Software aanbesteden

Software aanbesteden is net daten: deze 11 vragen wil je stellen

Leestijd 5 min

Vernieuwende software ontwikkelen stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de samenwerking tussen opdrachtgever en softwarepartner. Wat er ontwikkeld wordt, en hoe dit de stakeholders gaat helpen in hun werk of leven, staat bij dergelijke projecten namelijk niet voor 100% vast. Dat betekent dus dealen met onzekerheid en samen op zoek gaan naar de juiste scope en invulling van een project.

Vincent en Germa - PAQT

Maar hoe kies je daarvoor de beste partner?

Wanneer de (semi-)overheid een aanbesteding uitschrijft is dat traditioneel gezien een vorm van borgen. Leg van tevoren vast wat de leverancier moet bereiken zodat daarover geen onduidelijkheid en geen onzekerheid ontstaat tijdens de uitvoering. Toch is dat een vorm van duidelijkheid die vernieuwende softwareontwikkeling juist in de weg staat, met name voor de aanbestedende dienst zelf.

Juist omdat er buiten ‘gebaande paden’ wordt gewerkt bepaalt de samenwerking hoe succesvol de nieuwe toepassing of front-office app is. Modern aanbesteden betekent dus vooral ontdekken wie een geschikte partner is en hoe deze denkt en werkt. Eigenlijk een soort daten dus. Maar dan wel op een heel uitgebreide manier.

 

11 uitdagende first-date-vragen

PAQT kreeg onlangs te maken met een aanbesteding die op die manier is opgezet. Daarbij werden aan ons de volgende 11 ‘first-date-vragen’ gesteld:

1. Wat zijn jullie Unique Selling Points en waarom zijn die relevant?

2. Zijn er relevante referentieprojecten?

3. Wat is de samenstelling van jullie team voor dit project en hoe ondersteunt dit de aanbestedende dienst?

4. Wat is jullie Definition of Done? Wanneer is iets ‘af’?

5. Hoe geven jullie invulling aan security by design?

6. Hoe geven jullie invulling aan privacy by design?

7. Hoe voorkomen jullie een ongemerkte reductie of uitbreiding van de scope?

8. Hoe dragen jullie bij aan de kwaliteit van het eindproduct?

9. Welk framework en technieken worden er gebruikt en waarom?

10. Hoe wordt er rekening gehouden met schaalbaarheid?

11. Welke risico’s schatten jullie in en hoe denk je daarmee om te gaan?

De dialoog aangaan

Wat je ziet aan deze manier van aanbesteden is dat de opdrachtgever over veel kennis beschikt. En juist daardoor de ontwikkelpartner uitdaagt om hem écht te ondersteunen tijdens het hele implementatietraject. Een aanbesteding krijgt daardoor het karakter van een dialoog. “Dit is wat we willen – hoe zou jij dat als professional aanpakken, wat heb je van ons nodig en welke risico’s zie je?”.

Vooral de laatste vraag in het rijtje hierboven laat zien dat je de onvermijdelijke onzekerheden van een vernieuwend project niet vast kunt spijkeren met regeltjes en harde afspraken tot in de details. Wat je wel kunt doen is onzekerheden managen. Dat is wat je als opdrachtgever van een softwareontwikkelaar mag verwachten.

Maak een afspraak met Germa
Overleg met kop koffie

Uiteraard komen in een aanbesteding daarnaast schattingen van het aantal sprints, uren en beheer- en onderhoudskosten aan de orde. Ook die ‘harde getallen’ moeten meegenomen worden in de afweging. Toch is het belangrijkste resultaat dat je elkaar leert kennen, begrijpen en vertrouwen.

Het geheim van succesvol software ontwikkelen, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, is nu eenmaal goed samenwerken.

Alle artikelen

Maurits wijst naar scherm bij developers

PAQT nieuwsbrief

Ontvang viermaal per jaar onze nieuwsbrief met relevante IT-ontwikkelingen, inspirerende cases en het laatste PAQT-nieuws.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang viermaal per jaar onze nieuwsbrief met relevante IT-ontwikkelingen, inspirerende cases en het laatste PAQT-nieuws.

Naam(Vereist)
E-mail