Technieken

OTAP-straat

Met een OTAP-straat zorgen we voor een gecontroleerde en foutloze livegang van jouw (wijzigingen in je) applicatie. Of dit nu om nieuwe toevoegingen, updates of aanpassingen gaat: door gescheiden omgevingen te gebruiken voor ontwikkelen, acceptatie en productie, zorgen we voor een feilloze ontwikkeling.

PAQT OTAP

Professioneel webapplicaties ontwikkelen

Voor het efficiënt bouwen van webapplicaties op maat is er naast een applicatieframework als Laravel Nest.js of Vue ook een OTAP-straat nodig. OTAP staat voor Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie. Vier losse omgevingen waarin jouw applicatie draait.

Het werken met gescheiden omgevingen vormt het principe van continuous development – het veilig en efficiënt onderhouden van je webapplicatie.

Our standards

Van OTAP-straat naar OAP-straat

De OTAP-straat is een aaneenschakeling van omgevingen waarop je webapplicatie of platform is te zien. Bij PAQT testen onze ontwikkelaars jouw applicatie op de ontwikkelomgeving. Vervolgen testen we samen met jou de applicatie op de acceptatie-omgeving. Zo creëren we de OAP-straat:

  • Ontwikkelomgeving – de lokale omgeving waar programmeurs bouwen en testen.
  • Acceptatie-omgeving – de omgeving waar je als opdrachtgever op test.
  • Productie-omgeving – de live omgeving waar de webapplicatie wordt gebruikt door je medewerkers, leveranciers en klanten.

 

De drie omgevingen uitgelegd

Productie is dus jouw ‘live’ applicatie. Hierin wil je dat alles perfect klopt. Om nieuwe toevoegingen en aanpassingen eerst te checken, is er de acceptatie-omgeving: een exacte kopie van jouw oplossing, die niet voor publiek toegankelijk is.

Wijzigingen worden altijd eerst ontwikkeld en uitvoerig getest en gecheckt door twee collega’s in de lokale ontwikkelomgeving. Pas wanneer twee collega’s akkoord geven en alle automatische tests slagen, plaatsen we de updates, toevoegingen of aanpassingen naar de acceptatie-omgeving. Hiertussen vinden opnieuw verschillende checks plaats op veiligheid, structuur en functioneren van de nieuwe code.

Op de acceptatie-omgeving kan jij als opdrachtgever een laatste akkoord geven op de aanpassingen. Pas dan, wanneer alles perfect klopt en meermalen is gecontroleerd, worden de wijzigingen overgezet naar de productieomgeving en zijn ze live beschikbaar.

Versiebeheer dankzij GitHub

Het doorzetten van wijzigingen naar een volgende omgeving gebeurt via een zogenaamde deploy server. Bij PAQT maken we hiervoor gebruik van GitHub Actions en Helm. De deploy server is een essentieel onderdeel van onze OAP-straat. Het integreert de verschillende omgevingen en voert daarnaast automatisch vele checks uit op nieuw toegevoegde of gewijzigde code. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit van je oplossing.

GitHub biedt bovendien de mogelijkheid om gemakkelijk oude versies (automatisch) terug te zetten indien dat nodig is. Verder zie je met GitHub precies welke versies van de software er zijn, en welke live staan op iedere omgeving.

De voordelen van GitHub Actions op een rij:

  • Sluit naadloos aan op versiebeheer, zodat altijd duidelijk is welke versie van de code waar live staat.
  • Integratie met chatprogramma Slack – we krijgen automatisch chatberichten als er een nieuwe versie is uitgerold.
  • Een elegante, visuele webinterface die ervoor zorgt dat nieuwe releases veel sneller plaatsvinden.

 

Standaard kwaliteitschecks waarborgen de betrouwbaarheid

Bij de checks die wij standaard uitvoeren na elke codewijziging, controleren we bijvoorbeeld of de juiste codestandaarden zijn aangehouden. Door standaarden in de code aan te houden, zorgen we voor uniformiteit en overzicht. We checken bijvoorbeeld op:

  • PSR-12 – de algemene coding standaard voor PHP.
  • ESLint – het checken van SASS/CSS en JavaScript.
  • Databasemigraties – het automatisch aanpassen van de database.
  • Static code analysis: een soort spellingscontrole van de code, die bugs filtert en voorkomt.
  • Kwetsbaarheden checken: security checks of security vulnerabilities/kwetsbaarheden
  • Automatische functionele tests om te zien of alle essentiële applicatiefuncties nog werkzaam zijn.
PAQT Start today

Groeien?

Met een techpartner kom je verder

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf