Inspiratie

PAQT en de provincie Utrecht ontwikkelen nieuw platform voor veiligheid langs de trambaan.

Leestijd 5 min

Door Thomas de Jong

Na een aanbestedingsproces heeft PAQT samen met de provincie Utrecht gewerkt aan een geoptimaliseerd proces voor zowel het verlenen van toegang als het afstemmen van werkzaamheden op en rond het spoor.

Het beheren van het tramnetwerk in de provincie Utrecht is een dynamisch proces. Veiligheid staat voorop, daarom mogen alleen professionals die aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoen op en rondom het spoor werken. Om te voorkomen dat er conflicten ontstaan in de werkzaamheden, met vertragingen of uitval tot gevolg, is het voor zowel de gebruikers van het netwerk als medewerkers van belang dat de werkzaamheden goed gecoördineerd worden. Het bestaande platform draaide echter op verouderde technieken. Na een aanbestedingsproces heeft PAQT samen met de provincie Utrecht gewerkt aan een geoptimaliseerd proces voor zowel het verlenen van toegang als het afstemmen van werkzaamheden op en rond het spoor.

We hebben te maken met complexe materie maar PAQT heeft deze snel eigen gemaakt. Al in de eerste demo’s liet PAQT zien dat zij in staat zijn om het proces te doorgronden en te optimaliseren. Hierdoor is de ontwikkeling van het platform soepel en transparant verlopen.
Wesley van Poppelen V&G Coördinator en Veiligheidsadviseur Trambedrijf Beheer & Onderhoud bij de provincie Utrecht

Online accreditatieproces

Er komen tientallen aanvragen per week binnen, variëren van een gesloopt bankje tot aan groter onderhoud. Om toegang te krijgen op en rond het spoor moet er online een examen gedaan worden om een bewijs van toegang te krijgen. Onderhoudsbedrijven voeren in welke medewerkers dit moeten doen en als deze medewerkers het examen goed afleggen ontvangen ze een digitaal bewijs van toegang. Dit digitale bewijs is persoonlijk, kan niet gedeeld worden en zorgt ervoor dat de medewerkers op locatie toegang krijgen om hun werkzaamheden uit te voeren.

macbook

Coördinatie werkzaamheden en GIS-kaarten

Naast de online accreditatie voor medewerkers voeren de onderhoudsbedrijven ook de aard van de werkzaamheden in waarna een procedure in werking wordt gesteld waarin gecontroleerd wordt hoe de werkzaamheden zich verhouden tot andere werkzaamheden. Dankzij het nieuwe platform is het proces om toegang te verkrijgen teruggebracht van enkele weken naar dagen en kan de provincie beter en verder vooruitplannen.

Het grote voordeel daarbij is dat de provincie nu ook beschikt over een geografisch informatiesysteem die de werkzaamheden en buitendienststellingen visualiseert. De medewerkers van de provincie Utrecht kunnen op die manier in een oogopslag zien waar er gewerkt wordt en wat de eventuele gevolgen op de trajecten zijn.

Door het gebruik van het nieuwe systeem wordt bijna 90% van alle processen digitaal afgehandeld.

macbook

Meer dan een applicatie

In deze applicatie komt personeels- en publieksveiligheid, service voor burgers én extreme mate van applicatiebeveiliging samen. Denk o.a. aan 13 rollen met 160 permissies verdeeld over een PWA, een publieke site met Laravel CMS, een gedeelte waar we examens afnemen en certificaten verstrekken. Daarnaast is er nog een apart deel voor vergunningen en schakelopdrachten: een complete workflowtool waarin workflows onafhankelijk én afhankelijk van elkaar kunnen worden gestart, waarin 10 van de 13 rollen live met elkaar werken om elk in 1 van die 4 workflows (of soms zelfs alle vier) hun werk doen en daarover rapporteren.Daarnaast hebben we een setup waarin we alle informatie over de Vergunningen en bekende problemen op het spoor geografisch beschikbaar maken via een REST API die communiceert met kaartinformatie op een ArcGis installatie, die weer volledig in beheer is van de Provincie Utrecht. Verder zitten er heel veel PDF exports met daarbij nog een PowerBI integratie voor BI-analyse.

 

Alles op een rij:

  • 13 rollen met 160 permissies
  • Progressive Web App (mobiele app)
  • Een publieke website (met laravel CMS)
  • Beveiligd deel voor examens en certificaten
  • Een complete workflowtool met workflows en rapportages
  • Een API koppeling die communiceert met kaartinformatie van de Provincie
  • Extreem snelle en gebruiksvriendelijke software
  • Uitgebreide audit logging
  • Geïntegreerd met PowerBI voor BI-analyse

 

PAQT Maurits

Doorontwikkeling van het platform

De samenwerking tussen de provincie Utrecht en PAQT komt met de lancering van het platform nog niet ten einde, de partijen gaan het systeem samen door ontwikkelen. Naar verwachting is de volgende oplevering voor de zomer beschikbaar. Wil je meer weten? Neem contact op.

Neem contact op

Alle artikelen