Hoe voorkom ik weerstand bij digitale transformatie

Verandering roept altijd weerstand op. Zo ook bij digitaal transformeren. Collega’s vrezen voor hun baan, of zijn simpelweg bang dat de nieuwe manier van werken hen niet bevalt. Wanneer je betrokkenen meeneemt in het proces, kweek je begrip en vertrouwen. Begrip, omdat je uitlegt waaróm je wil veranderen en vertrouwen omdat de betrokkenen zelf de toegevoegde waarde gaan zien.

Haal input van gebruikers bij de start

Het betrekken van stakeholders bij de digitale transformatie doe je niet alleen om weerstand in je organisatie tegen te gaan. Door hen te betrekken bij het proces, haal je bijzonder veel informatie op die waardevol zijn om écht succesvol te transformeren. Dat begint namelijk niet bij software, maar bij het optimaliseren van processen. Zie hiervoor ook onze veelgestelde vraag: Wat is digitale transformatie?

Door collega’s uit iedere laag van de organisatie te betrekken bij jouw overgang naar anders werken, kunnen zij meedenken in deze verandering. Het verbaast menig manager hoeveel ideeën er in de organisatie leven om werkzaamheden efficiënter, sneller of goedkoper in te richten. Deze ideeën komen rechtstreeks vanaf de werkvloer en zijn vaak praktisch goed uitvoerbaar. De mensen die het moeten doen zien het bovendien zelf zitten om deze verandering door te maken. De input van alle stakeholders, naast collega’s bijvoorbeeld ook klanten of leveranciers, zet je naast elkaar. Zo ontstaat een goed beeld van alle potentiële verbeteringen in werkwijze. De beste input voor een goede strategie. Bij PAQT is dit de eerste fase van onze werkwijze Rise.

Test je ideeën op de doelgroep

Wanneer je alle ideeën uit de organisatie hebt verzameld en hier de beste (of best haalbare) combinatie van hebt gemaakt, wordt het tijd om ideeën vorm te geven. Hoe gaat jouw ideale proces er straks uitzien en hoe speelt software een rol in deze werkwijze? Dit werk je het liefst uit in een Proof of Concept, waarbij je een vereenvoudigde versie van je oplossing creëert, die je kan testen bij gebruikers.

Theorie en praktijk verschillen nog wel eens. Door eerst een concept te ontwikkelen en testen, zie je snel of de verbeteringen daadwerkelijk hout snijden. Het geeft je de kans om bij te sturen in een fase waar dat nog relatief eenvoudig is. Omdat je gebruikers opnieuw betrekt, blijven zij betrokken. Ze hebben zelf de gelegenheid om verbeterpunten door te geven en jouw transformatie verder aan te scherpen. Bij PAQT doen we dit in de tweede fase van Rise.

Blijf testen en luisteren

De overgang in denken van iedereen in de organisatie is minstens zo belangrijk als het omzetten van gegevens naar eentjes en nulletjes. Om succesvol te transformeren, is het continu blijven betrekken van alle stakeholders daarom essentieel. Vanaf het moment van ideevorming tot de daadwerkelijke implementatie. Dus ook wanneer het plan van aanpak staat en de implementatie start, blijf je gebruikers betrekken. De manier waarop en de mate waarin verschilt wellicht per fase, maar het motto blijft dat je continu toetst of je nog op de goede weg zit en of de uitwerking klopt met de gedachte achter de veranderingen. Hoe meer mensen achter de nieuwe werkwijze staan, hoe groter de kans dat de digitale transformatie intern op handen wordt gedragen.

Overige veel gestelde vragen

  • Wat is digitaliseren en wat is het verschil met digitale transformatie?

    Digitaliseren is het digitaal maken van analoge processen. Kortweg: papier eruit en scherm erin. Digitale transformatie gaat echter verder. Digitale transformatie gaat over het stroomlijnen en efficiënter maken van processen met Lean IT. Waar mogelijk kijk je vervolgens of deze processen geautomatiseerd kunnen worden met software. Digitaliseren is daarmee slechts een onderdeel van de digitale transformatie.

    Lees meer over digitaliseren en digitale transformatie
  • Hoe snel kan ik starten met mijn digitale transformatie?

    Starten is heel eenvoudig en kan al binnen één week. We starten namelijk met het vaststellen van jouw ambitie in een gezamenlijke strategieworkshop. We bepalen wat jouw doelen zijn en bekijken de essentiële processen in jouw organisatie. Op basis hiervan stippelen we een duidelijk pad uit. De volgende stappen zijn het daadwerkelijk uitwerken én uitvoeren van een plan. Dit hele proces van ambitie tot realisatie, noemen we Rise. Dit proces is gebaseerd op tientallen bewezen succesfactoren, die we in de afgelopen jaren hebben getest en ervaren.

    Lees meer over starten met digitale transformatie
  • Hoe voorkom ik een wirwar aan systemen?

    Niemand zit te wachten op talloze systemen, inlogs en schermen. Juist daarom is het belangrijk om niet ‘zomaar’ te beginnen met digitaliseren. Wie digitaliseert zonder visie, zal eindigen met een wirwar aan loshangende systemen, die ieder hun eigen functie hebben, maar niet met elkaar communiceren. Als je niet oppast moet je zelfs jouw processen aanpassen aan de software, in plaats van andersom. Het grootste gevaar is dat je eindigt met een investering die niet rendeert.  Door vanuit een visie te ontwikkelen, richt je systemen zó in, dat ze doen wat je écht wilt.

    Lees meer over het voorkomen van een wirwar aan systemen
  • Kan ik mijn bestaande software blijven gebruiken?

    Het kán zeker, maar hangt vooral af van jouw doelen en de bijbehorende IT-strategie. Wanneer de software die je nu gebruikt binnen de vastgestelde visie past, kun je die gewoon blijven gebruiken. Wellicht vormt deze software zelfs de basis voor de complete digitale transformatie en bouwen we een maatwerk schil die het bestaande pakket optimaal aan laat sluiten op jouw maatwerk processen. Maar er zijn ook voorbeelden waar bestaande software níet binnen de ambities past. In dat geval is het beter om afscheid te nemen van het pakket.

    Lees meer over bestaande software blijven gebruiken