Onderhoud en support tijdens het gebruik van SaaS applicatie

Soms wordt gedacht dat je alleen hoeft te ontwikkelen, de applicatie op een server hoeft te zetten en dan gaat draaien. Dat is een misvatting. Een software as a service is een levend geheel. Veel verschillende gebruikers loggen in. Vanuit de hele wereld, met verschillende devices. Gebruikers voeren verschillende handelingen uit en de applicatie kan hier verschillend op reageren. Modules in een SaaS applicatie worden steeds vernieuwd, servers worden vernieuwd, technieken veranderen, veiligheidsstandaarden veranderen en ga zo maar door. Dit zijn allemaal complexiteiten die vooral technisch van aard zijn.

Als opdrachtgever heb je er vooral belang bij dat de applicatie altijd werkt voor je eindklanten en dat problemen, als die er zijn, snel opgelost worden. Ook wil je dat de applicatie in de toekomst blijft functioneren en uiteraard veilig is, zodat de business door blijft draaien.

Om dit te borgen levert PAQT de volgende diensten:

 

Mission critical hosting

Een server is een computer waar een programma op draait. Bij PAQT maken we gebruik van volledig gevirtualiseerde cloud servers die altijd online te benaderen zijn. Er is een groot verschil in kwaliteit van hosting . Zo zijn er huis-tuin-en-keuken- of de meest geavanceerde servers, waarbij gebruikt wordt gemaakt van containerization. Uiteraard is prijs en behoefte hier de belangrijkste factor om te bepalen wat de beste keuze is.

PAQT neemt de verantwoordelijkheid om de juiste server containers in te richten met de juiste SLA. Afhankelijk van de hoeveelheid gebruikers en het gebruik, raden wij cloud servers in Nederland, bij Microsoft (Microsoft Azure) of Amazon (AWS) aan. Als opdrachtgever heb je hier geen omkijken naar, want PAQT zorgt dat de applicatie bereikbaar is binnen de servicelevels die zijn afgesproken.

Applicatiebeheer

Een applicatie heeft onderhoud nodig, maar moet ook gemonitord worden op de juiste werking en veiligheid. Een gemiddelde SaaS applicatie heeft meer dan twaalf externe applicaties nodig om veilig en beheersbaar in de lucht te blijven.

Binnen de dienst applicatiemanagement neemt PAQT de verantwoordelijkheid voor

 • Het up-to-date houden van de applicatie en de modules die herin zitten.
 • Het monitoren en het updaten van de veiligheid volgens ISO 27001 en NEN 7510 standaarden
 • Het detecteren van gebruikersfouten en het hierop direct handelen, zodat de gebruikers van de applicatie zo min mogelijk last ondervinden.

Kort samengevat vervult PAQT de rol van CTO (Chief Technology Officer) en CISO (Chief Information Security Officer).

Support SLA

Er zullen altijd momenten zijn dat iets in een applicatie niet goed werkt, dat gebruikers vragen hebben of dat het gewenst is om met spoed iets (kleins) aan te passen. Afhankelijk van de wens biedt PAQT meerdere Service Licence Agreements, oftewel SLA’s.

Samen spreken we af hoe snel wij zullen reageren op een bepaalde wens. Je hebt hierin als opdrachtgever de lead. Via het PAQT.com platform geef je zelf aan hoe snel je wensen opgepakt wil hebben. Het issue komt altijd direct bij jouw eigen team terecht. Zij hebben kennis van zaken en kunnen de vragen of wensen vaak snel en gemakkelijk oplossen of beantwoorden. Is het issue buiten werktijd en heeft het spoed? Dan staat ons DevOps team klaar om het issue op te pakken.

Overige veel gestelde vragen

 • Wie bezit het intellectueel eigendom van mijn SaaS?

  Bij een SaaS applicatie is het belangrijk om goede afspraken over intellectueel eigendom te maken. Om goed te begrijpen hoe dit werkt moet je weten hoe intellectueel eigendom wordt gegenereerd en hoe dit bij het ontwikkelen van applicaties goed afgesproken kan worden.

  Lees meer over intellectueel eigendom bij SaaS
 • Kan ik mijn applicatie meenemen om door iemand anders te laten doorontwikkelen?

  Deze vraag bestaat eigenlijk uit twee delen. Als eerste wil je weten of je de beschikking hebt over de broncode, en of je hier de rechten op hebt en deze kan meekrijgen? Als tweede moet je weten of  jouw broncode geschikt is om op verder te werken.

  Lees meer over het meenemen van je applicatie
 • Hoe weet ik wat ik ga betalen voor een SaaS applicatie?

  Een applicatie is een innovatief product. Dat houdt in dat het niet een standaard product is zoals een auto, wat in massaproductie wordt gemaakt. Bij een standaard product als een auto is het mogelijk om een vaste prijslijst te maken, maar bij een applicatie werkt dat net iets anders.

  Lees meer over de kosten van een SaaS applicatie
 • Hoe weet ik zeker dat ik met de juiste partner ga samenwerken?

  De keuze voor een IT-partner is zeer belangrijk. Het gaat vaak om grote bedragen en er ontstaat altijd een zekere afhankelijkheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Een echt succesvolle samenwerking draait – naast de juiste aantoonbare kwalificaties – om vertrouwen in elkaar.

  Lees meer over onze samenwerking
 • Doen jullie ook support voor eindklanten?

  Als opdrachtgever heb je zelf de meeste kennis van je eigen klanten. Uit ervaring zien wij dat de meeste vragen van eindklanten door onze opdrachtgevers snel beantwoord kunnen worden. Is er toch een vraag waar je zelf geen antwoord op weet? Dan kun je uiteraard altijd de vraag aan het ontwikkelteam stellen.

 • Waar start ik bij het ontwikkelen van een SaaS oplossing

  Het begint met een visie. Een goede SaaS oplossing voorziet in een behoefte in de markt waardoor een SaaS applicatie het leven van gebruikers een stuk gemakkelijker maakt. Daarvoor moet de software uiteraard goed en stabiel draaien.

  Lees hier meer over het ontwikkelen van een SaaS oplossing