Scale-up

Opschalen van je softwarebedrijf: De beste tips verzameld

Leestijd 3 min

Door Maurits Dijkgraaf

Je hebt een goed idee, ziet een gat in de markt en ontwikkelt met een paar ontwikkelaars een applicatie. Maar hoe nu verder? In dit artikel leggen we uit hoe je jouw applicatie naar het volgende niveau tilt.

Er zijn ontzettend veel start-ups die met een goed idee ontzettend snel succesvol worden en een flink deel van hun markt veroveren. Het probleem is dat veel start-ups nooit de stap maken naar een volwassen bedrijf.

Hoewel je SaaS-onderneming al erg succesvol is, is het belangrijk om te blijven innoveren zodat je kunt concurreren in een steeds groeiende markt. Maar waar begin je? Hoe zorg je nu voor duurzame groei? Hoe til je jouw applicatie en je bedrijf naar het volgende niveau? Al snel denk je aan een aantal voor de hand liggende manieren: de gebruiksvriendelijkheid verbeteren, nieuwe functies toevoegen of inzetten op prestatieverbetering. Maar heb je al eens gedacht om terug te gaan naar de basis?

Je kunt geen nieuwe verdieping op je huis bouwen zonder goede fundering. Datzelfde geldt voor software. Alleen met een solide basis kun je verder bouwen en stabiele groei realiseren. Die basis bestaat uit stabiele en veilige software en een onderbouwd business plan voor jouw onderneming. We zetten de verschillende elementen hieronder voor je op een rij.

Maurits - Model exploitatiebegroting - PAQT

Breng je financiën op orde

Om te beginnen moet je zorgen dat het financiële plaatje klopt, met een duidelijk verdienmodel en heldere KPI’s. Om je op weg te helpen hebben we een model exploitatiebegroting ontwikkeld, waarin je simpelweg jouw gegevens in het Exceldocument hoeft in te vullen. Een template, dat de verwachte kosten én opbrengsten van jouw onderneming automatisch voor je uitrekent. Je krijgt daarmee niet alleen informatie over je bedrijfsresultaten en KPI’s, maar ziet ook gelijk wanneer je een nieuwe collega moet werven voor sales, support of development.

Meer over model exploitatiebegroting
Software ontwikkeling bespreken bij PAQT

Ga opzoek naar Funding

Binnen PAQT werken we intensief samen met SaaS ondernemers die hun applicatie naar het volgende niveau willen tillen. Om de volgende stap te zetten, is extra financiering vaak een must. Voor doorontwikkeling van de software, voor sales en voor marketing. De grote vraag is daarbij: hoe kom je binnen bij een investeerder om dit te financieren? De belangrijkste voorwaarde is dat het investeringsplaatje klopt. ‘De timing is ook belangrijk. Dat kan voor ieder bedrijf anders zijn. Je moet geld ophalen wanneer het logisch is voor jouw onderneming.

Meer over funding voor je applicatie
Workshop Scale-up software SaaS

Controlleer je fundering

Wat ook aan de basis staat van je product is je code base. Wat is de codekwaliteit van de huidige applicatie? Is het schaalbaar? Hoe zit het met de veiligheid? Code maakt het verschil tussen een tijdelijke oplossing en een toekomstbestendige applicatie. Zorg er dus voor dat je code zo is ingericht dat het zich leent voor toekomstige ambities. Om dit inzichtelijk te maken kun je een code assessment laten uitvoeren.

Met een applicatie assessment van PAQT krijg je een volledige analyse, toegespitst op je bedrijfsdoelen en de applicatie.

Meer over applicatie assessments
Team Falcon - php software ontwikkelen

Maak ruimte voor sales

Hoe genereer jij meer sales met een beter softwareproduct? Hoe lever jij sneller dan je concurrent? Met een professioneel team van developers en specialisten die snappen waar je heen wilt, kun je het ontwikkelen loslaten en meer focus leggen op marketing en sales. Hiermee zorg je dat software development jouw sales kan ondersteunen, in plaats van andersom. Door gebruik te maken van een extern team bij een techpartner, creëer je dus ruimte om te werken aan je bedrijf, in plaats van in je bedrijf.

Bekijk onze teams
PAQT Maurits Dijkgraaf

Werk samen met een techpartner

Als je jouw SaaS-bedrijf succesvol wilt doorontwikkelen, is het belangrijk om de juiste technische en bedrijfstechnische kennis in huis te hebben. Dit is daarom vaak het moment waarop ondernemers op zoek gaan naar een nieuwe partner. Een techpartner zoals PAQT kan je helpen bij het (door)ontwikkelen van je product, het opschalen van je bedrijf en het halen van je ambities. Eerder schreven we voor onze reeks Succes in SaaS een uitgebreid artikel over waar je op moet letten bij het overstappen naar een techpartner voor je software-bedrijf.

Met deze verbeteringen zorg je dat je bedrijf klaar is voor de toekomst, kan blijven innoveren, schaalbaar wordt en zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Ben jij klaar voor de volgende stap? Neem dan contact op met SaaS specialist Maurits.

Neem contact op

Je bereikt me het snelst door te bellen naar

06 43 09 10 30

Vul je het formulier hiernaast in, dan reageer ik uiterlijk de eerstvolgende werkdag.
Een bericht via mail of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Tot binnenkort!

Maurits Dijkgraaf

Meer over Informatie over SaaS

Alle artikelen

Scale-up software workshop cta

Snel leveren en duurzaam groeien?

Wil jij steeds harder, maar gaat je techniek steeds trager? Vraag gratis en vrijblijvend de Scale-up software workshop aan.