Moderne crossplatform apps met het Ionic Vue framework
Ionic is een open source framework voor frontend development van hoogwaardige en fraaie mobiele en desktop apps, waar we sinds kort mee werken. Deze UI-toolkit bevat tal van kant en klare ‘bouwsteentjes’ waarmee je makkelijk en snel een frontend opbouwt. Denk bijvoorbeeld aan een knop, een menu of een invulscherm.
In het verleden was Ionic alleen beschikbaar voor het Angular framework. Maar doordat ze zijn overgestapt op Web Components (een webstandaard voor het maken van herbruikbare componenten) is Ionic nu ook beschikbaar voor de (ook bij ons) populaire frameworks React en Vue.
Het is zelfs een van de eerste component libraries die Vue 3 direct al ondersteunt. En omdat er standaard tooling uit het Vue ecosysteem wordt gebruikt, zoals de Vue Router, voelt het meteen vertrouwd aan.
Crossplatform technologie, adaptive styling
Je werkt bij Ionic Vue uitsluitend met webtechnologie zoals HTML, CSS of JavaScript. Dit scheelt veel tijd en, omdat er standaard technologieën worden gebruikt, kunnen er bovendien meerdere developers aan werken. Wel zo efficiënt dus.
Ionic gebruikt Capacitor om vanuit een en dezelfde codebase de app native te laten draaien op mobiele devices, maar ook als Progressive Web App (PWA), op je desktop of gewoon in je browser. Dit wordt ook wel Web Native genoemd: moderne crossplatform web apps.
De componenten passen zich dankzij Adaptive Styling automatisch aan de geldende richtlijnen aan. Op iOS houdt het zich aan de Apple Human Interface Guidelines en stijl (Cupertino) en op Android (plus de overige platforms) houdt het zich aan Material Design van Google. De kant en klare componenten hebben een prachtig basisthema, maar kunnen heel goed aangepast worden aan de huisstijl van de opdrachtgever.
Overigens werkt Capacitor niet uitsluitend voor Ionic, je kan het ook voor andere webprojecten, frameworks en libraries gebruiken!
Fijn voor developers en eindgebruikers
Ionic Vue bevalt ons tot nu toe uitstekend. We besparen veel tijd omdat er maar één codebase is en dankzij de kant en klare componenten die Vue zelf bijvoorbeeld niet heeft. Verder wordt er moderne webtechnologie gebruikt, kun je goed met meerdere developers samenwerken en kan er sneller geschakeld worden.
Voor de eindgebruiker maakt de onderliggende technologie natuurlijk helemaal niet uit. Zij ervaren dankzij Ionic Vue een app die prettig en herkenbaar aanvoelt en soepel en snel werkt. En dat voorkomt de nodige frustraties.
Sluit je aan bij PAQT
Kijk snel of we bij elkaar passen.