Nieuws

Met Europese subsidie een platform bouwen ter vermindering van administratielasten in de zorg

Leestijd 3 min

Door Louis Gossieau

Verne Health en PAQT.com gaan met behulp van een Europese subsidie van Kansen voor West met een platform zorgen dat de hoge administratielasten in de zorg verminderen. Hiermee kunnen ook de toenemende personeelstekorten slim worden opgevangen. Op dit moment werken er zo’n 1,4 miljoen mensen in de zorg. De schatting is dat er in 2040 meer dan 2 miljoen mensen nodig zijn. Zonder ingrijpen komt de kwaliteit van zorg in Nederland in het gedrang.

Verne en PAQT

Het platform zorgt voor verbinding tussen patiënt en fysiotherapeut. Door slim gebruik van data en een hoge gebruiksvriendelijkheid kan de fysiotherapeut efficiënter werken en stijgt de zorgwaardering van de patiënt.

Verne en PAQT handshake

Verne en PAQT.com

Verne Health is opgericht door fysiotherapeut Jelle Heisen. Voordat Jelle fysiotherapeut was, heeft hij als topsporter geleefd en op hoog niveau atletiek beoefend. Als praktiserend fysiotherapeut heeft hij zich gespecialiseerd in (top)sport en orthopedische revalidatie. Jelle is 10 jaar de fysiotherapeut van het Nederlands dames Handbalteam geweest en hij is met hen onder andere naar de Olympische Spelen van Rio 2016 geweest. Ook heeft hij sporters de begeleiding gegeven op de Olympische Spelen van Tokyo 2021.

De oplossing

Het platform is een mobiele applicatie voor de patiënt en een web platform voor de fysiotherapeut. De oplossingen hebben een gebruiksvriendelijke en gepersonaliseerde omgeving. Uniek is de interactie tussen de patiënt en fysiotherapeut waarbij inzichten en communicatie voorop staan. Zorg is communicatie en daar is in het ontwerp extra aandacht aan besteedt.

Verne Health is ontwikkeld samen met patiënten en zorgverleners. We zijn in de huid gekropen van de eindgebruiker en dit zorgt ervoor dat de oplossingen zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief zijn. De patiënt wil bijvoorbeeld goede informatie op het juiste moment en de zorgverlener wil inzichten in de patiënt en geen tijd verspillen aan administratie. Met onze slimme oplossingen helpen we beide doelgroepen tegelijk. Er is één belang: goede zorg voor iedereen.

Voortborduren op eerder succes

Verne Health en PAQT hebben inmiddels een bewezen samenwerking door de ontwikkeling van de Triagetool Chatbot Verne. Door middel van een geautomatiseerde chat kunnen mensen nagaan wat voor klacht ze hebben. Afhankelijk van de uitkomst krijgen ze direct advies. Op deze manier heeft de patiënt overal 24/7 toegang tot de juiste informatie en kan direct aan de slag met zijn herstel. Als er meer zorg nodig is, dan wordt hij verwezen naar de juiste behandelaar. De Triagetool Chatbot is gecontracteerd door Zilveren Kruis en geïmplementeerd in de Zilveren Kruis Wijzer App.

Consultant Elwin in gesprek

Een jaar onderzoek

Voor we daadwerkelijk de oplossing zijn gaan ontwikkelen heeft Verne Health goed onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek bleek dat maar liefst 26% van de tijd van de fysiotherapeut op gaat aan administratieve handelingen. Tijd die niet besteed kan worden aan zorg.

Er heeft een inventarisatie plaatsgevonden van de huidige oplossingen in de markt. Het onderzoek heeft bestaan uit een analyse van de laatste trends en cijfers en interviews met fysiotherapeuten, praktijkhouders, secretaresses, praktijkmanagers én patiënten. Hierin zijn de knelpunten in alle (werk)processen vastgesteld. Deze knelpunten vormden de uitgangspunten in het vinden van de oplossing. In het concept streven we naar 60% minder administratietijd voor de fysiotherapeut én een hogere zorgwaardering van de patiënt. Met behulp van de subsidie van Kansen voor West ontwikkelt Verne Health de oplossing van het prototype, naar een oplossing die door fysiotherapeuten in de praktijk kan worden toegepast.

Kansen voor West

Met medefinanciering vanuit de Europese Unie wordt het project mogelijk gemaakt. Het programma Kansen voor West III richt zich op het bevorderen van de concurrentiekracht van West-Nederland. De programma’s van Kansen voor West kennen een economische focus met een sociale component. Het programma Kansen voor West III wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Alle artikelen

PAQT ambitie

Wat is jouw ambitie?

Vertel ons je doelen en we gaan samen van start.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf