Business intelligence

Een Business intelligence dashboard in 3 stappen

Leestijd 3 min

Waarom nog varen in de mist, als je met BI dashboards op (in)zicht kunt sturen? Er zijn drie belangrijke zaken nodig voor de beste besluitvorming: data, data en data. Het onderbuikgevoel is al lang niet meer voldoende. Wil je je bedrijf goed leiden, dan heb je overzichtelijke informatie nodig. Zonder dat, vaar je in de mist. Business Intelligence dashboards geven in één oogopslag inzicht. Zodat je stuurt op feiten, in plaats van gevoel.

Business intelligence

Business intelligence dashboards

Een Business Intelligence dashboard geeft het inzicht dat essentieel is voor goede besluitvorming. Zo’n BI dashboard is in feite een visualisatie van relevante cijfers uit je bedrijf (en daarbuiten). Verkoopcijfers, voorraadcijfers of productiesnelheid: welke data je toont hangt af van jouw specifieke vraag. PAQT helpt bij het bepalen welke vragen écht relevant zijn. Zodat jouw business dashboard alleen relevante gegevens toont en jij altijd de juiste stuurinformatie bij de hand hebt.

 

In drie stappen naar een overzichtelijk BI dashboard

Wie een dashboard wil, zoekt eigenlijk inzicht: in één oogopslag alle informatie die je nodig hebt, overzichtelijk en visueel weergegeven. De mogelijkheden voor een business dashboard zijn eindeloos. Voor bijvoorbeeld sales, voor marketing, voor operations: het hangt van je wensen af wat een Business Intelligence platform weergeeft. Daarom doorlopen we altijd minimaal drie stappen om tot een effectief geheel te komen: analyse van jouw vraag, jouw data en tot slot de visualisatie. Binnen één week kan je BI dashboard al beschikbaar zijn.

  • Stap 1: wat is je doel?

De allereerste vraag die wij stellen aan klanten die een dashboard willen: Wat wil je weten? Meestal komt de vraag naar een dashboard vanuit de behoefte voor meer inzicht. Om te ondersteunen in belangrijke keuzes, of omdat processen verbeterd moeten worden. We vragen kritisch door, want meestal zit er een vraag áchter de vraag. Omdat we daarmee écht tot de kern komen, willen we die weten. Want pas wanneer wij jouw ambities kennen, krijg je het inzicht dat je écht wilt.

  • Stap 2: de juiste data ontsluiten

Wanneer we jouw vraag kennen, weten we welke data nodig is voor het BI dashboard. Nu is het belangrijk om deze uit de juiste systemen te halen. Soms is dat relatief eenvoudig, bijvoorbeeld wanneer het om één type gegevens uit één systeem gaat. Wanneer het om complexere vraagstukken gaat, met veel verschillende data, is het soms noodzakelijk om alle gegevens samen te laten komen in een data warehouse. In sommige gevallen is hiervoor een datamigratie nodig.

  • Stap 3: visualiseren van jouw data

De laatste stap zorgt dat we jouw data transformeren naar inzicht. We vertalen de relevante gegevens naar een duidelijke, visuele weergave in het BI dashboard. Hiermee heb je direct inzicht in je business analytics en kun je in het vervolg besluiten nemen op basis van harde cijfers. En wanneer zich een nieuwe vraag aandient, is het in veel gevallen heel eenvoudig om een extra dashboard te creëren voor die specifieke behoefte.

 

Data en business intelligence expert Joren

Op zoek naar inzicht door middel van data?

Data & BI expert Joren deelt graag zijn kennis en helpt je verder op weg! Neem direct contact op of bekijk de data en business intelligence desk voor meer informatie.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar

06 19 67 18 10

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Meer over Informatie over Data & BI

Alle artikelen

PAQT Start today

Vragen?

We staan voor je klaar om ze te beantwoorden.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf