SaaS

Het belang van een goed UX design voor jouw SaaS

Leestijd 5 min

Door Maurits Dijkgraaf

UX design is essentieel voor wie succesvol wil zijn met Software as a Service. Een goede ervaring met jouw app zorgt namelijk voor blije gebruikers. En blije gebruikers zorgen voor groei! Voor je het weet neemt jouw slim ontworpen oplossing een vlucht. Maar wat maakt UX design nou zou belangrijk?

Software consultants van PAQT denken mee

Wat is UX design?

UX design staat voor User Experience design, oftewel het ontwerpen van de gebruikerservaring. Het uitdenken van die ervaring gebeurt bij voorkeur door een ervaren UX designer, die alle do’s en don’ts rondom het ontwerpen van een SaaS-applicatie  kan dromen.

Naast UX design, is er ook nog UI. Dat staat voor User Interface. De user interface is hoe jouw oplossing eruit ziet. Hoe groot is een knop? Welke kleur heeft deze? Wat voor menu hanteer je? UI gaat dus over het uiterlijk, UX over de ervaring. UI is belangrijk voor de borging van je huisstijl, UX bepaalt het gemak waarmee je door de app klikt.

De twee aspecten van een ontwerp zijn nauw verwant, maar dus absoluut niet hetzelfde. Zo kan een ‘lelijke’ UI nog steeds een fantastische user experience opleveren en kan een prachtig uitziende applicatie onwerkbaar zijn. Omdat beide onderdelen belangrijk zijn voor succes, neemt een goede designer beide mee in een ontwerp.

 

Waarom UX design?

Dan terug naar onze hoofdvraag: wat is nou het belang van een goed UX design voor jouw SaaS? Dat belang is enorm. Een ontwerp kan jouw software maken of breken. Iedereen kent wel de frustraties van niet weten waar je moet klikken, op verkeerde pagina’s belanden, of menu’s kwijt zijn die er eerder toch écht stonden.

Iets minder bewust zijn we van de programma’s die wél goed werken. De apps waar je zonder na te denken doorheen klikt. Dát is de software die je het liefst gebruikt. UX design zorgt precies voor deze ervaring. De UX designer kruipt in de huid van gebruikers en leidt hen gedachteloos door de app. Precies waar ze willen zijn. Of waar jij ze wil hebben. Goed UX design draagt namelijk ook bij aan conversies.

Starten met UX design voor SaaS

Om te starten met een product design, heeft een designer een aantal zaken nodig. Naast een degelijk ux design system en huisstijlelementen die belangrijk zijn voor de UI, zoals logo, kleurgebruik, is voor de UX vooral een visie nodig. Wat wil je met jouw product bereiken? En wie? Waar zoekt deze persoon naar?

Voor een goede gebruikerservaring is het daarom nodig je doelgroep door en door te kennen. Alleen dán kun je ervoor zorgen dat het product design perfect aansluit bij de behoeftes van jouw gebruikers. Vind je die aansluiting, dan ervaren jouw klanten de oplossing als prettig (lees: geen frustraties) en heb je een geslaagde UX voor je SaaS oplossing.

UX design bij PAQT

UX design is bij PAQT een standaardonderdeel van onze werkmethodiek Rise. In de eerste fase van Rise (understand) kijken we kritisch naar jouw ambities, de doelen die je met je oplossing nastreeft en hoe je die wilt bereiken. We vragen daarbij flink door, zodat we je ambities écht begrijpen. In deze fase nemen we ook de doelgroep én aanwezige concurrentie onder de loep. Uiteindelijk resulteert dat in een duidelijke visie voor jouw product.

Op basis van de ontwikkelde visie, aangevuld met eventuele huisstijlelementen, is de tweede stap een product design. Dit is de fase waarin onze business consultant en UX designer jouw ambities vormgeven. Door het bouwen van een klikbaar prototype testen we of jouw ideeën overeenkomen met waar de markt op zit te wachten.

Waar let een UX designer op?

Een UX designer berust zich altijd op bepaalde standaarden. Net als voor webdesign, zijn ook voor SaaS-applicaties bewezen successen. Dat bewijs komt voort uit onderzoek naar succesvolle applicaties. Wat gebruiken zij als menu? Hoe geven zij de interactie met de gebruiker weer? Hoe leiden zij de gebruikers door de software? Er zijn tig studies die succesvolle toepassingen van UX design laten zien. Een ervaren designer kent de standaarden en combineert deze succesformules met jouw visie en huisstijl.

Wat (of wie) bepaalt het succes?

Wat een mooi design is, is natuurlijk discutabel. Een goed design is al wat minder subjectief. Uiteindelijk bepalen de gebruikers het succes. Vinden zij jouw SaaS-applicatie prettig werken, dan blijven ze het gebruiken, of raden ze het aan bij andere gebruikers.

Je wil echter wel eerder weten of jouw ontwerp een gebruiker aanspreekt. Daarom is het testen van jouw design van essentieel belang. Bij PAQT testen we vaak in drie fases. Bij de start, wanneer het prototype is gemaakt, gaan we letterlijk naast een gebruiker zitten en geven we deze persoon een opdracht. We kijken aandachtig hoe deze door de applicatie beweegt en zien (en vragen) de verbeterpunten. Vervolgens testen we voor een product launch en tot slot erna. Hoe later in het ontwikkelproces we testen, hoe meer het om finetuning gaat. Maar juist die puntjes op de i, maken het verschil tussen een prima, of fantastische user experience.

PAQT Maurits Dijkgraaf

Vragen over UX design?

Heb je vragen over UX design voor SaaS? Als expert op het gebied van SaaS deel ik graag mijn kennis en help ik je verder op weg! Maak direct een afspraak of bekijk de SaaS desk voor meer informatie.

SaaS desk

Meer over Informatie over SaaS

Alle artikelen

PAQT Start today

Vragen?

We staan voor je klaar om ze te beantwoorden.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf