leslab lesmethodes

Dat digitalisering kansen biedt om het anders en beter te doen, bewijst LesLab. LesLab is een gerenommeerde en meervoudig onderscheiden uitgever van lesmethodes voor loopbaanontwikkeling en burgerschap in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Samen met PAQT werkt de uitgever aan digitalisering en vooral verrijking van lesmaterialen voor het voortgezet onderwijs.

Leslab Stijn van Oers
Door onze materialen te digitaliseren krijgen we de kans om het onderwijs op een compleet andere manier in te richten. Beter, slimmer, makkelijker en ook nog eens leuker. De lessen vergroten de interactiviteit tussen leraar en leerling. Zowel digitaal, als klassikaal.
Stijn van Oers Ontwikkelaar en hoofd marketing
Leslab visual 1

Opgericht en geleid door docenten

LesLab ontwikkelt lesmaterialen waarmee jongeren zich voorbereiden op hun toekomst, de zogenaamde LOB-methoden (loopbaanontwikkeling en -begeleiding) maar ook burgerschap. Deze creatieve lesmethodes zijn ontwikkeld samen met docenten en leerlingen. Ze zijn gericht op zelfinzicht, vaardigheden en het ontdekken van talenten en mogelijkheden. LesLab is opgericht en wordt geleid door docenten met ruime onderwijservaring. De onderneming innoveert continu en is dan ook tweemaal onderscheiden met de NOT-innovatieprijs.

Meer dan online

Met digital first als uitgangspunt is het LOB-onderwijs niet langer plaatsgebonden. Maar nog belangrijker is dat digitalisering de kans bood om de oorspronkelijk ‘papieren’ lesmethode zelf ingrijpend te vernieuwen. Want ook die blijft in trek, legt Stijn uit. “Zie bijvoorbeeld de laatste trend rondom het verbannen van mobieltjes uit de klas. Dat betekent niet dat er minder digitaal gewerkt wordt, maar wel dat fysiek bezig zijn nog altijd belangrijk is. Drie, vier jaar geleden was de trend volledig richting digitalisering en online interactie. Nu zien we dat we ook onze analoge materialen (in de vorm van werkboeken) zullen moeten blijven updaten, omdat die vraag blijft bestaan. Maar er zijn nog steeds veel spannende en nieuwe kansen om digitaal te blijven innoveren, denk aan AI en meer maatwerk. Dat kan een volgende stap kan zijn.”

Stijn noemt het golvende bewegingen waar je in mee moet in het onderwijs. Maar ook waar je op voorbereid moet zijn.

Laptop leslab

Inzicht in voortgang

Leerlingen hebben ten alle tijden inzicht in hun voortgang. Dit wordt visueel gemaakt met een landkaart.

Verschillende thema's met 3 lessen

De methodes van de app bestaan uit verschillende thema’s met steeds drie lessen, een test- en een eindopdracht.

Gestart als MVP voor snelle feedback

De software is zodanig ingericht dat docenten en decanen hun lesprogramma optimaal kunnen ondersteunen. Iedere docent en iedere klas is anders, daarom worden er presentaties in drie varianten aangeboden. Docenten houden bovendien continu een vinger aan pols omdat alle data (leerstof, opdrachten, antwoorden) nu op één plek samenkomen. De interactieve methodes zoals Proeftuin bestaan uit verschillende thema’s met drie lessen, een test- en een eindopdracht. Na een review van de eindopdracht door de docent kan een leerling door naar een volgend thema. Dit is visueel gemaakt door een route op een landkaart. Leerlingen bouwen hiermee gedurende hun hele schooltijd een portfolio op: het loopbaandossier.

Met de methode Proeftuin is gestart als een Minimum Viable Product om de scholen zo snel mogelijk met deze vorm van ‘onderwijs op afstand’ te ondersteunen. Aangezien het gaat om persoonsgevoelige informatie stond goede beveiliging daarbij voorop. Op basis van de feedback van gebruikers is de software inmiddels verder verbeterd en uitgebreid, onder ander met nog meer interactie tussen leerling en docent. Na Proeftuin zijn er nog 3 methodes toegevoegd: Grondstof voor het MBO, LEF Burgerschap en Blauwdruk.

Leslab mobile
Leslab Stijn van Oers

Selfservice

Doel van de software is ook dat LesLab de scholen zelf activeert. De software is intuïtief gebouwd zodat docenten zelf bijvoorbeeld klassen kunnen aanmaken. Maar ook dat het kiezen tussen lessen veel vrijheid biedt. Ook als je voor het eerst lesgeeft, helpt LesLab je op weg en wijst het zich eigenlijk vanzelf. Je kiest een variant en daar haal je de lessen bij op en je kunt van start.

“Maar dat geldt ook vanuit onze kant als uitgever”, legt Stijn uit. “We hebben niet bij ieder nieuw thema PAQT als softwareontwikkelaar nodig om die eraan te koppelen. Daar is inmiddels een mooie workflow voor. De inrichting is helemaal aan ons.”

Optimale samenwerking

“PAQT is heel sterk in het proces. In het van A tot Z concreet maken van wat we gaan doen. Ze nemen ruim de tijd om te verkennen en de vraag te doorgronden – om vervolgens echt meters te maken. Ook het wekelijks opleveren en vooruitkijken maakt de samenwerking zeer soepel en goed te combineren met ons andere werk.”

Dat was ook een van de redenen waarom LesLab ooit voor PAQT gekozen heeft, vertelt Stijn.

“Het sprak me aan dat de procestappen rondom de softwareontwikkeling aan de voorkant heel sterk gecommuniceerd werden. In het begin stoeiden we namelijk zelf met allerlei ideeën. En geloof me, die hadden we voldoende. Met PAQT hadden we echt een partij gevonden die met ons procesmatig ernaar kon kijken. En vervolgens daar beslissingen in kon nemen met ons. Maar ook het heel transparant maken wat de applicatie qua inspanning en investering kost: wat is het prijskaartje?”

“Dat je daarna gaat werken met een vast team, met vast aanspreekpunt, maakt de communicatie ook nog eens heel prettig. Die relatie wordt steeds beter waardoor je goed weet wat je van elkaar kan verwachten.”

Leslab de inhoud, PAQT de ontwikkeling

“Niet onbelangrijk: de methodes zien er nu gewoon heel erg goed uit. Functionaliteit en vormgeving versterken elkaar. Vergeet niet dat jongeren veel gewend zijn online, dus het was voor ons heel belangrijk om bij hun belevingswereld aan te sluiten. Ook daarmee zijn we de rest van de markt weer een stap vooruit.”

Maar ook de taakverdeling binnen de samenwerking is belangrijk voor LesLab.

“Wat ik vooral fijn vind in de samenwerking: wij focussen ons op de inhoud, dat is waar we het beste in zijn. Vervolgens kunnen we rekenen op de kwaliteit van PAQT: het uitzoeken van wat het moet zijn, hoe het gemaakt moet worden, hoe het eruit moet zien. En dat dan ook nog afronden binnen de afgesproken tijdsplanning. Dat vind ik de enorme meerwaarde van PAQT. Het is voor ons een aardige investering, maar het betaalt zich uiteindelijk terug.”

Cliff en Ozan

Resultaten

Inmiddels werken 250.000 leerlingen en meer dan 120 scholen met de methode. En die groei merkten de developers na verloop van tijd. “Voor hen was het duidelijk dat we goede keuzes maakten, want ze zagen toenemend verkeer. In de eerste twee jaar hebben we al gauw extra servers moeten inschakelen om al het verkeer vlot te laten verlopen.” Dat een groot deel van die gebruikers ook overigens ‘offline’ werkt, betekent niet dat ze kiezen voor het één of het ander. “Docenten zetten hun lessen vaak ook online klaar en geven vervolgens klassikaal les”, aldus Stijn. Een mooi voorbeeld van hoe on- en offline elkaar kunnen versterken, mits dat goed uitgedacht is en daarom ook prettig werkt.

“En ondanks die enorme aantallen, hebben we in al die jaren slechts één keer gehad dat een klant niet in kon loggen. Met zulke aantallen is dat echt ongelofelijk knap vind ik. Dat heb ik met onze eigen WordPress-website nog niet eens meegemaakt.”

Leslab Stijn van Oers
“Wat ik vooral fijn vind in de samenwerking: wij focussen ons op de inhoud, dat is waar we het beste in zijn. Vervolgens kunnen we rekenen op de kwaliteit van PAQT: het uitzoeken van wat het moet zijn, hoe het gemaakt moet worden, hoe het eruit moet zien.

En dat dan ook nog afronden binnen de afgesproken tijdsplanning. Dat vind ik de enorme meerwaarde van PAQT.

Het is voor ons een aardige investering, maar het betaalt zich uiteindelijk terug.”
Stijn van Oers Ontwikkelaar en hoofd marketing

Een opstap naar verdere groei

Scholen die bekend willen raken met LesLab, kunnen laagdrempelig de methode uitproberen. “Als scholen zich oriënteren voor een LOB-methode of burgerschap, kunnen we hen heel gemakkelijk toegang geven. Zowel als docent en als leerling. Daarmee kunnen ze optimaal ervaren hoe dat gaat, met het werkboek ernaast. Dan krijg je dus zowel inhoudelijk als technisch inzicht in de methode. Door die combinatie is de keuze vaak snel gemaakt. Dat heeft ons ook erg geholpen in onze groei. Met de introductie van nieuwe methodes voor Loopbaan en Burgerschap hebben we als uitgeverij onze horizon weten te verbreden. Deze methodes zijn in het raamwerk van PAQT geplaatst, dat zijn waarde inmiddels heeft bewezen. Wat begon met één methode is nu dus uitgegroeid tot vier!”

Dat betekent echter niet dat LesLab het daarbij laat. “We zijn van plan om de interface en functionaliteit van onze producten opnieuw te evalueren. In het onderwijs is het periodiek herzien van deze aspecten altijd goed. Als LesLab streven we ernaar om altijd een stap voor te zijn op de rest van de markt in termen van snelheid, gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit.”

Innovatieve oplossing

  • Inloggen via toegang.org
  • Symfony platform api
  • Dynamische content

De applicatie

  • Beschermde rechten en rollen
  • Vue.js
  • XML-koppeling beschikbaar

Wetenswaardig

  • Inzicht in voortgang studenten
  • Geschikt voor zowel digitaal als klassikaal lesgeven
  • AVG proof

Terug naar overzicht

PAQT ambitie

Overtuigd?

Vertel ons je ambitie. We denken graag met je mee.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf