Softwareontwikkeling

Twee manieren van software bouwen: welke is de beste?

Leestijd 3 min

Door Maurits Dijkgraaf

Waarom variëren de kosten van softwareontwikkeling zo? Een belangrijke factor is de fase waarin het bedrijf zich bevindt en hoe goed het de markt kent. In dit artikel bespreek ik twee benaderingen: pionier bouwen en schaalbaar bouwen. Beide hebben hun plaats, maar wat zijn de verschillen en wanneer kies je welke?

Overleg bij whiteboard

Wat is kwaliteit?

We hebben het als PAQT vaak over kwaliteit. Maar wat betekent dat nu werkelijk en wat heb je aan hoge kwaliteit? Kwaliteit betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Neem een Volvo: een student kan prima een oude Volvo rijden, terwijl een gezin met kinderen een nieuwere Volvo wil voor meer zekerheid en veiligheid. Beide keuzes zijn kwalitatief goed, maar voldoen aan andere behoeften.

Team software developers - maatwerk

De route van pionier bouwen

Als het op softwareontwikkeling aankomt, kun je daar ook op die manier naar kijken. Je wilt ook kwaliteit leveren. Bij softwareontwikkeling kun je grofweg tussen twee routes kiezen: pionier bouwen of schaalbaar bouwen. Met pionier bouwen start je met een goed idee en een enkele full stack developer.

Dit heeft zijn voordelen:

  • Lagere kosten
  • Minder afstemming nodig
  • Flexibiliteit om snel aan te passen
  • Sneller resultaat

 

Maar ook nadelen:

  • Lagere kwaliteitsstandaarden
  • Geen schaalbare modules

 

Een Excelbestand is misschien wel een ultiem voorbeeld van pionier bouw: snel, maar foutgevoelig en niet geschikt voor groot gebruik. Toch kun je daarmee prima in je eerste behoeftes voldoen.

De fase van je bedrijf is bepalend

De keuze hangt sterk af van de fase van je bedrijf. In de marketfit-fase, waarin je nog zoekt naar wat klanten willen, is pionier bouwen ideaal. Je experimenteert met low coding tools en standaard systemen om snel te kunnen testen zonder grote investeringen.

Allemaal om het eenvoudig mogelijk te houden en je idee zo snel mogelijk te kunnen uitproberen bij je eerste gebruikers.

Weggooien versus opschalen

In de marketfit-fase bouw je eigenlijk om weg te gooien: built to scrap. Zodra je weet wat gebruikers willen, moet je opschalen: built to last.

  • Pionier bouwen, built to scrap: testen en zoeken naar de juiste versie.
  • Schaalbaar bouwen, built to last: opschalen zodra je de klant kent.

Bedrijven gaan soms te lang door met pionier bouwen terwijl ze al zouden moeten opschalen, wat leidt tot vastlopen en opnieuw beginnen. Timing is cruciaal. Als je blijft pionieren terwijl je exact weet wat je klanten willen, gooi je in feite geld weg.

Andersom geldt dat ook: heb je nog geen klanten en weet je nog niet wat ze willen dan is het heel dom om schaalbaar te bouwen. Dan ben je veel geld kwijt met de grote kans dat het allemaal voor niks was.

Maar uiteraard heb je ook weer tussenvormen. Er bestaat niet zoiets als 100% pionier bouwen of 100% schaalbaar. Schaalbaar bouwen heeft ook stappen. Het is een cyclus waar je voortdurend doorheen loopt. Voor 100 gebruikers software bouwen, is anders dan voor 1.000 of 10.000 gebruikers.

Kevin en Annemieke

Van pionier naar schaalbaar bouwen

Als je begint met pionier bouwen, is een rebuild tijdens het opschalen vaak nodig. Alleen als het fundament goed is, kun je delen herbouwen. Gebruik je het verkeerde fundament, dan moet je slopen en opnieuw beginnen.

Zie het als een huis dat volledig gestript wordt: alleen als het fundament goed is kan dat. Maar als je het verkeerde fundament hebt gebruikt, een verkeerd of helemaal geen framework, kun je daar niks mee. Je zult dan echt moeten slopen en opnieuw bouwen.

Een duidelijk doelgroep in B2B

Bij B2B-software, met een duidelijke doelgroep, adviseer ik altijd schaalbaar bouwen. Je kent de doelgroep en weet wat ze willen. Bij PAQT doen we met onze werkwijze, Rise, een uitgebreid vooronderzoek exact daarvoor. Ken je de doelgroep niet goed en ga je daar door middel van je product achter proberen te komen, begin dan met pionier bouwen.

Schaalbare code heeft nog meer voordelen

Schaalbare code heeft meer voordelen dan alleen voor gebruikers van je software. Het aantrekken van goede developers wordt makkelijker, een betere gebruiksvriendelijkheid is er minder support nodig en goede code maakt een mogelijke exit aantrekkelijker voor investeerders.

Pionier bouwen is de perfecte start van een goed idee. Maar zodra je weet wat je klanten willen, is eigenlijk elke euro die je steekt in pionieren verloren geld.

Maurits

Meer weten?

Als PAQT komen we bedrijven in alle fases tegen en helpen hen vaak naar de volgende fase. We doen dit als techpartner, maar ook met investeringen via onze samenwerking met Partinc Capital.

Benieuwd hoe we jou verder kunnen helpen?

Neem contact op met Maurits

Meer weten over software ontwikkelen of daar eens met Maurits over sparren?

Maurits Dijkgraaf

Meer over Hoe weet ik wat de kosten zijn voor een SaaS applicatie?

Alle artikelen