Software

Softwaresystemen vervangen? Denk liever na over een slimme schil.

Leestijd 3 min

Door Maurits Dijkgraaf

Digitaal transformeren vraagt om een ingrijpend andere manier van kijken en werken. Maar moet je dan je bestaande systemen allemaal vervangen? Een slimme schil is vaak veel verstandiger.

PAQT slimme schil

Je bestaande softwaresystemen werken goed

Vrijwel iedere organisatie werkt met meerdere softwaresystemen. Applicaties waarin de afgelopen jaren in geïnvesteerd is en die voor iedereen vertrouwd zijn. Maar ook software die vaak aantoonbaar goed werkt en verweven is met allerlei andere systemen en werkprocessen in je organisatie.

Ook al weet je dat digitaal transformeren onontkoombaar is, het zomaar vervangen van al die systemen is dus niet iets waar je meteen op zit te wachten. En gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Een groot deel van deze systemen is namelijk gericht op je interne processen en voldoet prima aan bepaalde administratieve principes. Principes die door de jaren heen nauwelijks veranderen.

Veranderde verwachtingen bij gebruikers

Wat wel veranderd is zijn de verwachtingen van de gebruikers. Van klanten, burgers en cliënten. Van medewerkers, partners, leveranciers en zeker ook de directie. Logisch dus om de digitale transformatie precies daar te beginnen waar het wringt: bij de ervaringen van de (eind)gebruiker.

Door een moderne, snelle en gebruiksvriendelijke digitale schil rondom je bestaande systemen te leggen creëer je een geweldige ‘user experience’ zonder kapitaalvernietiging en zonder dat je hele organisatie op de schop moet.

Onderzoek wat werkt

Volledige vervanging van systemen betekent dat ook je werkprocessen opnieuw worden ingericht of op z’n minst flink aangepast. En dat is niet altijd even verstandig. Je wilt immers onderzoeken wat de toekomst is van je organisatie en welke software je daarvoor nodig hebt.

Dat ga je toch zeker niet doen door meteen je administratieve ‘core’ aan te passen?

Met een slimme schil krijg je de ruimte om te experimenteren.  Wat werkt en wat niet, en wat zijn de verwachtingen en ervaringen van gebruikers? Zolang je dat niet weet is een totale herinrichting onverstandig.

PAQT vervangen verbeteren

Voorwaarden voor een slimme schil

Om een slimme schil succesvol te realiseren zijn twee zaken onmisbaar:

  • Een strategisch veranderplan en business case die gedragen worden door de organisatie
  • Een softwarepartner die gewend is om te koppelen en te integreren. En die bovenal verstand heeft van meer dan alleen ‘z’n eigen code’.

 

Een goed voorbeeld van een succesvolle slimme schil is de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen. Dit samenwerkingsverband werkte met 14 verschillende systemen. En dat doen ze nog steeds, maar hele proces wordt nu gestroomlijnd en beheerd via één platform dat de systemen integreert.

Wil je ook innoveren met een slimme schil? Wij weten hoe!

Alle artikelen

Kun je niet wachten?

Start je project hier alvast, dan kunnen we je nog sneller helpen.

Start today

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf