter benut kunnen worden dan in het oude.

Focus op het proces

De belangrijkste tip die wij willen meegeven aan bedrijven die aan het begin van dit lastige traject staan is: onderschat het niet. Dat klinkt wellicht als een open deur, maar veel softwaretransities lopen mis omdat niet voldoende tijd is uitgetrokken voor datamigratie. Zorg daarom voor een goede focus. Maak voldoende capaciteit vrij om een deskundig IT-team op dit proces te laten focussen. Is die capaciteit er niet intern, besteed het dan liever uit.

Meer inzicht na de data migratie

Onze gestructureerde werkwijze rondom datamigratie heeft nóg een voordeel. Door het overzicht dat we hebben gecreëerd, zijn we in staat om snel nieuwe data migratie tools te creëren die praktische inzichten verschaffen in alle gegevens die je organisatie rijk is. Zo haal je meer uit je CRM of ERP systeem.

 

Data en business intelligence expert Joren

Datamigratie nodig?

Wij hebben al vele bedrijven geholpen met een succesvolle datamigratie, waardoor operationele zaken door konden lopen tijdens én direct na de overgang. Heb je een datamigratie nodig? Neem direct op met data migratie expert Joren of bekijk de business intelligence desk voor  meer informatie.

Meer over Informatie over Data & BI

Alle artikelen

Scale-up software workshop cta

Weten waar jouw kansen liggen?

In de workshop Digitale transformatie krijg jij inzicht in de kansen die maatwerk software biedt voor jouw onderneming. Geheel gratis en vrijblijvend.