Maurits en Rogier bij Bandall

Hoe kunnen we ons maatwerkproduct op grotere schaal aanbieden, met een kleinere foutmarge en met de mensen die we nu beschikbaar hebben? Met deze vraag klopte Bandall, leverancier van banderolleermachines, bij PAQT aan. Team Growth dook in deze vraag en vond samen met Bandall een manier om schaalvergroting te faciliteren.

Bandall machine

Wereldwijde machineleverancier

Bandall is wereldwijd een van de grootste leveranciers op het gebied van banderolleermachines. Deze machines bundelen of verpakken goederen door er een banderol (bandje) van papier of folie om te wikkelen. Een duurzame verpakkingsmethode, wat de machines van Bandall gewild maakt in de verpakkingsindustrie. Als organisatie is Bandall daarnaast een unieke speler in de markt dankzij hun jarenlange ervaring.

Tegelijk vraagt de verkoop om maatwerk. Avocado’s vragen nu eenmaal een andere verpakkingsmethode dan een set handdoeken. Omdat iedere machine op het productieproces van de klant moet aansluiten, heeft sales veel kennis nodig van de mogelijkheden van de machines om ze goed te kunnen verkopen. De vele onderlinge afstemming die dat met zich meebracht, maakte de geambieerde groei van Bandall vrijwel onmogelijk.  

Bandall case actiefoto - PAQT

Onderzoeken met open vizier

Team Growth onderzocht het complete proces van offerteaanvraag tot productie van de machines in de fabriek, om het exact in kaart te brengen. Op een Lean manier, spraken ze hiervoor in diverse sessies met alle betrokkenen binnen Bandall, van marketing, sales tot IT.

We vertaalden de input naar een helder stroomschema van het huidige verkoopproces. Hierin definiëren en benoemen we vervolgens de waardevolle en overbodige stappen. Door te kijken hoe we de pijnpunten kunnen aanpakken, blijft uiteindelijk een duidelijk ideaalproces over. Dat proces wordt nu ondersteunt door MyBandall. Een nieuwe configurator die precies weet welke onderdelen wel en niet bij elkaar passen in een machine, én die administratieve handelingen overneemt. Daardoor wordt onderlinge afstemming tussen afdelingen haast overbodig. Een enorme efficiëntieslag!  

Configurator maakt oplossing op maat aanbieden eenvoudiger

De nieuwe configurator op MyBandall maakt het werk van accountmanagers een stuk makkelijker. Ze worden door de diverse opties geleid wanneer zij bij een klant aan tafel zitten en de maatwerk-banderolleermachine samenstellen. Letterlijk aan tafel, want de configurator kan zowel op het web als op een tablet gebruikt worden.

Omdat alle opties en afhankelijkheden vooraf geprogrammeerd worden, zijn onmogelijke opties straks automatisch uitgesloten. Zo hoeven accountmanagers met de komst van deze applicatie niet meer te checken of de geselecteerde opties voor hun klant mogelijk zijn en wordt de foutkans bijna nul. Hiermee kunnen accountmanagers met één druk op de knop de meest verkochte machines selecteren en een offerte genereren specifiek voor die klant.

Bandall en PAQT

Administratie direct op orde

Daarnaast biedt de configurator gelijk een bijbehorende prijsopgave en zelfs extra detailinformatie over de gekozen opties. Deze overzichten ontvangt de klant met één druk op de knop, waardoor het maken van offertes administratief kinderspel wordt. Prijzen zijn altijd correct volgens de prijslijsten opgesteld.

Ook richting fabriek verbetert de configurator het proces. Zo ontvangt de fabriek altijd een samengestelde machine die ook daadwerkelijk leverbaar is, vaak zelfs met direct de juiste tekening en tekeningnummer. In een latere fase zullen we bovendien koppelingen maken met bijvoorbeeld voorraadbeheer of planning.

Maurits bij Livegang Bandall

Van idee naar prototype

Om het product design te laten leven binnen de toekomstig gebruikers van MyBandall, maakten we van het ontwerp eerst een prototype, dat precies toont wat mogelijk is met de software. Door het direct te laten testen, leverde waardevolle feedback op die we gelijk verwerkten in een nieuwe versie van het prototype.

Door dit te doen, nog voordat we starten met de daadwerkelijke ontwikkeling van de applicatie, bespaart het op termijn geld voor kostbare aanpassingen in de code.

Toekomstambities

De configurator is slechts fase één van de ontwikkeling van MyBandall. In volgende fases zullen we ook het CRM en ERP van Bandall koppelen aan de configurator, zodat alle processen uiteindelijk op elkaar aansluiten en nóg meer impact wordt gecreëerd.

Terug naar overzicht

Advies nodig? We helpen je graag.

Maak direct een afspraak voor een adviesgesprek