34 succesfactoren van Rise

Hoe maak je software ontwikkelen makkelijk? Blijf uitzoomen naar de business!

Leestijd 4 min

Door Robert Horsmans

Software maakt het leven makkelijker. Maar kan software implementeren zélf misschien ook makkelijker? Dat kan, weten we bij PAQT. Dankzij een nieuwe manier van werken met de veelbelovende naam Rise. Het geheim? Op 34 cruciale punten continu uitzoomen naar de business.

RISE PAQT

Waarom Rise voor software implementatie?

De behoefte aan digitalisering groeit. En technisch talent is schaars. Alle reden dus voor het zo effectief en efficiënt mogelijk implementeren van software. Goede software maakt producten en diensten beter, sneller, gebruiksvriendelijker en makkelijker. Maar waarom is software implementeren zélf niet makkelijk en zijn veel projecten vaak enorm complex, weinig transparant en (te) tijdrovend?

Precies deze vraag stelde ik mezelf eind 2020. We hadden met PAQT (toen nog Way2Web) tientallen organisaties ondersteund in hun digitale transformatie en konden trots zijn op een succesvol trackrecord.

Agile, Scrum en Kanban zijn filosofieën die ons op de werkvloer helpen om betrouwbaar te presteren. Maar er bleef een belangrijke uitdaging: de vertaling vanuit de business naar de backlog, het vertrekpunt van Scrum. Daarvoor bestond in ons vak nog geen echte werkwijze. En precies daarom hebben we Rise ontwikkeld. Een inmiddels beproefde methode die z’n waarde in de praktijk heeft bewezen.

 

Business en technologie verbinden

De vorming van een product backlog is per definitie complex. Er zijn veel stakeholders, het stellen van (gezamenlijk gedragen) prioriteiten is niet makkelijk en vrijwel zonder uitzondering hebben business-keuzes grote technische implicaties.

Daarnaast werken we voor veel opdrachtgevers jarenlang zodat elke keuze ook in die tijdlijn moet worden afgewogen. Hoe vertaal je dan de wensen en ambities van de opdrachtgever naar een product?

Het credo van Rise: zoom uit en focus op de business!

Het is te makkelijk om dagenlang te sparren over afhankelijkheden en details. Veel belangrijker is het om de sprints en de dagelijkse operatie te voeden met krachtige kaders die je vertellen wanneer een softwareoplossing succesvol is. En dat bepaalt de eindgebruiker, de ‘business’ dus.

PAQT Robert Horsmans
Het credo van Rise: zoom uit en focus op de business!
Robert Horsmans Business strategist & Director
Rise model

Je moet dus de sprints en de dagelijkse operatie voeden met krachtige kaders die je vertellen wanneer een softwareoplossing succesvol is. Om dat te kunnen doen hebben we 34 cruciale succesfactoren geïdentificeerd, verdeeld over vier thema’s:

 • Understand
  Het snappen van de ambities en de organisatiecontext
 • Product design
  Het ontwerpen van de oplossing zowel in processchema’s (UML) als UX/UI-designs (prototyping)
 • Plan van aanpak
  Het vormen van een IT-strategie en het bepalen van bijvoorbeeld non-functional requirements
 • Implementatie
  Het in korte sprints implementeren van de softwareoplossing binnen de gegeven context

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze vier thema’s of aandachtsgebieden niet opeenvolgend en nooit afgerond zijn. De klantwens en ambitie staan altijd centraal en beïnvloeden de thema’s doorlopend.

Regelmatig komen we tijdens de implementatiefase zaken tegen die we in product design willen aanpassen. Het uitbreiden van een softwareoplossing met nieuwe modules of koppelingen betekent vaak ook nieuwe stakeholders met andere belangen. Die blijven we documenteren. Een bedrijfsstrategie is niet in beton gegoten maar kan veranderen. Die werken we daarom elk jaar bij.

De 34 succesfactoren van de vier thema’s worden continu gemonitord en getoetst bij de stakeholders, om de thema’s ‘in sync’ te houden. Zo hou je overzicht en grip en maak je betere keuzes. Je blijft steeds weer uitzoomen. En dat is belangrijk omdat innoveren met software per definitie niet via een rechte lijn verloopt.

 

Eén begrijpelijke waarheid voor iedereen

Bezoekers, gebruikers, klanten, burgers, leveranciers, partners, medewerkers, interne belanghebbenden – ze kunnen allemaal stakeholder zijn van een softwareoplossing. Maar hoe lastig is het om te doorgronden hoe je al die verschillende stakeholders het beste helpt?

Rise lost dit op door alle stakeholders via een en hetzelfde platform te betrekken bij de implementatie. Met voor iedereen dezelfde informatie. In een taal die iedereen begrijpt. Zo verbindt Rise business en technologie en dat blijkt verrassend goed te werken.

Rise is overigens geen verkapte versie van Scrum. Integendeel, het zit ‘eromheen’ en gebruikt juist de fundamenten van Scrum  zoals betrokkenheid, focus en openheid, voor een dialoog over wat precies nodig is om een goede project backlog op te stellen.

Rise maakt inzichtelijk wat de ‘business value drivers’ zijn. En vertaalt de informatie vanuit developers binnen de context van de business: scope, doorlooptijd & budget.

PAQT Robert Horsmans

Alle informatie voor iedereen - is dat niet een beetje veel van het goede?

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Low code, no code, business intelligence en artificial intelligence (inclusief machine learning en deep learning) – zomaar een paar ontwikkelingen die ons in staat stellen om slimmere, snellere, effectievere en foutarme softwareoplossingen te implementeren. Maar ze zijn zeker geen garantie voor een geslaagd project!

De 34 succesfactoren zijn voor íedereen die betrokken is bij een softwareproject belangrijk. Direct of indirect, eindverantwoordelijk of meewerkend als eindgebruiker. Dat betekent echter niet dat iedere stakeholder continu van alles op de hoogte hoeft te zijn; maar wél dat hij of zij altijd toegang heeft tot de informatie en de informatie kan begrijpen.

We weten uit de praktijk dat toegang hebben en informatie begrijpen twee verschillende zaken zijn. Juist daarom is het van belang om te blijven werken aan het menselijke aspect van software implementatie. En laat dat nu net de focus van Rise zijn: een model waardoor stakeholders in voor iedereen begrijpelijke taal communiceren, gefaciliteerd op één locatie: het PAQT.com platform.

Whitepaper Succesvol software ontwikkelen hoeft niet moeilijk te zijn

Whitepaper: Succesvol software ontwikkelen hoeft niet moeilijk te zijn

Techniek is de uitdaging niet meer. De vertaling van ambities en wensen naar software is dat juist wel. Via Rise zoomen we telkens weer uit naar de business. Zo zie je meer en hou je focus op een optimale oplossing!

Wil je meer weten? Ontdek in dit nieuwe whitepaper wat de 34 succesfactoren voor software implementatie zijn.

Download whitepaper: Succesvol software ontwikkelen hoeft niet moeilijk te zijn

Vul hier je e-mailadres in en ontvang direct het whitepaper Succesvol software ontwikkelen hoeft niet moeilijk te zijn.

Heb je na het lezen nog vragen? Dan beantwoord ik die graag.

Robert Horsmans
Naam(Vereist)
E-mailadres
Telefoon
Toestemming(Vereist)

Meer over Informatie over Digitale Transformatie

Alle artikelen

PAQT ambitie

Wat is jouw ambitie?

Vertel ons je doelen en we gaan samen van start.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf