Wie bezit het (intellectueel) eigendom van mijn SaaS software

Bij een SaaS applicatie ligt het kapitaal van het bedrijf voor een groot deel in de applicatie zelf. Het is daarom belangrijk om goede afspraken over intellectueel eigendom te maken. Om goed te begrijpen hoe dit werkt bespreken we hoe intellectueel eigendom wordt gegenereerd en hoe dit in applicaties goed afgesproken kan worden.

Wie genereert er intellectueel eigendomsrecht (IP-recht)?

  • Medewerkers: Zij hebben in principe het IP-recht over hetgeen ze ontwikkelen. In de meeste arbeidsovereenkomsten is echter afgesproken dat zij dit overdragen aan het bedrijf waar ze werken.
  • Consultants en externen: Tenzij anders contractueel afgesproken hebben zij het IP-recht van hetgeen ze ontwikkelen.
  • Bedrijf dat de software ontwikkelt: Ondanks dat opdrachtgevers betalen voor de diensten die ze leveren, heeft het bedrijf dat de software op maat ontwikkelt, en dus niet de opdrachtgever, het IP-recht op wat zij oplevert. Tenzij anders afgesproken.

 

Hoe zit dit bij PAQT.com?

PAQT heeft binnen haar ISO 27001 certificering contractueel geborgd dat haar medewerkers en externen altijd het intellectueel eigendomsrecht overdragen van materialen die in opdracht voor klanten ontwikkeld worden.

IP-recht binnen een SaaS project:

Alle code die wordt geschreven door bedrijven in opdracht kunnen ongeveer verdeeld worden in de volgende categorieën:

  • Eigendom van op maat geschreven code

Het gaat hier om code die in opdracht wordt geschreven van een opdrachtgever, dus niet om open source code of een module van een derde partij. Via een notarisakte kan het IP-recht over deze code worden overgedragen aan de opdrachtgever. Deze is dan de volledige én enige eigenaar van de code. PAQT werkt hier als een van de weinige grotere IT bedrijven volledig aan mee. Wij geloven er namelijk in dat opdrachtgevers zelf de beschikking moeten hebben over hun kapitaal, oftewel hun software applicatie.

  • Gebruiksrechten van bestaande modules

Het gaat hier om modules die door een IT bedrijf zelf zijn ontwikkeld en ingezet kunnen worden binnen de applicatie. Het voordeel van het gebruik van bestaande modules is bijvoorbeeld tijdswinst en minder onderhoud. PAQT geeft voor haar eigen modules aan haar opdrachtgevers een onbeperkte en levenslange licentie. Voor externe modules zorgen wij ervoor dat de juiste licenties worden afgesloten, in overleg met opdrachtgever.

  • Gebruiksrechten van open source code

Onder bepaalde voorwaarden is open source software volledig vrij en commercieel te gebruiken, zonder beperkingen. PAQT zorgt ervoor dat enkel code wordt gebruikt die aan deze voorwaarden voldoet. Het Laravel framework of Symphony framework is hier een goed voorbeeld van. Ook modules die binnen deze frameworks worden gebruikt, zijn door PAQT gecontroleerd op de juridische voorwaarden.

Overige veel gestelde vragen

  • Kan ik mijn applicatie meenemen om door iemand anders te laten doorontwikkelen?

    Deze vraag bestaat eigenlijk uit twee delen. Als eerste wil je weten of je de beschikking hebt over de broncode, en of je hier de rechten op hebt en deze kan meekrijgen? Als tweede moet je weten of  jouw broncode geschikt is om op verder te werken.

    Lees meer over het meenemen van je applicatie
  • Hoe weet ik wat ik ga betalen voor een SaaS applicatie?

    Een applicatie is een innovatief product. Dat houdt in dat het niet een standaard product is zoals een auto, wat in massaproductie wordt gemaakt. Bij een standaard product als een auto is het mogelijk om een vaste prijslijst te maken, maar bij een applicatie werkt dat net iets anders.

    Lees meer over de kosten van een SaaS applicatie
  • Hoe weet ik zeker dat ik met de juiste partner ga samenwerken?

    De keuze voor een IT-partner is zeer belangrijk. Het gaat vaak om grote bedragen en er ontstaat altijd een zekere afhankelijkheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Een echt succesvolle samenwerking draait – naast de juiste aantoonbare kwalificaties – om vertrouwen in elkaar.

    Lees meer over onze samenwerking
  • Kunnen jullie naast techniek ook helpen met funding?

    Om Nederlandse B2B-SaaS bedrijven te helpen aan hun volgende (internationale) groeistap hebben we samen met het Zweedse Partinc Capital de handen ineen geslagen.

    Er blijven nu veel kansen voor scale-ups liggen, die te maken hebben met geld én techniek. Een goede technisch partner is daarom, net als investeringen, maar een deel van de oplossing. Door de expertise van PAQT en Partinc te verenigen, is dit dé oplossing voor B2B-SaaS scale-ups met mission critical oplossingen om de volgende stap te zetten. Lees er meer over op deze pagina.

  • Hoe werkt onderhoud en support als er klanten op mijn SaaS applicatie zitten?

    Een SaaS applicatie is een levend geheel. Veel verschillende gebruikers loggen in. Vanuit de hele wereld, met verschillende devices. Gebruikers voeren verschillende handelingen uit en de applicatie kan hier verschillend op reageren. Dit zijn allemaal complexiteiten die vooral technisch van aard zijn.

    Lees meer over onderhoud en support
  • Doen jullie ook support voor eindklanten?

    Als opdrachtgever heb je zelf de meeste kennis van je eigen klanten. Uit ervaring zien wij dat de meeste vragen van eindklanten door onze opdrachtgevers snel beantwoord kunnen worden. Is er toch een vraag waar je zelf geen antwoord op weet? Dan kun je uiteraard altijd de vraag aan het ontwikkelteam stellen.

  • Waar start ik bij het ontwikkelen van een SaaS oplossing

    Het begint met een visie. Een goede SaaS oplossing voorziet in een behoefte in de markt waardoor een SaaS applicatie het leven van gebruikers een stuk gemakkelijker maakt. Daarvoor moet de software uiteraard goed en stabiel draaien.

    Lees hier meer over het ontwikkelen van een SaaS oplossing