Wat kost Common Ground software?

Een applicatie is een innovatief product. Dat houdt in dat het niet een standaard product is zoals een auto wat in massaproductie wordt gemaakt. Bij een auto is het mogelijk om een vaste prijslijst te maken voor een standaard product dat van de fabrieksband rolt, maar bij maatwerk software werkt dat iets anders.

Dan blijft de vraag, wat ga ik betalen voor de Common Ground software en is dat duurder of goedkoper dan traditionele software zoals we die kennen? De kosten van software hangen af van drie componenten:

 • Het uurtarief van het implementatieteam
 • De hoeveelheid ontwikkeluren die ze maken
 • Licenties

Licenties

Over de kosten voor licenties kunnen we kort zijn: Die zijn er niet! Aangezien de software publiekelijk en gratis beschikbaar is conform de Common Ground principes. Alleen al deze licentiekosten betekenen een aanzienlijke besparing van Common Ground- ten opzichte van standaardsoftware.

 

De kosten van het implementatieteam

Omdat volgens de Common Ground-principes partijen vaak samenwerken bij het implementeren van de software, zien we in de praktijk dat de implementaties vaak efficiënter en effectiever verlopen. Dat komt omdat samenwerken ‘standaard’ is bij Common Ground.

Om te bepalen hoeveel uren een implementatie gaat kosten is het belangrijk om te weten wat er gemaakt moet worden. Achteraf is het natuurlijk makkelijk vaststellen hoeveel iets gekost heeft, maar je wil van tevoren weten waar je rekening mee moet houden voor het budget.

Binnen PAQT werken we daarom volgens onze unieke Rise-methodiek . In de understand-, design- en plan van aanpak fase werken we samen naar een tastbaar product. Dit product wordt zowel op processen, design, als op techniek uitgewerkt. De schatting die hieruit komt geeft een indicatie van de kosten van de verdere uitwerking en implementatie van het product.

PAQT belooft voorspelbaarheid, controle en lange termijn. Met het PAQT samenwerkingsplatform hebben opdrachtgevers en hun stakeholders real-time inzicht in wat er gebeurt, wat er gemaakt gaat worden en wat de indicatie is van budget en oplevertermijn.

Overige veel gestelde vragen

 • Wat is het voordeel van Common Ground software ten opzichte van ‘gewone’ software?

  Alle broncode van Common Ground software is publiekelijk beschikbaar. Dat betekent ook dat een vendor lock-in minder snel ontstaat. In plaats van alle verantwoordelijkheden bij één leverancier te leggen, kan op basis van Common Ground een mix van leveranciers worden gekozen die samenwerken aan de beste module(s). Maar dat is maar een van de voordelen!

  Lees meer over de voordelen van Common Ground
 • Wat is het 5-lagen model van Common Ground en waarom is dat nodig?

  Het 5-lagen model is de manier waarop Common Ground is vormgegeven. Common Ground bestaat uit vijf lagen die ieder een eigen functie invullen. De interactie-, de proces-, de integratie-, de service- en de datalaag zijn onafhankelijk van elkaar, maar werken wel samen.

  Lees meer over het 5 lagen model van Common Ground
 • Wat zijn de Common Ground principes en waarom zijn die belangrijk?

  Common Ground gaat uit van samenwerking van partijen. Het is belangrijk dat zij samen hetzelfde doel nastreven en op een vergelijkbare manier werken. De principes stellen kaders waarbinnen software ontwikkeld wordt. Zo sluiten de oplossingen goed op elkaar aan en wordt het zowel de burger als instanties makkelijker gemaakt met de applicaties te werken.

  Lees meer over de principes van Common Ground
 • Hoe selecteer ik de juiste softwarepartners voor Common Ground software?

  Bij PAQT weten we hoe belangrijk de keuze is voor een IT-partner. Want, het gaat vaak om grote belangen, aanzienlijke bedragen en er ontstaat altijd een bepaalde afhankelijkheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Binnen PAQT geloven we erin dat een echt succesvolle samenwerking – naast de juiste aantoonbare kwalificaties – gaat om vertrouwen in elkaar.

  Lees meer over de juiste softwarepartner voor Common Ground
 • Hoe werken technisch & functioneel beheer bij Common Ground?

  Als overheid wil je dat jouw applicatie in de toekomst blijft functioneren en veilig is. Daarom zijn technisch & functioneel beheer ook bij Common Ground software belangrijk. Gezien de Common Ground principes is alleen technisch beheer een vereiste; functioneel beheer zal vrijwel altijd door de eigen organisatie worden uitgevoerd.

  Lees meer over technisch & functioneel beheer bij Common Ground
 • Wie is de (intellectueel) eigenaar van Common Ground software?

  Omdat wij als PAQT ons IP-recht overdragen aan de opdrachtgever, ligt het recht daar. Bij Common Ground speelt echter nog een extra factor mee. Want één van de principes van Common Ground is dat software ‘open’ wordt ontwikkeld. In dit geval zullen opdrachtgevers het eigendom dus als het ware overdragen aan de maatschappij.

  Lees meer over IP-recht bij Common Ground software
 • Zitten er ook (veiligheids)risico's aan Common Ground?

  Er zitten altijd veiligheidsrisico’s aan software. Door het publiekelijk beschikbaar maken van code, zoals gebruikelijk bij Common Ground, worden eventuele bugs potentieel sneller gevonden. Op de lange termijn is dit echter juist een voordeel, omdat je software snel beter functioneert en anderen gemotiveerd zijn mee te testen of te werken.

 • Is Common Ground ook interessant voor NIET-gemeentes?

  Het antwoord is ja. Alle partijen die niet per se het eigendom van hun software willen houden en juist willen profiteren van het samenwerken met andere partijen, zouden Common Ground moeten overwegen.

  Lees meer over Common Ground voor niet-gemeentes?