PAQT heeft in samenwerking met de provincie Utrecht een nieuw platform ontwikkeld waarmee het proces is geoptimaliseerd voor zowel het verlenen van toegang als het afstemmen van werkzaamheden op en rond het spoor van de trambaan in Utrecht

Het beheren van het tramnetwerk in de provincie Utrecht is een dynamisch proces. Veiligheid staat voorop, daarom mogen alleen professionals die aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoen op en rondom het spoor werken. Om te voorkomen dat er conflicten ontstaan in de werkzaamheden, met vertragingen of uitval tot gevolg, is het voor zowel de gebruikers van het netwerk als medewerkers van belang dat de werkzaamheden goed gecoördineerd worden.

wesley van poppelen
We hebben te maken met complexe materie maar PAQT heeft deze snel eigen gemaakt. Al in de eerste demo’s liet PAQT zien dat zij in staat zijn om het proces te doorgronden en te optimaliseren. Hierdoor is de ontwikkeling van het platform soepel en transparant verlopen.
Wesley van Poppelen V&G Coördinator en Veiligheidsadviseur Trambedrijf Beheer & Onderhoud bij de provincie Utrecht

Online accreditatieproces

Er komen tientallen aanvragen per week binnen, variëren van een gesloopt bankje tot aan groter onderhoud. Om toegang te krijgen op en rond het spoor moet er online een examen gedaan worden om een bewijs van toegang te krijgen. Onderhoudsbedrijven voeren in welke medewerkers dit moeten doen en als deze medewerkers het examen goed afleggen ontvangen ze een digitaal bewijs van toegang. Dit digitale bewijs is persoonlijk, kan niet gedeeld worden en zorgt ervoor dat de medewerkers op locatie toegang krijgen om hun werkzaamheden uit te voeren.

Coördinatie van werkzaamheden

Naast de online accreditatie voor medewerkers voeren de onderhoudsbedrijven ook de aard van de werkzaamheden in waarna een procedure in werking wordt gesteld waarin gecontroleerd wordt hoe de werkzaamheden zich verhouden tot andere werkzaamheden. Dankzij het nieuwe platform is het proces om toegang te verkrijgen teruggebracht van enkele weken naar dagen en kan de provincie beter en verder vooruitplannen.

Door het gebruik van het nieuwe systeem wordt bijna 90% van alle processen digitaal afgehandeld.

Meer dan een applicatie

In deze applicatie komt personeels- en publieksveiligheid, service voor burgers én extreme mate van applicatiebeveiliging samen. Denk o.a. aan 13 rollen met 160 permissies verdeeld over een PWA, een publieke site met Laravel CMS, een gedeelte waar we examens afnemen en certificaten verstrekken. Daarnaast is er nog een apart deel voor vergunningen en schakelopdrachten: een complete workflowtool waarin workflows onafhankelijk én afhankelijk van elkaar kunnen worden gestart, waarin 10 van de 13 rollen live met elkaar werken om elk in 1 van die 4 workflows (of soms zelfs alle vier) hun werk doen en daarover rapporteren. Verder zitten er heel veel PDF exports met daarbij nog een PowerBI integratie voor BI-analyse.

Alles op een rij:

 • 13 rollen met 160 permissies
 • Een publieke website (met laravel als custom CMS)
 • Beveiligd deel voor examens en certificaten
 • Een complete workflowtool met workflows en rapportages
 • Extreem snelle en gebruiksvriendelijke software
 • Uitgebreide audit logging
 • Geïntegreerd met PowerBI voor BI-analyse

De applicatie

 • Onderhoud aanvraag verwerking op grote schaal

 • Process driven

 • Audit logging

De technologie:

 • Laravel

 • API-based

 • Nuxt

 • Tailwind

Veiligheid & Privacy

 • Volledig afgescheiden client data

 • MySQL server met Enterprise Encryption

 • Principle of least privilege

Dutch Interactive Awards Nominee 2023

Nominatie Dutch Interactive Award 2023

Ieder jaar reikt Emerce de Dutch Interactive Awards (DIA) uit voor het beste interactieve online werk. Dit project over de Utrechtse trambaan is genomineerd in de categorie ‘digitale transformatie’. We zijn supertrots dat de professionele vakjury PAQT en Provincie Utrecht hiermee erkent als een van de beste voorbeelden van digitale transformaties in Nederland.

Terug naar overzicht

PAQT ambitie

Overtuigd?

Vertel ons je ambitie. We denken graag met je mee.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf