Kan ik mijn bestaande software blijven gebruiken?

Digitaal transformeren met behoud van bestaande software. Het kan vaak zonder problemen. De mate waarin, hangt af van jouw doelen en de bijbehorende IT-strategie. Wanneer de software die je nu gebruikt binnen de vastgestelde visie past, kun je die gewoon blijven gebruiken. Vaak vormt deze software zelfs de basis voor de complete digitale transformatie en bouwen we een maatwerk schil die het bestaande pakket optimaal aan laat sluiten op jouw maatwerk processen. Natuurlijk zijn er ook voorbeelden waar bestaande software níet binnen de ambities past. Bijvoorbeeld omdat het pakket dusdanig verouderd is dat het niet lang meer mee zal gaan. In dat geval is het beter om afscheid te nemen van het pakket. Uiteindelijk bepaalt de visie op de toekomst van jouw IT, of een bestaande of nieuwe oplossing hier al dan niet binnen past.

Niet denken vanuit software

PAQT gaat altijd voor de beste oplossing voor jouw vraag. Daarbij maakt het ons niet uit of we nieuwe software bouwen, of jouw bestaande pakketten naar het volgende niveau tillen. De Jouw bedrijfsprocessen en de gebruikerservaring staan voorop. Wanneer we jouw vraagstuk perfect kunnen oplossen door bestaande systemen aan elkaar te koppelen, waardoor er geen migraties hoeven plaats te vinden, zullen we daar altijd voor kiezen.

Belangrijk is om jouw vraag goed helder te hebben. Wat wil je oplossen? Kijk los van software naar hoe de lijnen in je organisatie lopen. Waar zie je verbeterpunten? Waar kunnen afdelingen beter samenwerken? Waar bevinden zich dubbelingen in informatie of werkzaamheden? Of waar wordt nog veel handmatig werk verricht? Kijk vervolgens hoe het beter kan, zonder in beperkingen van bestaande mensen, middelen of software te denken. Zo ontstaat een ideaalbeeld, van waaruit we kunnen bouwen.

Door dit beeld als ambitie uit te spreken, werk je naar een duidelijk doel. Hierdoor ga je anders keuzes maken. Keuzes die iets bijdragen aan je optimale proces, of deze nu ondersteund worden met nieuwe, of bestaande oplossingen met een maatwerk schil.

Wat goed is mag blijven

Met een duidelijk doel voor ogen, kijk je hoe software bijdraagt aan de invulling. Daarbij onderzoek je ook de bestaande systemen. Wat op een juiste manier bijdraagt aan je ambitie, mag uiteraard blijven. Sterker nog, bij sommige organisaties vullen bestaande systemen al voor tachtig procent hun ambities in. In dat geval kan zo’n bestaand softwarepakket de basis vormen voor de digitale transformatie. Met een schil van maatwerk software  kan het verder worden aangevuld, zodat ook de laatste twintig procent wordt benut. Dat klinkt wellicht weinig, maar die laatste procenten geven je nét die voorsprong op de concurrentie.

Het is echter niet altijd zo rooskleurig. Vaak blijkt dat in de loop der jaren een wildgroei aan systemen is ontstaan, die slechts in kleine mate bijdragen aan de uitgesproken ambities. Dan kan je beter afscheid nemen van je bestaande pakketten en vanuit je visie de beste oplossing kiezen. Of dat nu maatwerk is, een bestaand pakket of een combinatie van beide. Belangrijkste blijft om niet vanuit software te denken, maar te denken vanuit ambities en gebruikers. Stel jezelf dus niet de vraag of je bestaande software kan blijven gebruiken, maar vraag jezelf af in welke mate die software bijdraagt aan jouw ambities.

Overige veel gestelde vragen

 • Wat is digitaliseren en wat is het verschil met digitale transformatie?

  Digitaliseren is het digitaal maken van analoge processen. Kortweg: papier eruit en scherm erin. Digitale transformatie gaat echter verder. Digitale transformatie gaat over het stroomlijnen en efficiënter maken van processen met Lean IT. Waar mogelijk kijk je vervolgens of deze processen geautomatiseerd kunnen worden met software. Digitaliseren is daarmee slechts een onderdeel van de digitale transformatie.

  Lees meer over digitaliseren en digitale transformatie
 • Hoe snel kan ik starten met mijn digitale transformatie?

  Starten is heel eenvoudig en kan al binnen één week. We starten namelijk met het vaststellen van jouw ambitie in een gezamenlijke strategieworkshop. We bepalen wat jouw doelen zijn en bekijken de essentiële processen in jouw organisatie. Op basis hiervan stippelen we een duidelijk pad uit. De volgende stappen zijn het daadwerkelijk uitwerken én uitvoeren van een plan. Dit hele proces van ambitie tot realisatie, noemen we Rise. Dit proces is gebaseerd op tientallen bewezen succesfactoren, die we in de afgelopen jaren hebben getest en ervaren.

  Lees meer over starten met digitale transformatie
 • Hoe voorkom ik weerstand binnen mijn organisatie?

  Draagvlak is een zeer belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. De overgang in denken van iedereen in de organisatie is minstens zo belangrijk als het omzetten van gegevens naar eentjes en nulletjes. Om succesvol te transformeren, is het betrekken van alle stakeholders daarom essentieel. Binnen onze werkwijze Rise is het betrekken van medewerkers, klanten en leveranciers daarom een vast onderdeel, vanaf het moment van ideevorming tot de daadwerkelijke implementatie.

  Lees meer over het voorkomen van weerstand bij digitale transformatie
 • Hoe voorkom ik een wirwar aan systemen?

  Niemand zit te wachten op talloze systemen, inlogs en schermen. Juist daarom is het belangrijk om niet ‘zomaar’ te beginnen met digitaliseren. Wie digitaliseert zonder visie, zal eindigen met een wirwar aan loshangende systemen, die ieder hun eigen functie hebben, maar niet met elkaar communiceren. Als je niet oppast moet je zelfs jouw processen aanpassen aan de software, in plaats van andersom. Het grootste gevaar is dat je eindigt met een investering die niet rendeert.  Door vanuit een visie te ontwikkelen, richt je systemen zó in, dat ze doen wat je écht wilt.

  Lees meer over het voorkomen van een wirwar aan systemen