Nieuws

Foodcounts en PAQT ontvangen subsidie tegen voedselverspilling

Leestijd 2 min

Door Louis Gossieau

Foodcounts en PAQT.com gaan dankzij een Europese subsidie met een app voedselverspilling bij supermarkten halveren en voedselzekerheid stimuleren. Jaarlijks wordt er bij supermarkten ruim 180 miljoen kilo aan voedsel weggegooid. Dit terwijl er in Nederland bijna 1 miljoen mensen in armoede leven. Met haar app biedt Foodcounts daarom ook een effectief middel tegen voedselarmoede onder kwetsbare inwoners.

PAQT en Foodcounts - Don, Dana en Maurits

De mobiele applicatie centraliseert alle supermarktaanbiedingen in een gebruiksvriendelijke en gepersonaliseerde omgeving. Uniek daarin is dat ook producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is, met hoge korting in real-time aangeboden worden. Zo stimuleert Foodcounts het tijdig consumeren van deze producten om zo voedselverspilling definitief een halt toe te roepen. De combinatie van aanbiedingen maakt het voorkomen van voedselverspilling daarnaast commercieel aantrekkelijk voor supermarkten.

PAQT en Foodcounts - Don en Maurits met mobiele applicatie

Subsidie en samenwerking

Met Foodcounts komen de aanbiedingen persoonlijk en passend onder de aandacht van consumenten. En voor de supermarkten is het eenvoudig om de producten zelf op het platform plaatsen. Het spreekt daarnaast ook een bevolkingsgroep aan die juist in deze tijden op een betaalbare manier, aan gezond voedsel wil kunnen blijven komen. Voor het realiseren van dit initiatief heeft Foodcounts subsidie toegewezen gekregen van de Europese Unie en is een samenwerking gestart met PAQT.com als techpartner.

De uitrol van Foodcounts start in twee City Deal gemeenten, als voorlopers op het vlak van voedselarmoedebestrijding en het tegengaan van voedselverspilling. Ook twee grote supermarktketens hebben zich inmiddels aangesloten bij de pilot. Foodcounts wil de komende 5 jaar de totale voedselverspilling halveren.

Don Varekamp, medeoprichter van Foodcounts: “Ik heb zelf in de supermarktbranche gewerkt en zag daar de voedselverspilling met eigen ogen plaatsvinden. Per week gaan er letterlijk duizenden euro’s aan voedsel in de prullenbak. Dit is niet alleen zonde van het geld en het voedsel, maar ook van de CO2-uitstoot. Daarmee kwam de wens om ertegen op te staan. Met de applicatie willen we de huidige voedselverspilling bij supermarkten binnen 5 jaar halveren. Er zijn momenteel bijna één miljoen mensen in Nederland die onvoldoende geld hebben voor vers en gezond voedsel. Door juist voor hen gezond voedsel betaalbaar te maken, helpen we mee de voedselarmoede te bestrijden.”

Een jaar onderzoek afgerond

Maurits Dijkgraaf, Business Strategist & Director PAQT.com: “Toen ik Dana en Don vorig jaar ontmoette was ik binnen een uur overtuigd. Enerzijds wordt er elk jaar voor miljoenen aan voedsel weggegooid terwijl er tegelijkertijd honderdduizenden gezinnen zijn die de middelen niet hebben om aan gezond voedsel te komen. De passie die zij hebben om hiermee aan de slag te gaan, heeft mij geïnspireerd om ze hiermee te gaan helpen. Na ruim een jaar samen onderzoek, partners werven en de applicatie uitwerken kijk ik er naar uit om de belofte die we gegeven hebben nu waar te gaan maken!”

Over Foodcounts

Stel je een app voor die niet alleen je dagelijkse boodschappen vereenvoudigt, maar ook de wereld om je heen verbetert. Dat is Foodcounts in een notendop. Deze innovatieve app heeft een tweeledig doel: voedselverspilling verminderen en de voedselzekerheid vergroten.

Foodcounts brengt supermarkten, gemeenten en individuele gebruikers samen in een milieubewuste en sociaal verantwoorde gemeenschap. Hiermee krijgt overtollig voedsel een nieuwe bestemming, profiteren gebruikers van exclusieve aanbiedingen en bouwen we samen aan een duurzamere toekomst. Foodcounts gaat binnenkort van start met enkele pilots in samenwerking met gemeenten en supermarkten.

Over PAQT.com

Go digital. Create impact. Het Utrechtse softwarebedrijf is in 2014 opgericht door Robert Horsmans en Maurits Dijkgraaf en heeft een uitgesproken visie op softwareontwikkeling. De twee jonge ondernemers wisten met deze visie, de bijbehorende pragmatische aanpak en sterke groei van het bedrijf meerdere awards in de wacht te slepen.

Met PAQT is opschalen en professionaliseren voor software scale-ups makkelijk en overzichtelijk. Op dit moment werken bij PAQT meer dan 60 specialisten in meerdere ontwikkelteams. Het bedrijf is als een van de weinige uit de branche ISO 9001, ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, in het bezit van een ISAE 3402 Type I verklaring en beheert ruim 60 applicaties.

Meer over Informatie over SaaS

Alle artikelen

PAQT ambitie

Wat is jouw ambitie?

Vertel ons je doelen en we gaan samen van start.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar 06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf