Common Ground

Wat is Common Ground en wat kun je ermee?

Leestijd 2 min

Door Robert Horsmans

Wie binnen de overheid of publieke dienstverlening werkt, heeft het begrip Common Ground vrijwel zeker regelmatig horen vallen. Maar wanneer je vraagt: ‘Wat is Common Ground?’, weten maar weinig mensen een duidelijke definitie van Common Ground te geven. Daarom deze snelcursus Common Ground: wat is het en wat kun je ermee?

PAQT veilig inloggen

Common Ground betekenis

Common Ground software is een nieuwe manier van gegevensverwerking binnen de publieke sector. In de oude manier van werken heeft iedere instantie zijn eigen systemen, met eigen data. Uitwisselen van gegevens tussen die systemen gebeurt, maar iedere instantie slaat zijn eigen versie van de benodigde gegevens op in zijn eigen database. Veroudering, verschillen en vertroebeling van data is het gevolg.

Common Ground zet een knip tussen opgeslagen data en de uitvoering. Elk gegeven staat slechts één keer opgeslagen, namelijk bij de instantie waar de gegevens horen. Anderen vragen deze gegevens via koppelingen op, maar kopiëren de data niet. Zo blijft informatie altijd bij de bron. Het maakt gegevens actueler, betrouwbaarder en beter te beveiligen. Tegelijk levert de knip tussen data en uitvoeringsapplicaties veel meer flexibiliteit.

5-lagenmodel common ground

De 5 lagen van Common Ground 

De ‘knip’ tussen data en uitvoering maakt van Common Ground een gelaagd systeem: data vormt de onderste bronlaag, de applicatie voor gebruikers vormt de zichtbare toplaag. Daartussen bevinden zich nog drie niveaus die zorgen dat beide lagen met elkaar kunnen communiceren. Die tussenlagen maken het mogelijk dat applicaties niet alleen uit eigen gegevens putten, maar ook uit relevante bronnen van andere instanties. Een uitgebreide uitleg van dit principe vind je bij onze Common Ground FAQ: “Wat is het 5-lagen model van Common Ground en waarom is dat nodig?”

 

Samenwerken is de basis

Common Ground is gebaseerd op een aantal basisprincipes, die we in een van FAQ’s uitgebreid toelichten. Het succes van Common Ground staat of valt met goede samenwerking. Alle partijen richten hun infrastructuur op dezelfde, afgesproken manier in (standaardisering). Uitwisseling van gegevens wordt hierdoor makkelijk. Ook is afgesproken dat alle ontwikkelingen open source zijn. Hierdoor profiteren we van elkaars voortgang en kunnen we elkaar bovendien controleren en verbeteren.

PAQT Robert Horsmans

De mogelijkheden van Common Ground? 

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Iedereen kan aanhaken bij de Common Ground community. Wie een relevante dienst verleent en hiervoor gegevens gebruikt, opslaat en deelt, kan zijn gegevensverwerking zo inrichten dat het perfect aansluit op de community. Met iedere deelnemende partij, groeit het aantal mogelijkheden om gegevens met elkaar te delen. PAQT weet als geen ander wat nodig is om aan te sluiten bij de infrastructuur van Common Ground.

Ben je enthousiast over Common Ground software en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bekijk de speciaal voor Common Ground ingerichte desk voor meer informatie.

 

Naar Common Ground desk

Meer over Informatie over Common Ground

Alle artikelen

PAQT Start today

Vragen?

We staan voor je klaar om ze te beantwoorden.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf