artikel

SURF: een onderwijsproject met impact

Leestijd 2 min

Door Dagmar Ingelse

Wetenschappelijke onderzoeksresultaten zijn goed vindbaar, maar praktijkgericht onderzoek mist daarvoor de infrastructuur waardoor veel kennis, inzichten en ervaring verloren gaat. Het nieuwe Nationaal Platform Praktijkgericht Onderzoek brengt daar gelukkig verandering in. SURF, de coöperatie van meer dan 100 Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen selecteerde PAQT voor dit baanbrekende project als softwarepartner.

PAQT surf Internet of Things

Hoe het eindresultaat er straks uitziet is vooraf niet exact omschreven. Tijdens de ontwikkeling wordt de tool namelijk continu getest door stakeholders en waar nodig bijgesteld en aangepast. Stakeholders zijn onder andere onderzoekers, lectoren, professionals (bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven), journalisten en andere eindgebruikers.

SURF koos voor PAQT als partner om dit ontwikkelproces technisch te begeleiden en mee te denken over slimme oplossingsrichtingen. De begeleiding van de sessies met stakeholders en het design van het platform worden verzorgd door UX-designbureau Daily Creations.

De eerste versie van het platform wordt medio 2021 afgerond en bestaat uit de werkende prototypes:

  • Exhibition – Hoe worden de (zeer diverse) resultaten in showcases gepresenteerd?
  • Finding & Sharing – Een MVP om ervaring op te doen met vinden en delen van informatie.
  • Proof of Concept koppeling – Onderzoeksresultaten staan in verschillende systemen die gekoppeld moeten worden.

Door deze opzet wordt er vanaf de start gekeken naar onder andere de gebruikservaring met het platform, een wezenlijk kenmerk van dit ontwikkeltraject.

PAQT Robert Horsmans
Zeker bij grote en complexe projecten zie ik dat opdrachtgevers behoefte hebben aan een innovatiepartner in plaats van een softwareleverancier. Samen innoveren is een inspirerend avontuur en leidt tot het beste eindresultaat.
Robert Horsmans Business strategist & Director

Alle artikelen