Waarom software je belangrijkste kapitaal is
In dit artikel geef ik, Maurits, mijn visie op de betekenis van software als kapitaalgoed. Sterker nog: als je belangrijkste kapitaal. Maar eerst een opfriscursus Economie en een terugblik van ruim 250 jaar.
De vier productiefactoren
Uit de lessen Economie weet je waarschijnlijk nog wel dat je om iets te produceren vier dingen nodig hebt: natuur, arbeid, kapitaal en ondernemerschap.
- Natuur: het gebruik van grondstoffen en land
- Arbeid: de inspanning die mensen leveren om iets te maken
- Kapitaal(goederen): machines, gebouwen, etc.
Deze drie factoren zijn niet onbeperkt voorradig en dus is het zaak om hier de juiste verdeling of balans in te vinden. Dat is dan ook de vierde productiefactor:
- Ondernemerschap
De eerste en tweede industriële revolutie
Deze vier productiefactoren zijn van alle tijden, maar tijdens de eerste industriële revolutie (vanaf het midden van de 18e eeuw) veranderde de productie ingrijpend van karakter. Door stoomaandrijving en machines was schaalvergroting mogelijk en verdreven fabrieken de ambachtelijke en kleine werkplaatsen. Er kwam een andere balans tussen de productiefactoren.
De tweede industriële revolutie (vanaf het midden van 19e eeuw) versnelde deze ontwikkeling door nieuwe technologieën zoals elektriciteit, de olie-industrie, de verbrandingsmotor en nieuwe materialen als staal en chemicaliën. Het was de periode van de echte massaproductie en de productielijn.
Hoe ingrijpend de gevolgen van beide revoluties ook waren, het principe van de (beperkt beschikbare) productiefactoren veranderde niet. Ook Henry Ford had met de massaproductie van de succesvolle Ford T (verkrijgbaar in iedere kleur zolang het maar zwart is), te maken met de noodzaak om de balans te vinden van mensen, machines, fabrieksruimtes en grondstoffen.
De digitale revolutie
Met de komst van de computer, software en internet gebeurt er iets bijzonders. Natuurlijk kun je dankzij software het productieproces verder rationaliseren, efficiënter maken en versnellen. In die zin is software niet wezenlijk anders dan een weefgetouw uit de eerste of de lopende band uit de tweede industriële revolutie.
Software blijft ‘gewoon’ een kapitaalgoed. Met één uitzondering: de onbeperkte schaalbaarheid. Voor de software die gebruikt wordt om een auto zelf te laten rijden maakt het niet uit of er 10 of 10 miljard gebruikers zijn. Dit leidt er onder andere toe dat in de digitale wereld een ‘winner takes all’ situatie ontstaat. Waarom zou je een zoekmachine gebruiken die minder goed is dan Google?
Ik hoor je denken: allemaal leuk en aardig, die ontwikkelingen in de wereld van Big Tech maar wat heb ik daar eigenlijk mee te maken? Dat leg ik je graag uit.
Van efficiënter werken naar anders werken
Aanvankelijk was software vooral een hulpmiddel om efficiënter te werken. Inmiddels is software steeds geavanceerder en slimmer geworden waardoor tal van nieuwe mogelijkheden en kansen zijn ontstaan om anders te opereren – ook voor het MKB.
In een niet eens zo heel grijs verleden moest je voor een beurstransactie contact opnemen met je broker. Het aantal telefoontjes dat een broker op een dag kan verwerken is beperkt. En het aantal brokers dat beschikbaar is, is ook niet oneindig.
Tegenwoordig regel je het allemaal online via bijvoorbeeld Saxo, DEGIRO of Robinhood.
Een paar voorbeelden van ‘anders werken door software’ uit onze eigen praktijk.
Dankzij de mobiele app Hollister HuidCheck kunnen stomapatiënten zelf tijdig melding maken van klachten die vervolgens op afstand worden beoordeeld en opgevolgd. Dit zorgt voor minder druk op de zorg en werkt bovendien preventief.
Bij LesLab verbetert de Proeftuin software de lesmethodes op scholen. Niet (alleen) door bestaande materialen te digitaliseren maar door de lesstof te verrijken, interactief te maken en de voortgang van leerlingen te monitoren.
Recyclespecialist Recoll heeft via een platform de activiteiten van alle betrokken partijen (transportbedrijven, winkeliers, consumenten) geïntegreerd waardoor ze met een backoffice van slechts 10 fte in heel Europa inktcartridges inzamelen.
Jouw eigen digitale revolutie
Software biedt nu dus vooral de kans om echt anders te gaan werken. De manier waarop zal voor iedere organisatie of onderneming verschillen – maar de uitdaging is om te onderzoeken hoe jij zoveel mogelijk kunt automatiseren. Omdenken dus. En ervoor kiezen om echt digitaal te transformeren.
PAQT wil die digitale transformatie voor iedereen mogelijk, begrijpelijk en makkelijk maken. Dat kunnen we omdat we ons werk zelf ook maximaal gestructureerd, gestandaardiseerd en geautomatiseerd hebben. Met onze werkwijze Rise en het samenwerkingsplatform PAQT.com als stevige pijlers.
Wil jij ook (verder) digitaliseren maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Wij helpen je op weg.
AI, machine learning ,deep learning en Metaverse – de vierde revolutie?
Op het moment dat we volop in de digitale transformatie zitten, lijkt zich alweer een vierde revolutie aan te dienen met geavanceerde software die kan denken en zichzelf verbeteren: kunstmatige intelligentie (AI). Dat lijkt misschien science fiction maar je komt het gewoon iedere dag tegen.
AI of Artificial intelligence is de overkoepelende de term voor software die zelfstandig kan waarnemen, redeneren en problemen oplossen buiten de mens om. De algoritmes van Google zijn een vorm van AI.
Bij machine learning gaat het om software die zichzelf steeds beter laat presteren. Dit gebeurt vooral door statistische data-analyse. In grote hoeveelheden data wordt automatisch gezocht naar patronen en relaties en leert de software bij. Vertel de software van Apple Photos wie er op een foto staat dan wordt deze persoon ook op andere foto’s herkend.
Deep learning gaat nog een stapje verder door software te laten ‘denken’ op meerdere niveaus. De software is zelfsturend en heeft algoritmes die zichzelf slimmer maken. Dat klinkt wat abstract maar een goed voorbeeld heb je waarschijnlijk in huis. Praten met Siri of Google of je smartphone ontgrendelen met FaceID gebeurt dankzij deep learning software.
Metaverse kan het beste omschreven worden als een volgende generatie internet. Waar webpagina’s in het huidige internet de basis zijn, zijn dit in Metaverse 3D ruimtes in een alles omvattend virtueel universum. Virtuele omgevingen zijn niet nieuw (denk aan Second Life) maar door de aankondiging van Meta door Facebook lijkt dit in een stroomversnelling te zijn gekomen.
De toekomst is al lang begonnen dus. Hoogste tijd om meer te doen met je belangrijkste kapitaal: software!
Weten waar jouw kansen liggen?
In de workshop Digitale transformatie krijg jij inzicht in de kansen die maatwerk software biedt voor jouw onderneming. Geheel gratis en vrijblijvend.