SaaS

SaaS oplossing ontwikkelen: waar start ik?

Leestijd 5 min

Door Maurits Dijkgraaf

Heb je de ambitie om een SaaS oplossing aan te bieden, maar weet je niet waar je moet beginnen? PAQT helpt met het ontwikkelen van SaaS oplossingen. Benieuwd hoe we dat doen? We leggen het graag uit.

PAQT platform go digital

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software as a Service. SaaS software is een groeiende markt. Bedrijven met innovatieve ideeën op gebied van IT, ontwikkelen SaaS software oplossingen  die ze als dienst aan hun klanten verkopen. Een SaaS model als dienst vraagt veel van een organisatie, want over het algemeen is een SaaS product continu in ontwikkeling. Het begint met een visie; een oplossing voor een probleem in de markt. De software biedt hier een oplossing voor. Daarna bouwt de SaaS oplossing zich steeds verder uit om gebruikers te blijven bedienen.

Waar moet een goede SaaS oplossing aan voldoen?

  • Een goede SaaS oplossing voorziet in een behoefte in de markt. Een SaaS applicatie maakt het leven van gebruikers een stuk gemakkelijker. Daarvoor moet de software uiteraard goed en stabiel draaien. Een goede SaaS applicatie maakt daarom gebruik van de laatste techniek, die regelmatig geüpdatet wordt.
  • Een goede gebruikerservaring is essentieel. In een markt waar steeds meer keuze is tussen verschillende applicaties kiest de gebruiker voor de oplossing die het prettigst werkt.
  • Schaalbaarheid is een andere vereiste van een goed SaaS product. Je begint met een basisoplossing, die je langzaam uitbouwt met nieuwe functionaliteiten die de gebruiker wenst
  • Last but not least, moet een SaaS product natuurlijk veilig zijn. Gegevens van gebruikers moeten veilig worden opgeslagen, zeker als het gaat om persoonsgegevens.
DevOps team bij PAQT

SaaS oplossingen zelf ontwikkelen of een bureau inhuren?

SaaS producten vragen onderhoud en ontwikkeling. Heb je zelf een team van developers in huis, dan kun je de software in-huis ontwikkelen. Veel softwarebedrijven die Software as a Service verkopen, kiezen er echter voor om de ontwikkeling van hun SaaS platform uit te besteden aan softwarebedrijven  die zich juist op de creatie richten. Het levert namelijk meerdere voordelen op:

Voordelen van inhuur

  • Je kunt zelf volledig focussen op de gebruikers
  • Je hoeft geen developers te werven én behouden
  • Je bent flexibel, omdat je ontwikkelteams per sprint inhuurt
  • Je profiteert van actuele parate kennis van een SaaS ontwikkelteam

 

 

Een goede MVP als startpunt van jouw SaaS oplossing

Een MVP, oftewel een Minimum Viable Product , is de eerste werkende versie van jouw Saas oplossing. Het bevat de belangrijkste functionaliteiten om het probleem van je klanten op te lossen, maar is nog niet helemaal af. Er moeten bijvoorbeeld nog handmatige handelingen gedaan worden, omdat automatische koppelingen ontbreken.

Er bestaat geen harde lijn wat minimaal moet werken voor een goed MVP. Dat hangt helemaal af van jouw SaaS platform en de wens van je klanten. Vooraf bepalen we op basis van marktonderzoek samen wat de minimale vereisten zijn van het eerste product. In onze whitepaper  vertellen we je meer over het nut van een MVP en waarom je jouw SaaS oplossing beter in kleine stappen kunt ontwikkelen.

Download whitepaper

Vul hier je e-mailadres in en ontvang direct het whitepaper Begin bescheiden met een MVP. Heb je na het lezen nog vragen? Dan beantwoord ik die graag.

Maurits Dijkgraaf
Naam(Vereist)
Vul hier je e-mailadres in om het whitepaper te ontvangen
Telefoon
Toestemming(Vereist)

Hoe voorkom ik dat mijn ontwikkelteam vast blijft zitten?

Het korte antwoord: een goed plan van aanpak en veel betrokkenheid van alle teamleden.

Het langere antwoord: Het is belangrijk dat iedereen op één lijn zit. Als het complete team dat werkt aan jouw SaaS oplossing de neuzen dezelfde kant op heeft staan, zal het proces altijd soepel blijven lopen. Daarom is het belangrijk om iedereen vroeg te betrekken in de planvorming. Onze beproefde werkwijze Rise  is hier volledig op ingericht. Het bevat de essentiële elementen om iedere betrokkene vanaf de start te laten meedenken in de route naar het eindproduct. Ieder vanuit zijn eigen expertise. Hierdoor raakt iedereen volledig toegewijd om het gezamenlijke plan te laten slagen.

 

 

PAQT Maurits Dijkgraaf

Strategische IT samenwerking

PAQT helpt ondernemers die hun ambitie waar willen maken. Of het nu gaat om gloednieuwe software, of het naar de ‘next level’ brengen van bestaande SaaS. Met je eigen gekozen en vaste ontwikkelteam als verlengstuk van je eigen organisatie, bouwen we samen aan jouw SaaS oplossing.

Wil je SaaS ontwikkelen en ben je opzoek naar een strategische IT samenwerking in SaaS software? Bekijk de speciaal ingerichte SaaS desk voor meer informatie.

Naar SaaS desk

Meer over Informatie over SaaS

Alle artikelen

Scale-up software workshop cta

Snel leveren en duurzaam groeien?

Wil jij steeds harder, maar gaat je techniek steeds trager? Vraag gratis en vrijblijvend de Scale-up software workshop aan.