Nieuws

Het is tijd voor team Dawn: het 8ste ontwikkelteam bij PAQT!

Leestijd 3 min

Door Louis Gossieau

We zijn al een hele tijd met iets speciaals bezig bij PAQT. newdays: een SaaS-applicatie voor HR en Arbodiensten. Door onszelf bedacht én gebouwd als volwaardige dochteronderneming. Meerdere ontwikkelteams waren hier naast hun eigen projecten al eens bij betrokken. Totdat aan hen de vraag werd gesteld of ze voortaan vast aan newdays wilden werken.

Mike, Jos, Tom

We spreken met Jos en Tom, twee developers van het nieuwe ontwikkelteam Dawn die deze uitdaging wel aandurfden! En nog mooier, het betekende ook de start van het 8ste ontwikkelteam binnen PAQT. Een prachtige mijlpaal waar we ongelofelijk trots op zijn.

De diepte in met Dawn

Jos: “Ik heb hiervoor 15 jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt, aan één applicatie. Dan ga je alsmaar de diepte in. Je gaat verder met optimalisaties, beveiliging. Er is dan nóg meer tijd en aandacht voor details. Dat merk ik nu in dit team ook weer. Omdat we volledig zelf bepalen wat we doen, staan we onszelf toe veel meer de diepte in te gaan.” Overigens is de wereld van newdays geen onbekende voor Jos. “Die 15 jaar bij mijn vorige werkgever was in de uitzendbranche. HR en verzuim zijn daardoor voor mij gesneden koek.”

Ricardo en Jan

Miljarden regels aan data

newdays is een bijzonder project: nog nooit werkte een team binnen PAQT met zo’n hoeveelheid data. “De applicatie werkt nu al met data van zo’n half miljoen mensen erin, dat worden miljarden regels aan data”, legt Jos uit. “En al die data vragen metrics met dashboards, je moet het kunnen doorzoeken en dan moet het ook nog allemaal snappy blijven. Een ongelofelijk interessante uitdaging.”

Tom

Een grotere focus op front-end

Op dit moment is newdays verdeeld in twee applicaties: het koppelplatform en verzuimsoftware. Maar dat is nog maar het begin. Allemaal losstaande systemen, die ook een uniforme gebruikerservaring eisen. Dat is een grote uitdaging op het gebied van front-end.

Voor Tom was de keuze voor Team Dawn zo ook een waarin hij zich volledig kon focussen op gebruiksvriendelijkheid. “Ik ben druk bezig met een Nuxt layer. Daarmee creëer je herbruikbare blokken voor alle systemen zodat de gebruikerservaring uniform is. Maar ook de branding, configuraties en utilities. Net als uitgebreid usability testing is dat een van de dingen die ik nu kan doen, maar bij eerdere projecten niet altijd in die mate toegepast werden. Dat maakt het werken in dit team extra gaaf.”

“Veel van onze projecten bij PAQT zijn backend gedreven. Binnen dit team gaan we echt all-in met zelfs twee front-enders. Ricardo (de tweede front-end developer in het team) en ik vullen elkaar uitstekend aan. We denken allebei in oplossingen en zitten vaak op één lijn.”

Jan en Ricardo

Ook persoonlijke groei

Naast de zaken die Tom op frontend gebied mag gaan doen, ziet Jos voor zichzelf ook weer een volgende stap. Hij is nu naast lead developer namelijk ook manager engineering van newdays. “Het idee is dat er straks meerdere teams aan newdays producten gaan werken en ik meerdere teams kan leiden. Daarnaast ga ik ook nu mee naar klanten om de implementatie op te zetten. Pakketten met elkaar verbinden, oplossingen bedenken tijdens een sales traject. Het is spannend, maar ook mooi om te zien hoe potentiële klanten al heel snel bereid zijn er mee te beginnen.”

Jos

PAQT groeit mee

Naast dat de enorme omvang qua data nieuw is binnen PAQT, betekent het ook dat software bouwen naar een nieuw niveau getild wordt. Jos: “Zo is het bijvoorbeeld een applicatie waarbij heel uitgebreid vastgelegd is welke gebruikers welke rechten en autorisaties hebben. Daarvoor is de manier waarop je met cache omgaat heel belangrijk. Cache wordt zogezegd al ‘warm’ gedraaid voordat de gebruikers iets gaat doen. En we triggeren synchronisaties pas als dat nodig is. Allemaal methodes om de software, met die enorme berg aan data en mogelijkheden, snappy te houden. Bij Team Dawn leren we nu hoe dat zo goed mogelijk te bouwen.

En dat betekent dat opdrachtgevers bij PAQT daarvan ook gaan profiteren als zij met soortgelijke uitdagingen naar ons toekomen. Net als op front-end gebied de componenten layer. Ik zie de volgende knowlegde sessies op kantoor voor andere teams al voor me.”

Team Dawn is het team dat vast aan newdays gaat werken en coördineert, andere teams zullen ook projectmatig aan de applicaties voor newdays gaan bouwen. “Zodra zo’n applicatie dan af is, neem Team Dawn het onderhoud en beheer over”, legt Jos uit.

Jelmer, Arlon

Een goede match

Het team werkt inmiddels een aantal maanden samen, en dat gaat uitstekend. “We hebben veel lol met elkaar”, aldus Tom. “Als er vragen zijn of iemand maakt een opmerking, dan reageren we snel op elkaar. Ik vind het ook oprecht een mooi idee om op de markt te mogen zetten.” Jos is zelfs vaak voor dawn al op kantoor. “Ik heb echt zin in dit project. Maar of het ook lukt om de komende maanden (richting de zomer) vóór dawn op kantoor te zijn, dat moet ik nog maar zien!”

Naast Jan en Tom maken Jelmer, Jan, Ricardo en product owner Mike team Dawn compleet. Lees op deze pagina meer over het team.

Alle artikelen

PAQT ambitie

Wat is jouw ambitie?

Vertel ons je doelen en we gaan samen van start.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf