Hoe voorkom ik een wirwar aan systemen?

Niemand zit te wachten op talloze systemen, inlogs en schermen. Juist daarom is het belangrijk om niet ‘zomaar’ te beginnen met digitale transformatie. Wie digitaliseert zonder visie, zal eindigen met een wirwar aan loshangende systemen. Allen met een eigen nuttige functie, maar niets communiceert met elkaar. Als je niet oppast moet je zelfs jouw processen aanpassen aan de software, in plaats van andersom. Het grootste gevaar is dat je eindigt met een investering die niet rendeert. Door vanuit een visie te ontwikkelen, richt je systemen zó in, dat ze doen wat je écht wil.

Eerst visie, dan software

Wie lukraak begint met programmeren of softwarepakketten aanschaffen, komt altijd bedrogen uit. Niet omdat de software die je maakt of gebruikt nou zo slecht is, maar omdat er geen duidelijke gedachte achter het gebruik zit. Te snel starten met software is bijna altijd de reden dat een wirwar aan systemen ontstaat.

Vaak gaat dat zo: sales gebruikte een tool voor leads, boekhouding heeft een uitgebreid boekhoudpakket en de klantenservice gebruikt weer een apart CRM om hun contacten bij te houden. Op zichzelf allemaal helpende systemen, maar de systemen werken niet samen, terwijl de afdelingen dat wel doen. Juist daar zit vaak de crux van een succesvolle digitale transformatie. Om deze goed in te zetten, ontwikkel je eerst een goede visie op de processen in je gehele bedrijf. Hoe zien die er idealiter uit? Wat is je ideaalbeeld hoe alles en iedereen in je organisatie samenwerkt? Pas als die visie staat, begin je met nadenken hoe software deze processen kan ondersteunen. Het resultaat is dat je één geheel krijgt, in plaats van een wirwar aan systemen

Overige veel gestelde vragen

 • Wat is digitaliseren en wat is het verschil met digitale transformatie?

  Digitaliseren is het digitaal maken van analoge processen. Kortweg: papier eruit en scherm erin. Digitale transformatie gaat echter verder. Digitale transformatie gaat over het stroomlijnen en efficiënter maken van processen met Lean IT. Waar mogelijk kijk je vervolgens of deze processen geautomatiseerd kunnen worden met software. Digitaliseren is daarmee slechts een onderdeel van de digitale transformatie.

  Lees meer over digitaliseren en digitale transformatie
 • Hoe snel kan ik starten met mijn digitale transformatie?

  Starten is heel eenvoudig en kan al binnen één week. We starten namelijk met het vaststellen van jouw ambitie in een gezamenlijke strategieworkshop. We bepalen wat jouw doelen zijn en bekijken de essentiële processen in jouw organisatie. Op basis hiervan stippelen we een duidelijk pad uit. De volgende stappen zijn het daadwerkelijk uitwerken én uitvoeren van een plan. Dit hele proces van ambitie tot realisatie, noemen we Rise. Dit proces is gebaseerd op tientallen bewezen succesfactoren, die we in de afgelopen jaren hebben getest en ervaren.

  Lees meer over starten met digitale transformatie
 • Hoe voorkom ik weerstand binnen mijn organisatie?

  Draagvlak is een zeer belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. De overgang in denken van iedereen in de organisatie is minstens zo belangrijk als het omzetten van gegevens naar eentjes en nulletjes. Om succesvol te transformeren, is het betrekken van alle stakeholders daarom essentieel. Binnen onze werkwijze Rise is het betrekken van medewerkers, klanten en leveranciers daarom een vast onderdeel, vanaf het moment van ideevorming tot de daadwerkelijke implementatie.

  Lees meer over het voorkomen van weerstand bij digitale transformatie
 • Kan ik mijn bestaande software blijven gebruiken?

  Het kán zeker, maar hangt vooral af van jouw doelen en de bijbehorende IT-strategie. Wanneer de software die je nu gebruikt binnen de vastgestelde visie past, kun je die gewoon blijven gebruiken. Wellicht vormt deze software zelfs de basis voor de complete digitale transformatie en bouwen we een maatwerk schil die het bestaande pakket optimaal aan laat sluiten op jouw maatwerk processen. Maar er zijn ook voorbeelden waar bestaande software níet binnen de ambities past. In dat geval is het beter om afscheid te nemen van het pakket.

  Lees meer over bestaande software blijven gebruiken