Behind the scenes

Van 0 naar 5895m: Mariëtte behaalt de top!

Leestijd 2 min

Door Louis Gossieau

Een ongelofelijke prestatie: Mariëtte liep afgelopen september in 10 dagen naar de top van de Kilimanjaro. Het begon met een droom van haar vader en leidde uiteindelijk langs verschillende toppen in Europa, voordat de oversteek naar Tanzania werd gemaakt.

Mariëtte Kilimanjaro
Mariëtte Kilimanjaro

Oefenen, oefenen en oefenen

Zowel haar vader als Mariëtte besloten eerst andere bergtoppen te oefenen. De corona periode gooide kort roet in het eten, maar de afgelopen jaren liepen ze Gran Paradiso (4.061m) en de Zugspitze (2.962m). “We moesten vooral veel meters maken.”

Aan het eind van de zomer was het dan zover: Tanzania! “Daar aangekomen, ga je eigenlijk direct van start richting de berg. Gedurende 10 dagen loop je steeds een beetje hoger, maar daal je ook telkens weer om aan de hoogte en ijle lucht te wennen. Stelregel is dat je elke 1000m stijging, per dag 1 liter water éxtra drinkt. Rond 4.670m is het basiskamp en van daaruit ga je de piekpoging (5.895m) doen die in totaal ruim 12 uur duurt.”

Mariëtte Kilimanjaro
Mariëtte Kilimanjaro

De gehele reis als hoogtepunt

“Op een gegeven moment vroeg de organisatie wat voor ieder het doel zou zijn. Voor nagenoeg iedereen was dat natuurlijk het behalen van de top, maar niet voor mij. Ik wilde vanaf het begin genieten, en niet pas vanaf dag 6 dat je die toppoging gaat doen en die vijf minuten dat je op de top staat. Uiteraard zou dat een geweldige prestatie zijn, maar ik zag de volledige reis als hoogtepunt. Het is echt prachtig. Je begint in het regenwoud waarna alles langzaam steeds minder groen wordt. Dan kom je boven de boomgrens en uiteindelijk het lava gedeelte met al die zwarte stenen.”

“Het scheelde heel weinig of ik had de top niet gehaald. Ik kreeg flinke last van hoogteziekte in de laatste beklimming en moest bijna afhaken. Mijn vader ging vast vooruit, ik wilde ook dat hij het sowieso zou halen. Uiteindelijk heb ik iedereen alsnog bijgehaald en stond ik alsnog op de top, samen met mijn vader!”

Het zwaarste moest daarna echter nog komen: “Na de piek ga je namelijk terug naar het basiskamp, dan slaap je nog even kort maar moet je weer door naar beneden. De hele wandeling terug naar beneden duurt ook eens 2 dagen. Je gaat door jungle en het is erg glad.”

Een megaprestatie en we zijn met z’n allen bij PAQT ontzettend trots op Mariëtte!

Alle artikelen

PAQT Red Dagmar Ricardo CTA

Sluit je aan bij PAQT

Kijk snel of we bij elkaar passen.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar +31 6 39 67 51 65.

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Kelvin Verbeek
Kelvin
Toestemming(Vereist)