Wat is digitaliseren en wat is het verschil met digitale transformatie?

Digitale transformatie, digitaliseren of digitalisering. Deze termen vliegen je om de oren als je goed luistert binnen het bedrijfsleven en overheid. Maar wat houden ze in? En wat is het verschil tussen deze begrippen eigenlijk? Kun je ze door elkaar gebruiken, of betekenen digitaliseren en digitale transformatie écht iets anders? In deze FAQ helpen we je daarom graag aan het antwoord op de vraag: Wat is digitale transformatie en wat is het verschil met digitaliseren?

Verschil digitale transformatie en digitaliseren

Digitaliseren is het digitaal maken van analoge processen. Kortweg: papier eruit en scherm erin. Digitale transformatie gaat echter verder. Digitale transformatie gaat over het stroomlijnen en efficiënter maken van processen. Waar mogelijk kijk je vervolgens of deze processen geautomatiseerd kunnen worden met software. Digitaliseren is daarmee slechts een onderdeel van de digitale transformatie.

Digitale transformatie is digitaliseren vanuit een visie

Beide begrippen liggen in elkaars verlengde, maar er is dus een wezenlijk verschil. Digitale transformatie gaat over procesoptimalisatie, waar digitaliseren puur over ‘de manier waarop’ gaat. Digitale transformatie is eigenlijk min of meer digitaliseren vanuit een achterliggende visie op je bedrijfsprocessen. Als je digitaliseert zonder die visie, verander je alleen de manier van werken: je deed iets analoog; nu doe je dat digitaal. Daarmee verbeter je niet per se je capaciteit of efficiëntie. Je werkt alleen anders.

Digitale transformatie begint juist bij die verbeteringen. Eerst bekijk je je bedrijfsprocessen: hoe zou je deze idealiter inrichten? Welke onderdelen kan je optimaliseren? Wat loopt al gestroomlijnd? Pas als je weet hoe je je complete proces wil inrichten, kijk je hoe software je hierin kan helpen. Op die manier start je bij de kern van het probleem en kan je écht impact maken.

Digitaal transformeren doe je samen

Bij PAQT geloven we dat je samen verder komt dan alleen. Daarom staan wij bedrijven die efficiënter, beter of sneller willen werken graag bij vanaf de start tot het einde. We maken dus niet alleen de software voor je in orde, maar denken met onze bedrijfskundige blik vanaf het begin mee. Door het hele traject van start tot eind samen aan te gaan, realiseren we transformaties die écht het verschil maken. Hoe we dat doen leggen we graag aan je uit.

 

Overige veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik starten met mijn digitale transformatie?

  Starten is heel eenvoudig en kan al binnen één week. We starten namelijk met het vaststellen van jouw ambitie in een gezamenlijke strategieworkshop. We bepalen wat jouw doelen zijn en bekijken de essentiële processen in jouw organisatie. Op basis hiervan stippelen we een duidelijk pad uit. De volgende stappen zijn het daadwerkelijk uitwerken én uitvoeren van een plan. Dit hele proces van ambitie tot realisatie, noemen we Rise. Dit proces is gebaseerd op tientallen bewezen succesfactoren, die we in de afgelopen jaren hebben getest en ervaren.

  Lees meer over starten met digitale transformatie
 • Hoe voorkom ik weerstand binnen mijn organisatie?

  Draagvlak is een zeer belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. De overgang in denken van iedereen in de organisatie is minstens zo belangrijk als het omzetten van gegevens naar eentjes en nulletjes. Om succesvol te transformeren, is het betrekken van alle stakeholders daarom essentieel. Binnen onze werkwijze Rise is het betrekken van medewerkers, klanten en leveranciers daarom een vast onderdeel, vanaf het moment van ideevorming tot de daadwerkelijke implementatie.

  Lees meer over het voorkomen van weerstand bij digitale transformatie
 • Hoe voorkom ik een wirwar aan systemen?

  Niemand zit te wachten op talloze systemen, inlogs en schermen. Juist daarom is het belangrijk om niet ‘zomaar’ te beginnen met digitaliseren. Wie digitaliseert zonder visie, zal eindigen met een wirwar aan loshangende systemen, die ieder hun eigen functie hebben, maar niet met elkaar communiceren. Als je niet oppast moet je zelfs jouw processen aanpassen aan de software, in plaats van andersom. Het grootste gevaar is dat je eindigt met een investering die niet rendeert.  Door vanuit een visie te ontwikkelen, richt je systemen zó in, dat ze doen wat je écht wilt.

  Lees meer over het voorkomen van een wirwar aan systemen
 • Kan ik mijn bestaande software blijven gebruiken?

  Het kán zeker, maar hangt vooral af van jouw doelen en de bijbehorende IT-strategie. Wanneer de software die je nu gebruikt binnen de vastgestelde visie past, kun je die gewoon blijven gebruiken. Wellicht vormt deze software zelfs de basis voor de complete digitale transformatie en bouwen we een maatwerk schil die het bestaande pakket optimaal aan laat sluiten op jouw maatwerk processen. Maar er zijn ook voorbeelden waar bestaande software níet binnen de ambities past. In dat geval is het beter om afscheid te nemen van het pakket.

  Lees meer over bestaande software blijven gebruiken