SUCCES IN SAAS

Een financiële doorrekening maken voor je SaaS business plan

Leestijd 5 min

Door Maurits Dijkgraaf

Een SaaS onderneming is meer dan een leuk idee, vertaald naar software. Het is een serieus bedrijf, dat je als zodanig moet benaderen. Een goed business plan met een solide financiële onderbouwing is daarom enorm belangrijk wanneer je start, of verder wilt groeien met jouw SaaS onderneming.

SaaS business plan

Wij merken dat veel ondernemers worstelen met het opstellen van hun SaaS business plan. Of specifieker: het financiële plaatje, met een duidelijk verdienmodel en heldere KPI’s. Met onze bedrijfskundige achtergrond en kennis van de markt, helpen we hier graag bij. We ontwikkelden een model exploitatiebegroting, waarin je simpelweg jouw gegevens in het exceldocument hoeft in te vullen. Een template, dat de verwachte kosten én opbrengsten van jouw onderneming automatisch voor je uitrekent.

Download hier jouw model exploitatiebegroting

Download model exploitatiebegroting

Vul hier je e-mailadres in en ontvang binnen enkele ogenblikken je model exploitatiebegroting in je mailbox.

Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact met mij op, dan help ik je graag.

Maurits Dijkgraaf
Naam(Vereist)
E-mailadres
Telefoon
Toestemming(Vereist)
SaaS investeerder Reinder

Investeerders aantrekken

Wie wil starten of groeien met SaaS, heeft meestal financiering nodig. Vaak komt dit geld van investeerders die geloven in jouw product. We spraken hier eerder al uitgebreid met investeerder Reinder Lubbers over in onze interviewserie ‘Succes in SaaS’. Hoe goed je idee ook is, investeerders zullen jouw verhaal altijd ondersteund willen zien met cijfers: hoeveel klanten verwacht je jaarlijks aan te sluiten? Hoeveel levert een klant op? Hoeveel moet je investeren om een klant binnen te halen? Met onze model exploitatiebegroting geef je investeerders de cijfers die ze nodig hebben om te beoordelen of jouw SaaS oplossing de investering waard is.

Wil je meer weten over funding voor je applicatie? Lees dan het interview artikel met investeerder Reinder Lubbers.

Lees het artikel

Hoe werkt de model exploitatiebegroting?

Het excelbestand is een template voor het financiële deel van jou SaaS business plan. In het template vul je enkele basisgegevens in over jouw onderneming. Heb je een bestaande SaaS applicatie? Dan kun je terugvallen op feiten uit de afgelopen jaren. Je weet immers hoe hard je groeide, hoeveel inspanning je hiervoor moest doen en hoe trouw jouw klanten je applicatie blijven gebruiken. Starters zullen daarentegen aannames moeten maken, op basis van realistische inschattingen. Soms is dit lastig, maar het document helpt je hierin, en stimuleert je om goed na te denken over de toekomst van je bedrijf.

Wat moet je weten?

De in te vullen cijfers gaan grofweg over drie zaken: het aantal klanten, de opbrengsten per klant en de benodigde investeringen in bijvoorbeeld uren, marketing en sales. Het document berekent vervolgens je verwachte bedrijfsresultaat, maar ook KPI’s die belangrijk zijn voor het aantrekken van investeerders. Hieronder lichten we de belangrijkste KPI’s kort uit. De begrippen staan, net als de manier waarop je het bestand moet invullen, meer gedetailleerd uitgelegd in de model exploitatiebegroting zelf.

 • CAC / Cost to acquire a customer

  Dit getal geeft aan hoeveel je moet investeren om een klant aan je te binden. Het bestaat uit de som van sales- en marketingkosten.

 • Bruto marge / gross margin

  De bruto marge is de verhouding van je bruto winst, ten opzichte van je omzet. Dit bereken je door de opbrengsten uit verkoop tegenover de inkoopkosten te zetten. Een marge van meer dan zestig procent is een gezonde marge.

 • LTV / Customer life time value

  Zodra je een klant aansluit, ontvang je idealiter voor meerdere jaren inkomsten hieruit. Op basis van de verwachte jaarlijkse inkomsten per klant en de churn rate (hoeveel klanten vertrekken er per jaar), berekent de modelbegroting wat een klant oplevert vanaf het moment van aansluiten, tot aan zijn vertrek.

 • CAC/LTV Ratio

  Misschien wel één van de belangrijkste KPI’s is de CAC/LTV ratio. Deze ratio berekent de verhouding tussen de investering om een klant binnen te halen (CAC) en de totale opbrengst van een klant. Levert een klant bijvoorbeeld tienduizend euro op en heb je tweeduizend geïnvesteerd om deze klant binnen te halen, dan is de ratio 5. Hoe hoger dit getal, hoe beter. Een verhouding van 3 of hoger is echter al gezond.

 • Growth rate

  Dit getal geeft de gemiddelde groei van je bedrijf weer. In hoeverre groeit jouw bedrijf, ten opzichte van het jaar ervoor? Voor start-ups of scale-ups wordt een groeiratio van 60% of meer als gezond beschouwd.

Nieuwe collega's werven voor je SaaS business

Wanneer moet je nieuwe collega's werven?

Groeien doe je nooit alleen. De groei die je voorziet in de exploitatiebegroting, betekent ook dat je team zal moeten groeien. Het template laat je precies zien waar de pijnpunten ontstaan binnen je teams: voorzie je bijvoorbeeld door jouw salesinspanningen een groei in klanten, dan toont het excelbestand rode cijfers wanneer je consultants of supportmedewerkers het werk niet meer aankunnen. Je krijgt daarmee niet alleen informatie over je bedrijfsresultaten en KPI’s, maar ziet gelijk wanneer je een nieuwe collega moet werven voor sales, support of implementatie.

Download model exploitatiebegroting

Vul hier je e-mailadres in en ontvang binnen enkele ogenblikken je model exploitatiebegroting in je mailbox.

Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact met mij op, dan help ik je graag.

Maurits Dijkgraaf
Naam(Vereist)
E-mailadres
Telefoon
Toestemming(Vereist)
Contact met SaaS specialist Maurits

Overweldigd door de cijfers?

Veel SaaS ondernemers vinden dit onderdeel van het business plan lastig om in te vullen. Is dat voor jou ook het geval? Neem dan gerust contact met mij op. Vanuit mijn kennis van SaaS en mijn bedrijfskundige achtergrond help ik je graag op weg.

 

Neem contact me mij op

Laat je gegevens achter, dan nemen ik zo snel mogelijk contact met je op. Liever even bellen? Geen probleem, bel me direct via 06 – 430 91 030

Maurits Dijkgraaf

Meer over Informatie over SaaS

Alle artikelen

PAQT Start today

Vragen?

We staan voor je klaar om ze te beantwoorden.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf